Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ajutor din Marea Britanie pentru Mocanita Sibiu – Agnita. Lobby pana la Bruxelles

Un grup de britanici pasionaţi de căi ferate dau o mână de ajutor nesperată reconstrucţiei căii ferate de ecartament îngust Sibiu – Agnita pentru reintroducerea Mocăniţei. Aceştia anunţă că sunt dispuşi inclusiv să facă lobby la Bruxelles pentru atragerea fondurilor europene.

Asociaţia SARUK (Sibiu Agnita Railway UK Supporter's Group) a fost înfiinţată în luna martie a acestui an în Birmingham de către un grup de susţinători britanici a proiectului Mocăniţei Sibiu – Agnita şi are ca scop reabilitarea întregii căi ferate de ecartament îngust, reintroducerea Mocăniţiei şi revitalizarea traseului în scop turistic. Totul a început la sfârşitul anului trecut, când 11 britanici pasionaţi de trenuri şi căi ferate au răspuns invitaţiei Asociaţiei Prietenii Mocăniţei şi au vizitat Agnita şi Valea Hârtibaciului. “Am fost foarte încântaţi de ceea ce am văzut, de potenţialul căii ferate, de entuziasmul local şi de peisajele superbe. Imediat după am început demersurile pentru a crea această asociaţiei”, explică Allan David, reprezentantul SARUK.

În prezent asociaţia numără în jur de 30 de membri şi se speră ca numărul lor să ajungă până la 50. Însă nu cifrele sunt importante, ci valoarea oamenilor care vor să facă ceva pentru Mocăniţă. Astfel, din SARUK fac parte câţiva britanici foarte experimentaţi în ceea ce priveşte reabilitarea şi modernizarea cărilor ferate. Spre exemplu, Allan David, a luat parte în ultimii ani la reconstrucţia Welsh Highland Railway, o cale ferată de ecartament îngust în nordul Ţării Galilor închisă în anul 1937. Alături de el, din asociaţie mai fac parte numeroşi ingineri şi specalişti în domeniu. “Cum putem noi ajuta? Ei bine, toată experienţa noastră se află de acum la dispoziţia Pietenilor Mocăniţei. În plus, noi putem strângem fonduri pentru diverse proiecte de recosntrucţie. Am şi ajutat deja la reconstrucţia parţială a unui turn de apă unic în localitatea Cornăţel. De asemenea, unul dintre membrii noştri s-a oferit să sprijine financiar reconstrucţia clădirii şefului de staţie din Alţâna. Mai mult decât atât, putem folosi experienţa noastră politică pentru a creşte gradul de conştientizare a proiectului Mocăniţei atât în Regatul Unit cât şi la Bruxelles, unde există fonduri europene ce pot fi accesate. În acest sens pot să vă spun că am luat deja contact cu Ambasada Română din Londra care face tot ce-i stă în putinţă pentru a ne ajuta mai departe. Proiectul Mocăniţei şi al căii ferate de ecartament îngust Sibiu – Agnita este unul fantastic, care merită sprijinul toturor celor care locuiesc în regiune”, a mai spus Allan David.

Ultima vizită a mebrilor SARUK în judeţul Sibiu a avut loc la finalul lunii trecute. Nouă britanici au vizitat timp de cinci zile ceea ce a mai rămas din calea ferată, au ajutat la curăţarea zonei şi, unde s-a putut, chiar au pus osul la treabă la remedierea unor stricăciuni.

“Dacă este să am o dezamăgire aceasta este că Sibiul nu pare foarte implicat în redeschiderea cării ferate Sibiu– Agnita. Şi este mare păcat pentru că noi credem că mica locomotivă cu abur, făcându-şi drum în timp ce pufneşte spre splendida faţadă a Gării Sibiu, fără să mai amintesc de Muzeul Căii Ferate de acolo, ar fi un mare motiv în plus pentru a vizita acest oraş”, Allan David, SARUK

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus