Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Steliana Nistor: Imi caut de lucru. Sa imi ocup timpul

Medaliată cu aur la Campionatele Europene de Gimnastică. A reprezentat România la mondialele din China. Ne-a ţinut cu sufletul la gură în faţa televizoarelor în timp ce evolua la paralele sau la bârnă. De aproape un an s-a retras. Se plimbă prin parcul Subarini, merge în Shopping City şi se întâlneşte cu amicii în Piaţa Mare. După ce 95 la sută din viaţa ei şi-a dedicat-o sportului de talie mondială, Steliana Nistor învaţă acum să trăiască la fel ca orice alt sibian.

Reporter: Ce ai făcut astăzi? Cum a decurs ziua ta?

Steliana Nistor: Astăzi? Până în momentul de faţă numai am dormit. M-am odihnit. Am fost la prietenă, am stat de vorbă puţin cu ea şi în rest nu am făcut nimica. Acum mă duc acasă şi iarăşi dorm.

Rep.: Eşti aşa obosită?
S. N.: Da, sunt puţin obosită! Am fost aseară într-un club.

Rep.: Te opreşte lumea pe stradă când te vede prin Sibiu?

S. N.: Sincer... de câteva luni de zile, nu. Nu mă mai opreşte lumea! Deci, la început, după ce m-am retras, a fost altfel. Mult mai diferit. Toată lumea care mă vedea, „uai!, Steliana! Steliana!”, acum dacă mă vede cineva şi mă recunoaşte nici măcar nu mai zice nimic. Vă văd, aşa, şi gata!

Rep.: Şi te deranjează? Te văd puţin supărată.
S. N.: Nu! Pe mine nu mă deranjează pentru că aşa cum am fost obişnuită de mică şi învăţată aşa voi fi tot timpul, adică modestă. Nu îmi place să mă dau mare, să-mi dau aere că vai cine sunt eu, sau ceva de genul. Nu! Stau în banca ea, de multe ori mi s-a întâmplat, spre exemplu vroiam să mă duc să mă angajez ca profesoară de sport şi la cine i-am spus numai numele mi-a răspuns că nu te cunosc. Nicio problemă. Eu sunt obişnuită, nu mă doare, nu mă afectează. Dacă vreţi mă angajaţi, dacă nu, nu!

Rep.: Şi te-a angajat? Acum lucrezi?
S. N.: Nu, deşi îmi caut de lucru!

Rep.: Serios?

S. N.: Da, îmi caut de lucru. Să îmi ocup timpul. Decât mă duc la facultate, unde se întâmplă să mai întârzii şi nu este vorba că nu mă primesc profesorii, că mă primesc, dar se mai întâmplă să nu se ţină cursul, sau vreun profesor să aibă vreo problemă...

Rep.: Deci e lejer, ai timp liber mult.
Rep.: Da, este destul de lejer, în sensul că eu sunt şi în al doilea an, nu este foarte greu ce fac acolo, sunt mai puţine materii şi mai constructive, mi se par mie.

Rep.: Păi mai înveţi tu, după atâtea medalii şi premii prin lume, lucruri noi în educaţie fizică şi sport?
S. N.: Da, chiar învăţ multe lucruri noi. Sunt foarte multe lucruri noi în teorie, eu tot ce am făcut în sportz a fost practică. Aici e diferenţa că una este când faci şi îţi ştii elementul, ştii dacă poţi să faci, şi alte este teoria, diferă foarte mult de ce am făcut eu până acum.

Rep.: Am văzut, acum puţin timp în urmă, că ai mers prin câteva sate şi comune din Mărginime să cauţi fete care ar putea face gimnastică? De unde până unde?
S. N.: Da, a fost idee. Am fost prin sate pentru că mi-am propus ca ori de câte ori am ocazia să caut sau să ajut fetiţe ca să pot începe să antrenez. 

Rep.: Şi cum ai făcut, ai plecat de capul tău prin sate şi ai bătut pe la porţile oamenilor?

S. N.: Da, am fost eu de capul meu dar nu cum cum zici tu, am fost pe la grădiniţe, mai cunosc şi eu ceva lume de prin Sibiu, oameni importanţi, şi mă mai îndrumă şi ei. Chiar m-a întrebat cineva, îmi zice „tu îţi ocupi timpul cu ceva?” şi eu i-am răspuns „nu!”. Somn tot timpul, direct. Problema mea este că după atâta muncă corpul meu abia acum începe să se acomodeze şi am nevoie de odihnă tot timpul.

Rep.: Încă mai simţi efectele retragerii din sportul de mare performanţă?
S. N.: Da, se simt foarte mult. Eu când m-am retras, anul trecut după Olimpiadă, într-o săptămână m-am îngrăşat cinci kilograme. După aceea iar am mai pus pe mine vreo patru. 

Rep.: Şi în cât timp le-ai dat jos la loc? Sau nu le-ai mai dat?

S, N.: Ba, le-am dat jos imediat! Ajunsesem de aveam 55 de kilograme şi acum am 45. Şi am numai un an şi trei luni de când m-am retras. Septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie... patru luni.

Rep.: Unde te vezi peste cinci ani? Rămâi în Sibiu?
S. N.: Nu ştiu, nu ştiu... Deşi multă lume cu care vorbesc îmi spune că oriunde aş pleca, odată şi odată tot în oraşul meu mă voi întoarce. Nu ştiu unde voi peste cinci ani. Nu mai pot să mă gândesc la viitor, la ce voi face. Las timpul să treacă, fac ce mă duce capul, nu mă mai stresez, nu mă mai grăbesc să fac ceva, mai bine nu...

Rep.: Spune-mi câteva locuri frumoase din oraş care îţi plac în mod deosebit, sau pe unde mergi mai des.
S. N.: În primul rând, îmi place foarte mult să merg în mall, Promenada... nu Promenada, pardon!, ce-i acolo, în capăt, unde este Real, Carrefour, acolo...?

Rep.: Sibiu Shopping City?
S. N.: Aşa, acolo îmi place foarte mult să merg, la shopping. Mie îmi plac foarte mult parfumurile şi îmi place aurul.

Rep.: Nu văd să porţi în momentul ăsta vreo bijuterie.
S. N.: Îmi place dar nu prea port pentru că am mâini de muncitoare, nu am mâini de domnişoară! Să revin, îmi place foarte mult să mă plimb prin parcul Subarini, şi îmi mai place să merg într-un singur club din oraş. Am vizitat mai multe cluburi dar îmi place cel mai mult în Union. Şi în rest îmi place să mă plimb prin oraş, pe unde apuc, să mă recreez, îmi mai place să jos Solitare. Jocul ăla mă relaxează cel mai tare, am mai multe jocuri acasă dar de fiecare dacă când vreau să mă joc ceva e Solitare. În momentele alea parcă îmi pun ideile cum vreau eu, pun totul cap la cap, mă gândesc.

Rep.: Ai mulţi prieteni?
S. N.: Nu, am o singură prietenă! Sunt foarte căutată de multă lumea dar nu mă las acceptată. Nu vreau eu. Eu am de învăţat foarte multe lucruri, am de învăţat foarte multe chestii de viaţă, de viaţa de zi cu zi. Şi nu este vorba că mi-e ruşine că poate mă fac de râs sau altceva pentru că dacă îmi pun capul reuşesc, dar am doar 20 de ani. Nu sunt atât de matură şi nu vreau să mă schimb. Nu mă grăbesc.

Performanţe:


Bronz cu echipa României la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008.
Două medalii de argint şi una de bronz la Compionatele Mondiale de la Stuttgart din 2007.
O merdalia de aur, trei de argint şi una de bronz la Campionatele Europene din 2006, 2007 şi 2008, desfăşurate în Volos, Amsterdam şi Clermont.

Meritul Sportiv

Steliana Nistor este născută în data de 15 septembrie 1989 la Sibiu.
Pentru performanţele ei a fost distinsă cu Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a III-a cu 2 barete.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

www

Acum 14 ani

Daca Promenada Mall este singurul raspuns la o asemenea intrebare, atunci e trist. E o generatie saraca...
Raspunde

mirela tugurlan

Acum 14 ani

felicitari stela pentru tot ce ai facut in gimnastica romaneasca. ne vedem in martie la scoala.pup!
Raspunde

sorina placinta

Acum 14 ani

buna ziua.ia legatura cu colegele mele de la cabinet, de la min.tineret si sport si poate gasim vreo solutie la vreun club pt scolari in sibiu.detalii suplimentare la tel. 021/318.90.32 intre 9 si 17.
Raspunde

simona

Acum 14 ani

toata stima pt activitatea din gimnastica, mai putin pt faptul ca se asteapta ca cineva sa-i dea de lucru, pt faptul ca se plictiseste la 20 de ani, pt faptul ca universitatea ii lasa prea mult timp liber, pt faptul ca singurul loc placut din sibiu il considera mall-ul...are dreptate, mai are mult de maturizat :)
Raspunde

Filip

Acum 14 ani

Simona, fata asta a muncit până la 18 ani mai mult decât, probabil, o vom face noi vreodată. O spune şi ea, "am mâini de muncitoare, nu de domnişoară". Cred că are tot dreptul să vrea să se plictisească. Are o viaţă întreagă ca să lucreze -iarăşi!- pe brânci şi să devină responsabilă. Multă sănătate, Stela, sper să-ţi fi trecut problema de la mână şi să nu te mai necăjească spatele. Fruntea sus, tu ai ţinut gimnastica românească în viaţă!
Raspunde

Zamfir

Acum 13 ani

asta femeie (Nistor Steliana) doar gura e de ea. Habar nu are pe ce lume traieste. Umbla prin oras si vrea porti deschise peste tot, ca v-ai o fi steaua sibienilor. Nu e nimic, la munca.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus