Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
10°C

Sibieni care sunt platiti sa mearga cu bicicleta

La doi ani după inițiativa Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu – de a ”deconta” angajaților mersul pe bicicletă -, în Sibiu apar tot mai multe inițiative private care încurajează mersul pe bicicletă. Cei de la Continental Automotive Systems, spre exemplu, donează în scopuri umanitare câte un leu pentru fiecare km parcurs de angajați în drum spre sau dinspre serviciu.

Primii care au implementat un sistem ”pedalezi și câștigi” au fost cei din cadrul Parohiei Evanghelice Sibiu. De doi ani, angajaților le-au fost cumpărate biciclete cu kilometraj. Pentru deplasările în oraș, angajații întocmesc o minimă foaie de parcurs, în care completează și numărul de kilometri străbătuți pe două roți într-o zi. La final de lună, pentru fiecare kilometru parcurs, Parohia ”decontează” câte 60 de bani. ”Nu numai că, mergând cu bicicleta, se decongestionează traficul, dar e și mai sănătos acest gen de mișcare. Pentru Parohie folosul este mult mai mare decât cheltuiala”, apreciază Killian Dörr, prim-preotul Parohiei Evanghelice C.A. Sibiu.

Parohia verde

Sibienii s-au obișnuit să vadă prim-preotul celei mai mari biserici din Sibiu ducându-și copii la grădiniță cu bicicleta sau pedalând lejer către o întâlnire ecumenică. Exemplul lui a fost urmat de mai toți angajații parohiei, în special cei tineri. ”Ce poți spune altceva decât că e frumos”, povestește Cristina. Parohia în cadrul căreia lucrează este una dintre cele mai ”verzi” instituții din oraș: are sistem de refolosire a apei de ploaie pentru toalete, folosește numai hârtie reciclată, iar încălzirea se face cu ajutorul panourilor solare.

Pedale pentru acțiuni umanitare

Din acest an, demersul Parohiei Evanghelice este dublat de al uneia dintre cele mai mari întreprinderi din oraș, Continental Automotive Systems, cu peste 1.800 de angajați. Oameni care sunt încurajați să folosească bicicletele în drum spre serviciu: pentru fiecare kilometru parcurs, compania donează bani Căminului-spital pentru bătrâni ”Carl Wolf”. Ideea aparține unui angajat, Marius Bârsan. ”Ideea mi-a venit prima dată în 2007 când am participat la o pregătire de serviciu în Germania, într-un sat din zona Munchen-ului, la o firmă parteneră. Erau angajați care parcurgeau zilnic, pe bicicletă, în cadrul acelui program, chiar și câte 30 km dus și alți 30 km întors”, povestește Marius.

A propus ideea managementului societății și, de anul trecut, pentru fiecare kilometru parcurs de angajați pe bicicletă în drum spre serviciu, Continental donează, în decembrie, câte un leu Spitalului pentru bătrâni.

Tot mai multe inițiative

"Mă bucură faptul că Primăria Sibiu se implică și susține (și) ciclismul. Totodată, mă bucura faptul că sunt oameni care au idei și implementează proiecte pentru comunitate. Îmi vin acum în minte proiectul «Bicicleta Zilnică», unde Ioan Bebeşelea şi Rareş Hudea de la ONG PeDale au fost iniţiatorii proiectului, iar Tudor Popa s-a ocupat de implementare, sponsori fiind Raiffeisen Bank, Continental Automotive Systems SRL Sibiu și Ambient Sibiu, precum și proiectul «i'Velo» - centrul de închirieri biciclete deschis la Sibiu și amplasat la Cazarma 90", mai spune Marius Bârsan.

În Sibiu, în ultimii doi ani, benzile de circulație de pe principalele bulevarde au fost reașezate, făcând loc pistelor de biciclete. Acestea sunt marcate pe carosabil, au o lățime de un metru și leagă, practic, toate cartierele orașului de centrul acestuia. Apariția pistelor a mărit considerabil numărul celor care folosesc bicicletele în drum spre serviciu, dar și numărul de acțiuni comunitare în acest sens.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Nicolae Pitu

Acum 11 ani

Excelenta initiativa!!
Raspunde

Gufanul

Acum 11 ani

Excelenta ideea celor de mai sus cu ..bicicleta!!Pe cand o bicicletra ptr. Klaus cu emblema ... se stie de care!! Astept sa vad o parcare privata ca pentru masina lui ...aroganta de cocalar!! ( Este marca preferata de acestia)
Raspunde

david ptr. GUFANUL

Acum 11 ani

Ai aparut? ROGOJINA
Raspunde

@ david

Acum 11 ani

jidane, iti aperi coreligionarul?
Raspunde

Georg

Acum 11 ani

Copy-Paste:[...] 4. @ david (IP 188.24.214.200) jidane, iti aperi coreligionarul? (12:38:49)[...]__________________________________ DAVID este nume EBRAIC..Sper ca ati auzit de evreul DAVID (mai tarziu rege) si lupta lui impotriva filisteanului GOLIATH..In Vechiul Testament, initial scris in EBRAICA...
Raspunde

Marius

Acum 11 ani

Ne-am indepartat de la subiect, bicicleta. Alte comentarii nu-si au rostul, haideti sa ramanem la ideea articolului. Multumesc!
Raspunde

@Marius

Acum 11 ani

ok, ramanem la biciclete. de altfel ii fain sa bagi la pedale si sa lovesti cu bicicleta jidani si georgi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus