Sâmbătă,
20.04.2024
Innorat
Acum
8°C

Sportiva anului in Sibiu. O medieseanca

Atleta Anca Bunea, de la Clubul Sportiv Școlar Mediaș, a primit vinerea trecută titlul de „sportiva anului 2012”, în cadrul Galei Sportului și Tineretului Sibian 2012, eveniment organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, în parteneriat cu autoritățile locale.

În cadrul aceleiași gale, mentorul Ancăi Bunea, Vasile Herman, a primit distincția de „cel mai bun antrenor din județ” pe anul 2012. De asemenea, medieșeanca a ridicat din Alba același tip de premiu, dat fiind că sportiva are dublă legitimare, atât la CSȘ Mediaș, cât și la CS Unirea Alba Iulia. „Faptul că am devenit sportiva anului în Sibiu mă face să muncesc mai mult, pentru că mă gândesc că și la anul aș vrea să fiu tot pe prima poziție. Dar, eu știu că trebuie să muncesc mult, pentru că am în spatele meu oameni care mă susțin, care au încredere în mine și care își doresc din tot sufletul ca eu să fac ceva în viață. Le mulțumesc tuturor celor care sunt alături de mine”, mărturisește Anca Bunea.

Însă, Anca nu a devenit sportiva anului în Sibiu peste noapte. De-a lungul unui 2012 „fatidic” sportiva din Mediaș a adus în vistieria cluburilor la care este legitimată cupe și medalii. Și-a făcut încălzirea în  luna februarie, la Campionatele Naționale de Sală, cu un Aur la tineret, un Argint la seniori și Bronzul în proba de 1.500 de metri.

Campioană națională, locul 4 la Europene…

A urmat o lună martie dedicată Campionatelor Balcanice –Cros din Turcia și Serbia. În orașul Kocaeli-Darica, echipa României, cu Anca Bunea în lot, a câștigat titlul de Campioană Balcanică. La individual, medieșeanca a obținut medalia de bronz. A urmat Serbia, unde Bunea și-a adjudecat titlul de Campioană Balcanică. La Cupa Mondială de la Barcelona, în proba de 5.000 de metri, s-a clasat pe locul 17. Întoarsă în țară pentru Naționalele de Alergare Montană de la Vatra Dornei, Anca a reușit să cucerească, în luna august, cea mai strălucitoare medalie. Prospăt campioană, Anca a început luna septembrie în Italia, unde s-au desfășurat Campionatele Mondiale de Alergare Montană. În Ponte di Legno, sportiva s-a clasat pe locul 14 la individual și pe poziția a cincea cu echipa de junioare a României.

Anul competițional s-a încheiat cum nu se putea mai bine. Chiar în această lună, echipa României a câștigat locul 4 la Campionatele Europene de Cros. Atleta din Mediaș a obținut, la Budapesta, al doilea punctaj din lotul României. „Europenele mi s-au părut mai dificile ca Balcaniada. Au fost și mai multe concurente, și nu m-am așteptat ca traseul să fie atât de greu. Dar, eu sunt mulțumită pentru că am punctat a doua în echipa României și am ajuns pe locul patru. A fost un dezavantaj că am avut cinci puncte diferență față de Rusia, iar acest lucru a contat”, își aduce aminte sportiva.

Oferte din țară. Și din SUA!

La capătul unui an prolific pe plan sportiv, nici nu ți-ai putea imagina că o atletă ca Anca Bunea, pe care o vezi mereu pregătită pentru următorul concurs, s-a gândit la retragere. A avut și ea, ca noi toți, un moment de cumpănă, și a vrut să renunțe. Din fericire, au fost lângă ea persoanele apropiate, iar impasul a fost trecut cu bine. „A fost un moment în care am vrut să renunț, dar cu ajutorul antrenorului am reușit să merg mai departe. Chiar nu îmi pare rău acum, pentru că știu că am tot viitorul în față și era păcat să dau cu piciorul în ceea ce am făcut în nouă ani de zile”, mărturisește Anca Bunea, completată de antrenorul său – „ Ancuța a avut într-adevăr un moment în care a vrut să renunțe, dar cred că și mass-media a avut un rol pozițiv. Toată lumea a fost alături de ea, i-au scris pe Facebook, s-a scris despre ea în ziare, pe internet și și-a dat seama că se poate întâmpla oricărui sportiv să aibă asemenea momente în viață. A luat, iarăși, taurul de coarne și a început chiar și cu mai mult entuziasm ca înainte”, spune Vasile Herman, care se consideră împlinit după acest an competițional.

Ajunsă la 18 ani și la final de Juniorat, Anca Bunea are în față un an 2013 poate și mai complicat ca cel care stă să se încheie. Pe plan sportiv, trebuie să se decidă dacă va da curs ofertelor din țară sau din străinătate. Steaua, Dinamo, Alba, Sibiu sau Cluj sunt doar câteva din orașele care au cluburi sportive ;i care și-au manifestat interesul pentru legitimarea medieșencei. Mai mult, la Europenele de la Budapesta, un antrenor din America a căutat-o pentru a-i propune să își urmărească visul în „țara tuturor posibilităților”. „După mine, aș vrea să rămân în România, ca să mă antrenez cu antrenorul meu. Dar, ca să mă gândesc să și câștig ceva, în România nu prea am șanse. Dacă plec într-o altă țară, acolo voi avea alte oportunități. Nu știu, încă nu m-am gândit, mai am o jumătate de an ca să mă gândesc, am Bacalaureatul și este foarte complicat”, subliniază Anca Bunea, pentru care cei nouă ani de muncă nu au fost în van. „Normal că a meritat efortul. Alergările de mii de kilometrii nu se uită atât de ușor”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus