Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Pariem? Centura, afacere marca PD-L!

20 august ar fi trebuit să fie data la care CNADNR să anunţe numele firmei câştigătoare pentru lucrările la secţiunea a doua a centurii ocolitoare a Sibiului. Trecem rapid peste faptul că, iniţial, data finalizării evaluărilor era stabilită pentru 27 iulie. "Este o procedură pe regulile ISPA, trebuie să aşteptăm şi cele zece zile pentru eventualele contestaţii, încă nu a fost semnat nici raportul de evaluare", este poziţia Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, exprimată prin biroul de presă. Neoficial, deciziile par să alunece înspre stabilirea unui câştigător băştinaş, mai precis cu sediul în Braşov. Vectra Service SRL este firma care a depus oferta cu al doilea preţ - aproximativ 9,7 milioane de euro, fără TVA. De reamintit faptul că înaintea licitaţiei, reprezentanţii CNADNR au evaluat lucrarea la aproximativ 18,005 milioane de euro, fără TVA. Oferta celor de la Vectra Service este cu aproximativ un milion de lei mai mică decât cea a consorţiului româno-portughez format din Argecom şi Soares da Costa, împotriva cărora ministrul Radu Berceanu a tunat. "Nu sunt foarte încântat de ceea ce am auzit. Din experienţă vă spun că este o mare nenorocire - nu încap în acest preţ nici materialele de construcţii, necărate pe şantier. Dacă dăm lucrarea unor astfel de oferte, firmele vor lua avansul şi vor începe tot felul de discuţii pentru a mări preţul", a spus Berceanu, la Sibiu, în ziua deschiderii ofertelor.

Umbra PD-L de la Braşov se trage

Pentru Vectra Service, însă, preţul de aproape jumătate din cel evaluat iniţial nu pare să fie, însă, o problemă. Firmă din Braşov, cu o impresionantă creştere pe piaţa construcţiilor, Vectra Service a "fost conectată" de presa centrală cu interesele PD-L. Unul din cele mai recente exemple este contractul de aproximativ 20 de milioane de euro, cu toate taxele incluse, pentru întreţinerea drumurilor din municipiul Braşov. Contractul a fost atribuit printr-o iniţiativă a primarului PD-L al Braşovului, George Scripcaru. Care, potrivit presei centrale, a atribuit firmei Vectra Service şi activităţile de deszăpezire din oraş. în ultimii doi ani, Vectra Service SRL a câştigat alte contracte de peste 37 de milioane de lei, prin licitaţii publice, de la o serie de administraţii locale din judeţul Braşov, contractele cu Primăria Braşov fiind cele mai consistente. Vectra Service a lucrat şi în judeţul Sibiu, mai precis la Brădeni. în 2007, în noiembrie, a câştigat licitaţia pentru amenajarea reţelei de canalizare a apelor uzate menajere din satele Brădeni şi Retiş. "Lucrările nu au fost încă finalizate în total. Nu putem spune că suntem nemulţumiţi de cum lucrează firma, dar nici nu sunt super. Să spunem că sunt în limitele acceptabilului", caracterizează Mircea Şchiopotă, viceprimarul din Brădeni, modul de lucru al celor de la Vectra Service.

"Contestăm dacă sunt alţii câştigători"

Proprietarul Vectra Service este Marcel Butuza. Probabil cunoscut sibienilor datorită pasiunii acestuia pentru motociclism - anul trecut a participat şi la Red Bull Romaniacs. Anul acesta, accidentat fiind, şi-a trimis doar echipa. Marcel Butuza spune că nu face politică. "Anul trecut, când PNL era la putere, am câştigat lucrarea pentru centura Timişoarei. Am contractul pe încă patru sau cinci ani cu Primăria Braşov, este normal să am o oarecare relaţie cu primarul oraşului. Dar eu nu fac politica nici unui partid, eu fac politica firmei. Se fac foarte multe speculaţii, dar această firmă din Braşov are peste 1.000 de angajaţi. Iar anul trecut am pierdut lucrarea pentru centura Braşovului, în favoarea unei firme sibiene, Concefa", spune Marcel Butuza. Cât priveşte oferta pe care firma pe care o deţine a făcut-o în cadrul licitaţiei pentru centura Sibiului, Butuza spune că e preţul corect. "încă nu am primit niciun răspuns din partea CNADNR, referitor la evaluarea ofertelor. De zece zile nu mai avem nicio veste de la ei. Aşteptăm. Preţul de 9,7 milioane de euro este unul pe care îl garantez, dacă vom câştiga lucrarea cu aceşti bani vom termina. Este un preţ adaptat acestei perioade de criză. Firma pe care o conduc are nevoie de acest contract şi, dacă vom câştiga, ducem lucrarea la final", adaugă Butuza. Dacă va câştiga licitaţia o firmă cu un preţ mai mare decât cel oferit de Vectra Service, Butuza spune că va sta pe poziţii. "Eu am pretenţia să câştigăm această licitaţie. Nu cunosc oferta tehnică a celor de la Argecom şi Costa da Soares, dar dacă lucrarea va fi dată unei firme cu un preţ mai mare decât al nostru voi depune contestaţie. Dacă Vectra Service ar fi fost pe locul cinci sau şase, aş mai fi zis. Dar aşa, trebuie să câştigăm", adaugă Butuza. Lucrarea pentru care Vectra Service cere 9,7 milioane de euro presupune realizarea a 2,4 km de autostradă şi reabilitarea altor 3,6 kilometri de drum judeţean, la profil de drum naţional. în plus, între autostradă şi DJ106B trebuie realizat un sens giratoriu, asemeni zonei în care traficul greu deviat în jurul Sibiului va intra din nou pe DN1, adică în zona Aeroportului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Sami

Acum 14 ani

Nu cred ca au cum sa se incadreze in banii aia. Cel mult o sa faca portiunea de autostrada, dar mai mult nu cred. In plus, o sa se cheltuiasca bani cu transportul utilajelor, pregatirea santierului s.a. Mi se pare nefast ca lucrarea sa continue cu altcineva decat cu consortiul care a executat lucrarile pana acum, care n-ar mai pierde bani cu lucrurile sus mentionate. In ceea ce privesc suspiciunile care planeaza asupra Vectra Service, mi se par aberatii tipice presei. Cine se duce in Brasov si vede ce drumuri impecabile sunt acolo, isi vor dori sa avem si noi un Vectra Service decat un DPC.
Raspunde

zambilica

Acum 14 ani

ba sami, fa-ti un ziar, ca ai ajuns sa comentezi mai mult decat scriu ziaristii!!!
Raspunde

SAMI?

Acum 14 ani

Ce esti de meserie tu? te pricepi de la pupan in fund pana la expertize tehnice si fotbal...vorba lui Zambilica "fa-ti si tu un ziar"
Raspunde

adi

Acum 14 ani

de acord cu sami...pretul cel mai mic iese daca nu mai pierzi bani si timp cu organizarea santierului...sa nu uitam ca si celor de la Max Boegl..si ceilalti le-au trbuit vreo 2 luni pana au inceput sa lucreze intr-un ritm mai sustinut. Oricum cine-o fii..dar sa fie desemnat odata ca vine iarna
Raspunde

mircea

Acum 14 ani

ma ce titlu care-ti vinde marfa. cand nu se face centura ..... PD-L a promis dar nu se tine de promisiune. Cand se face centura ..... asta-i "afacere" PD-L. deci oricum faci PD-L in picioare nu cazi
Raspunde

radu

Acum 14 ani

Profit de ocazie si mut putin subiectul pe reabilitarea strazii Bieltz. Timp, oameni care trebuie platiti, materiale, logistica...bani foarte multi. Ar fi putut iesi o strada moderna; avea tot ce trebuia, insa proiectul facut de niste amatori, modificat de cine a vrut si de cate ori a vrut, in final va iesi o porcarie. Dupa ce s-au facut n masuratori, strada a fost ridicata incat depasea cu mult nivelul de intrare in curtile oamenilor pe partea cu numere impare. Au fost multe plangeri si a venit si solutia de 1000 de puncte!???? s-au luat jos bordurile si se da o panta inversa!!!!!!!!!!!!!!!!!!! spre curtile oamenilor.... si mai mult, vor sa desfiinteze si bordurile de intrare in curti. Problema veche de pe strada , cu inundarea curtilor atunci cand ploua se pare ca ramane nerezolvata... si atunci la ce bun atata cheltuiala de bani?Cine raspunde de toate astea, ce masuri putem lua noi cetatenii care suferim ????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus