Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Forumul Democratic, primul partid democratic de dupa 1989

Forumului Democratic al Judeţului Sibiu a fost prima organizaţie politică din judeţ, înfiinţată în chiar zilele Revoluţiei din 1989. Preşedintele Asociaţiei Sibiu Decembrie ’89, Puiu Fesan a făcut un isoric al zilelor în care s-a născut Forumul Democratic. Au fost şi zilele în care s-a desfiinţat, lăsând loc mult mai celebreului FSN (Frontul Salvării Naţionale). 
În 22 decembrie, la ora 10:45, în Casa de Cultură a Sindicatelor a luat fiinţă Forumul Democratic al Judeţului Sibiu. Atunci s-a scris platforma-program ce a fost citită în faţa mulţimii. S-au nominalizat 16 persoane care au format Comitetul de Apărare al FD. Din acesta făceau parte Nicolae Streza - preot în Răşinari, Cornel Constantin Stoica– inginer Mecanica, Emil Stratulat - directorul Casei de Cultură, Ioan Dragu - colonel în rezervă, Ştefan Crăciun – colonel, Moise Ţuturea - dr, inginer Facultatea de Mecanică, Mircea Bucur - inginer Dacia Service, Liviu Munteanu - inginer ICMNRG, Ioana Gavrea - subinginer IPAS, Ioan Luca Mitea – electronist, Doina Furdui - ICS Mărfuri – Ind, Ovidiu Cacoveanu – muncitor, Ioan Ştefan - impresar artistic, Mircea Grădinaru - Steaua Roşie, Mircea Oprea - ITA (student), Vasile Avram – scriitor şi Decebal Petcu - electrician Balanţa. 
Forumul Democrat şi-a fixat sediul la Consiliul Judeţean şi a funcţionat mai puţin de două zile. În 24 decembrie colonelul Crăciun arestează conducerea Forumului. „Sub ameninţarea "cartuş pe ţeavă" de colonelul Dragomir, s-a impus o nouă conducere, luând dintre revoluţionari doar câteva persoane: Aurel Maxim, Vasile Lantoş, Grigore Bejenaru şi Constantin Bucatariu, formând Frontul Salvarii Nationale”, spune Puiu Fesan.


Primele hotărâri ale Frontului Democratic

1. Cooptarea principalelor unităţi pentru asigurarea populaţiei cu pâine, apă, energie;
2. Asigurarea apărării bunurilor, paza tuturor obiectivelor economice;
3. Constituirea comitetelor de ordine;
4. Legătura permanentă cu staţia de apă;
5. Editarea unei ediţii speciale de ziar.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

La mine comanda mincinosule

Acum 14 ani

Frontul Salvari Nationale din Sibiu la pus in piciore Ing Ion Horumbete in 20 dec 1089 in jud. de partid . Exista si o caseta Video cum armata aduna legitimatile tiparite in Tipografia Ziarului Tribuna si stampilate cu unica stampila a Garzilor Patriotice iscalite de Preotul Streza. Semnat .Un trecator REVOLUTIONAR Martor al evenimentelor.
Raspunde

pensionar -membru pcr

Acum 14 ani

am muncit pentru Romania 43 de ani si am o pensie de 1000 lei. De la tatal vostru Iliescu primiti 1800 lei/ viata pentru lovitura de stat. RUSINE !!!
Raspunde

posibil viitor pensionar

Acum 14 ani

cam mare pensia aia de 1000 lei, caci rezultatul muncii voastre asupra Romaniei a fost unul dezastruos. si inca mai tragem ponoasele...
Raspunde

pt. 3

Acum 14 ani

cat de bou trebuie sa fii, ca sa faci astfel de afirmatii? ne place, nu ne place , trebuie sa recunoastem ca tot ce s-a facut in Romania s-a facut in perioada comunista (casa poporului, metroul, autostrada bucuresti-pitesti, canalul dunare-marea neagra, etc.)! astia de-au urmat au furat si au dat pe nimica la straini economia nationala! mai sunt totusi imbecili care nu vad realitatea si chiar cred ca traiesc intr-o democratie autentica doar pentru ca pot sa inmjure "liberi" pe strada sau aici, pe net...
Raspunde

pt.3

Acum 14 ani

Rusine sa vi sa spui ca pensionari care au lucrat pina in 1989 nau facut nimica si au pensia prea mare de 1000 de lei ,eu va intreb acum ce ati facut voi in 20 de ani nati fost instare sa ridicati nici un edificiu si nici sa intretineti cea ce am construit noi dragilor va doresc suc ces ca voi cind esti la pensie dupa 40 de ani sa vi se dea 500 de lei sa vedeti cum se traeste in Rominia sa auzim de bine
Raspunde

3, pentru prostimea de la 4 si 5

Acum 14 ani

papagalii care se vaita ca au muncit pentru Romania , si acum sunt amaratii dreacului, isi merita soarta. ei sunt cei care au legitimat pe iliescu la primele alegeri din '90. gasca lui iliescu a reusit astfel sa creeze conditiile pentru traiul minunat din tara: au dus hotia cu acte in regula la rang de mare arta si nomenclatura de dinainte s-a transformat in "alesii neamului". ce PLM ati facut voi, cand ceausescu vindea sasii si svabii RFG-ului? ce va mai prepeleati voi de rusine, ca in Sibiu (si in Bucuresti) oamenii traiau mai bine decat restul tarii ... aaaaa, nu va era rusine, ca nu aveati timp de chestiile astea, fiind prea ocupati sa o zdruncinati pe la serviciu. sarbatori fericite! si cat mai multe!
Raspunde

pt. sinistrul de la 4

Acum 14 ani

bou feminin este ma-ta, asta ca sa fie clar! si chiar si tie iti doesc sarbatori fericite, boule!
Raspunde

pt. sinistrul de la 4

Acum 14 ani

bou feminin este ma-ta, asta ca sa fie clar! si chiar si tie iti doresc sarbatori fericite, boule!
Raspunde

eu

Acum 14 ani

FESAN spune si minciuni...trezeste te omule ca devi un mitoman de cariera...si este o boala care nu se vindeca....
Raspunde

cunoscator

Acum 14 ani

Falsuri,falsuri si multa minciuna,pe linga un strop de adevar.Nu te intreb de rusine,n-ai asa ceva.Dumnezeu o sa cintareasa fiecare afirmatie a ta,si o sa-ti plateasca dupa adevar.Dle Fesan Puiu,chiar nu ai frica de Dumnezeu?
Raspunde

Ileana Cracun

Acum 14 ani

Am fost la acea manifestatie in 22.12.89.Nu s-a citit in fata oamenilor din fata casei de cultura nici un document al vreunui partid politic sau alta formatiune.A citit popa Streza ceva dar nu a zis nimic de acel forum democratic.Acela s-a in fintat mai tirziu in sala de spectacole.Se trimeteau bilete din sala cu cine voia sa faca parte din acel forum.Am trimis si eu.Daca aveti lista,va rog sa o scrieti aici.Acele persoane nominalizate de presedintele asociatiei de revolutionari,nu au fost singurele persoane din acel forum.Unde este MAXIM AUREL(FOSTUL DETINUT POLITIC),UNDE ESTE avocatul DAVID,si multi altii,care,chiar au fost primii acolo. Lasati istoria asa cum a fost facuta-n realitate de cei prezenti.Nu scrieti istoria dupa interesele voastre.Istoria trebuie sa fie reala.S- in fintat forumul,dar nu asa cum prezentati voi.Deci,nu stiti adevarul de acolo.
Raspunde

Frunza Marcela

Acum 14 ani

eu eram vanzatoare la Mag Dumbrava si la ora 9,10 erau in fata intrarii dinspre Teatru, un tip cu barba care locuia prin Vasile Aaron pe care l-a lovit scutierii impreuna cu o domnisoara Mimi de la Cooperativa Progresu, nu mai stiu cum o chema de familie, domnul cu palarie mai in varsta care a devenit primar, cred ca Dl Maxim daca nu gresesc, iar la 9,35 au venit decoratori cu lozincile depozitate, am auzit la magazinul din pasaj si un grup de tipi care strigau lozinci impotriva lui Ceausescu. Am citit ce a scris Dl Fesan in 100% despre demonstartia de la Dumbrava. Nu au fost atatea persoane. Apoi, colege de-ale noastre din Magazin, vanzatoare, le spunea militzienilor care-i urmareau pe demonstranti unde s-au ascuns acestia. Acesta este adevarul si sa stiti ca toata scena s-a filmat de la un geam din cladirea Teatrului si civili care faceau poze de pe strada si de la etajul 1 unde lucram eu. Acesta ne-a cerut sa mergem disciplinate la lucru ca derbedeii vor fi adrestati, ca sunt un grup de protest religios pocait. Si a mai fost un domn cu o Dacie 1100 alba si albastru care a parcat masina chiar in intersectie si care avea o geaca de blugi bleu si care a participat si dansul la demonstratie si pe care l-au tarat cei cu caini catre duba cu militieni. Asa cum se explica in 100% sibiu, este exagerat, ianfara de aceste persoane pe care eu si alti colegi le-am vazut. Si pe Dl. cu barba cu geaca neagra, zicea o colega ca il striga Dl Margineanu de la raionul de stofe, (el este insa din pacate in lumea celor drepti), BOZI sau cam asa ceva si era lovit in cap, ca ii curgea sange. Noi am vazut de acolo de sus totul asa cum s-a intamplat. Ce am mai citit prin ziare este minciuna. Si eu am vazut un manifest de acela pe un fond inchis, cred negru care era lipit la noi in statia de troleibus, si era unul numai pe jumatate rupt la intrarea in Mag Dumbrava pe 19 decembrie la intrarea de langa Casa Modei, dar care cand au venit femeile de serviciu, l-au spalat jos. Acolo scria de demonstatie la Magazinul Dumbrava. Asta este adevarul domnilor jurnalisti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus