X

Pe noi ne mananca grija…

Traian Deleanu

… de centură. De ce oare? Ce interes avem? Cine ne plăteşte? Cine ne ispiteşte? Care sunt dedesubturile? Care sunt sursele care ne împing la răutatea şi impertinenţa de a scrie şi cerceta ce se petrece cu proiectul centurii ocolitoare? Ce ne mănâncă pe noi să tot scriem de centură? Credeţi că întrebările acestea le auzim pentru prima oară? Fiecare partid care s-a perindat pe la putere a avut acelaşi deranj: de ce tot scriem despre proiectul centurii şi, mai ales, de ce scriem lucruri care au conotaţii negative. A se vedea furturile, tranzacţiile cu influenţă înspre anumite firme, plantarea unor “băieţi deştepţi” pe posturi cheie şi aşa mai departe. Cum de vedem numai ceea ce este rău când, iată, la centură chiar se lucrează. Când, în timp ce noi ne dăm de ceasul morţii să scoatem la iveală rahatul, ei se dau de toţi pereţii să rezolve problemele şi să curgă mierea pe plaiurile patriei. Când, în timp ce pentru a traversa Sibiul îţi trebuie aproape o oră, ei poartă discuţii şi negocieri ca lucrurile să meargă înainte.
Noi suntem răi, ei sunt cei buni. Noi suntem cel puţin maliţioşi dacă scriem de numeroasele accidente datorate lipsei centurii şi a puterii lor de a coordona lucrurile, ei sunt cei care nu pot lucra de gălăgia noastră.
Rând pe rând, de la social-democraţi la democraţi, apoi la liberali şi iarăşi la pedelişti, aceeaşi manie a persecuţiei exercitată dinspre presă către acest grandios proiect al centurii. Grandios de zeci de ani, căci nici acum nu îl vedem gata.
Da, într-adevăr, acum se lucrează, din fericire, la centura Sibiului. Dar nu e de ajuns. Contează şi cum. Şi, da, contează şi cine! Pentru că, de la constructorii angajaţi iniţial pentru a termina centura ocolitoare a Sibiului, banii au ajuns să curgă înspre tot mai multe buzunare. Şi, gândind drept în timp ce stăm strâmb, de unde să se mai împartă banii prevăzuţi pentru centură şi înspre alte buzunare? Ce cheltuieli tăiem pentru a mulţumi hulpavele guri ale celor aflaţi la putere?
Pe noi ne mănâncă grija pentru că jaful tocmai acum se pregăteşte. A trecut destul timp, centura ocolitoare a Sibiului a cam ieşit de sub atenţia publică, a trecut pe aici şi premierul, i-a dat blagoslovire şi ministrul Transporturilor, e linişte, rupeţi băieţi. Marile tunuri pe centura Sibiului se pregătesc în linişte. De ce să le tihnească această linişte? Chiar dacă nu pot fi oprite şi nici prevenite (pentru că, băiete, aşa merg lucrurile în lumea aceasta) măcar să fie gălăgie. Măcar să aibă un dram de stinghereală atunci când îşi întrerup munca lor importantă, formează un număr de telefon şi vorbesc aproape mieroşi – “auzi, am şi eu vreo două maşini. Nu mi le bagi pe centură?”.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact