Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Mancare de facut bacitele geloase

Apăi mă copii, iaca, mă plimbam io de dimineaţă prin târg că tocmai ce vândusem trei mioare la Obor. Şi-mi ghiorăiau maţele de numa. Că de la bulzu de asară n-am mai pus nimic în gură. Imediat după colţ, pe Târgu Peştelui parcă, o casă ni aşa faină, galbenă, cu poartă maro. Cum treceam pe sub geam aud dinăuntru, „Bade Ioaneeee, hai la joooc”. Iau, ăla de une ştie cum mă cheamă? Şi intru pe uşă înăuntru. Imediat apare o băciţă, faină, mânca-i-aş gura ei ca fraga. Imbrăcată frumos, ca la noi la stână, cu o ie d-aia faină, albă cu cusătură neagră cum numa Chiva mea mai ştie a face. O ţâră m-am roşit, d-apoi m-am gândit că Chiva n-are de un să afle că am mâncat în altă parte, aşa că m-am pus la masă. Un ficior roia prin jurul meu cu o cărţulie vişinie în mână şi din perete îl tot auzeam pe ăla de mă strigase afară. Acu cânta „Astăzi nu contează neamu, frate-ţi este buzunarul. Pe român nu-l ajută nimeni”. Mare tolomac. De parcă Gheo când mi-a cerut ouă că a rămas fără nu i-am dat. Şi el mi-a dat pomadă de gălbenele când mi s-a pălit mioara azi vară. Mă aşed şi io „La Şelaru”. Că „La Ciobanu” nu exista şi mai erau numa „La Dulgheru”, „La Olaru” şi-ncă una, da nu mai ţin minte cum îi zice. Băciţa aia tare faină vine şi mă-ntreabă ce servesc. Mă uit în cărţulia ceea vişinie, numa bucate una şi una. Specialitatea bucătarului seamănă cu mâncarea aia de o face Chiva de Sânta Maria, cotlet de porc, crutoane, cartofi ţărăneşti, ciuperci, caşcaval, roşii şi ceapă. Apăi era o ţâră prea mult pentru mine aşa că am rugat-o pe băciţă să îmi dea o juma de platou ţărănesc şi o zamă de fasole boabe cu nişte salată de ceapă roşie, aşa fain. Aprind o mahoarcă şi nici n-apuc să fac primele două rotocoale că iară vine băciţa cu un suc negru, dulce, bun rău. Ş-apăi aduce farfuria plină cu bucate. Jumeri proaspete, cârnaţ afumat, slană d-aia faină de pe burtă cu o ţâră de şuncă, pastramă de oaie, brânză de burduf, nişte costiţă afumată, o dărabă sănătoasă de telemea, o roşie şi o ceapă roşie. Juma de ceas m-am luptat cu farfuria aia până am dovedit-o. Toba n-a fost chiar aşa bună ca a Chivei, da la jumări o întrece băciţa ceasta drăguţă. Tare bune or fo. De zamă, ce să mai zic. Aşe groasă, cum se face numa pe la noi, cu costiţă afumată de să te saturi şi boabe moi de fasolică. Şi salata de ceapă roşie o fo numa bună, da tre să-i învăţ pe băieţi să-i ardă un pumn înainte, să nu înţape aşa tare pe gâtlej. Şi sucu cela numa bun o fost, să se ducă pe gât dumicatele. Apai, după o masă aşa boierească, uimit am fost când am văzut că mi-or rămas şi bani de-o bere. Beau o halbă în gară înainte să mă urc în ghezăş înapoi către Sălişte. D-apăi io le povestesc la tăţi pretenii mei, că dacă vin la târg la Sighie, de musai să intre pentru o zamă la Taverna Românească. Că tare fain e acilea.

 Badea Ion

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Scelerat

Acum 14 ani

Mult succes cu Taverna Romaneasca
Raspunde

Marie

Acum 14 ani

Baciule Ion, asa-i cum zici tu! Io am mancat si papanasi tare buni, de aia cu smantana si dulceata buna, .. data viitoare sa-i incerci!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus