Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Tic-Tac. Tacerea e de aur. Zvonul duce la puscarie.


1943. 1944. Patronul localului Tic-Tac a fost internat în lagăr. Tăcerea e de aur. Cum să sapi un adăpost antiaerian. Tic-Tac. Americanii aruncă creioane cu expozibil. Un sibian anunţă sfârşitul războiului. E internat la nebuni. Tic-Tac. Ceasul istoriei.
Sibiul în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Măsuri dure: Alber Dorr, primarul Municipiul Sibiu a ordonat „internarea” în lagăr timp de două luni a cârciumarului Panait Elefteropol, proprietarul localului Tic-Tac, de pe strada Faurului nr. 7. „în ziua de 20 ianuarie 1943 s-a constatat că aici se vindea vinul Rulander cu 340 de lei litrul, în loc de 260 de lei, cât îl are afişat”, scria Gazeta de Sibiu.  
Un tânăr evreu îşi caută de lucru printr-un anunţ la mica publicitate. „Tânăr 17 ani, evreu, cunoaşte maşina de scris şi lucrările de birou caută post, birou sau magazin”. în perioada „de glorie” a lagărelor de muncă Sibiul permitea angajarea evreilor. Acest lucru a fost semnalat şi de liderul de acum al comunităţii evreieşti din Sibiu, Otto Deutsch. „Pe ansamblu, evreii din Sibiu nu au avut de suferit, nu au fost bătuţi, nu au fost sparte vitrine, ceea ce pentru un oraş cu tentă sesească mi se pare foarte interesant. Nici sinagoga nu a fost devastată. Evreii din Sibiu au fost duşi la muncă forţată, au fost daţi afară din instituţiile publice, cei care lucrau ca avocaţi, doctori sau funcţionari nu au mai putut profesa”, spunte Otto Deutsch.
Presa vremii relatează dintr-un lagăr de muncă din Feldioara, de lângă Făgăraş. Un articol ce aminteşte de presa comunistă de dinainte de 1989. „îi vezi pe toţi de toate seminţiile strânşi din Rusia şi Asia, ucrainieni, usbeci, gruzini, caucazieni şi tătari, îmbrăcaţi curat, în uniforme cenuşii cu bocanci noi în picioare, cu lingerie albă purificaţi parcă şi sufleteşte, veseli, muncind cu plăcere în ceasurile de lucru, deoarece fiecare şi-a îmbunătăţit meseria. La ceasurile libere, băncile parcului din lagăr sunt pline de grupuri de muncitori. Bucătarul, un ucrainean mărunţel învârte în fundul cazanului cu mare pricepere lingura adâncă, largă, vărfuită cu corbă cu cartofi, fasole ori varză în mijlocul căreia tronează întotdeuna o halcă mare de carne. Porţiile sunt la fel, uneori prea mari”, relatează în Gazeta de Sibiu, reporterul de „răsboiu”, Leontin Brudaşcu.
14 iunie 1943. Comuniştii urmăresc schimbara actualului regim cu un guvern democrat. în aceeaşi ediţie de ziar, se scrie despre cum se face un şanţ de apărare împotriva unui atac aerian. Sunt prezentate şi câteva aspecte ale unui bombardament: „Pe străzi, situaţia este şi mai îngrozitoare. Aproape întregul oraş este în flăcări. Casele ard de sus până jos cu râuri de flăcări pentru că bombardamentul a fost făcut cu bombe speciale care conţin lichide ce se aprind singure în contact cu aerul. Aceste lichide fosforul dizolvat în benzol, cauciuc sintetic, răşină, etc stropesc imobile şi străzi aprinzând şi distrugând totul”, scrie presa vremii.  
Octombrie 1943. „Trimisul lui Christos”, Aurel C. Ionescu este cap de ziar: anunţă sfârşitul războiului. Este internat la nebuni.  „Aurel C. Ionescu, de loc din Bucureşti, a anunţat începutul războiului în vara anului 1939, când s-a urcat în turnul catedralei şi a tras clopotele 29 septembroe 1939. Acum s-a suit din nou şi a tras clopotele spunnd că s-a sfârşit războiul.  Fiind socotit nesăntos la minte el a fost internat la Spitalul de Boli Mintale”. Sub articol scrie cu litere de-o şchioapă: „Tăcerea e de aur. Zvonul duce la puşcărie”.
14 iunie 1943. Localul Tic - Tac s-a închis.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus