Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
20°C

„Imi plateste UNESCO gazul la iarna?”

Indicaţiile UNESCO privind conservarea şi valorificarea patrimoniului şi peisajului cultural material se lovesc în Sibiu de probleme cât se poate de lumeşti: lipsa banilor pentru plata facturilor, consumul crescut de energie pe timpul iernii, drumuri desfundate şi nu în ultimul rând, preferinţele artistice şi vizuale ale sibienilor. Când îţi plâng copiii de frig iarna te doare undeva că stai în casă protejată de UNESCO.
Judeţul Sibiu se mândreşte încă din 1993 cu două situri UNESCO de valoare mondială: Biertan şi Valea Viilor. La nivel înalt, autorităţile fac proiecte turistice bazate pe aceste zone şi masterplanuri pompoase, dar nimeni nu se gândeşte că oamenii care sunt proprietari pe acele case au rămas fără locuri de muncă şi că n-au bani să mai repare acoperişul prin care curge apa.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Sibiu a întocmit recent un raport privind modul în care se prezintă astăzi cele două situri UNESCO. Au găsit sute de exemple ale dezastrului apărut în ultimii 15 ani. Deşi există reguli foarte stricte privind modul în care pot fi efectuate lucrări în interiorul acestor situri, scopul fiind protejarea patrimoniului şi peisajului, angajaţii DJCCPC Sibiu au găsit garduri construite după ureche, materiale total neadecvate folosite la reparaţii, geamuri termopan cu tâmplărie PVC, jaluzele din plastic, socluri placate cu gresie, placaje cu spărturi de marmură, piatră de râu, distrugerea ornamentelor şi extinderi neadecvate. Dar nu acestea sunt problemele importante. Mai grav este că oamenii au demolat casele şi ridicat altele cum le-a plăcut lor sau le-au vopsit faţadele în culori pe care poate doar papagalii exotici le mai egalează. Pe româneşte, fiecare a făcut ce a vrut. “Astăzi, din păcate, întreaga imagine a localităţii, sit UNESCO, este una total deplorabilă şi nu se distinge prin nimic care să etaleze adevăratele ei calităţi urbanistice Piaţa centrală are un aspect de improvizaţie, cu atât mai mult cu cât în faţa primăriei a fost construit un spaţiu comercial, fără îndoială, kitsch-ul absolut”, au scris inspectorii DJCCPC Sibiu în raportul amintit despre Valea Viilor. Este doar un exemplu luat la întâmplare.
Situaţia devine şi mai încurcată când vine vorba de vinovaţi. Aici nimeni nu poate fi tras la răspundere. “Legislaţia actuală nu permite Direcţiei să intervină”, spune Mircea Şteţiu, directorul de la Patrimoniu. Principalii vinovaţi ar fi oamenii de acolo, complet neinformaţi şi arhitecţii care le întocmesc proiectele prin care îşi schimbă complet locuinţele. De vină ar mai fi şi primăriile care sunt acolo şi ar trebui să vegheze la ceea ce se întâmplă sub nasul lor. Ba mai mult, nici primăriile nu s-au putut abţine de la geamuri termopan. “Problema este mai complicată de atât. Nu sunt fonduri. Omul îşi cumpără şi comandă termopanele şi când mergem la el să-l întrebăm ce vrea să facă cu ele ne spune: “Vine iarna, mie mi-e frig în casă. Tu cu ce mă ajuţi? Îmi plăteşte UNESCO gazul la iarnă?”. Eu ce să-i fac? Ba şi-a mai făcut unul aici casa roz. Te doare mintea cum arată şi omul zice că aşa i-a plăcut lui. Intenţii bune sunt, toţi avem, dar cu ce să le punem în practică?”, ne-a declarat Pinte Vasile Avram, primarul din Valea Viilor. Tot la Valea Viilor şi tot la primărie există un om angajat şi plătit special pentru a preveni apariţia unor astfel de situaţii. Rezultatele muncii lui se văd la tot pasul prin localitate. Când nu ai după ce bea apă nu poţi vorbi despre caşcaval franţuzesc.
Văzută de la nivelul străzii, situaţia în cele două situri UNESCO din judeţul Sibiu este disperată. Privit în ansamblu, încă nu este totul pierdut. Concluzia trasă de specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Sibiu este pe cât de dură pe atât de realistă: „În momentul de faţă se constată că au loc unele evenimente, respectiv intervenţii asupra acestor situri (Biertan şi Valea Viilor), deosebit de agresive, care pun în pericol integritatea acestora, precum şi poziţia lor pe Lista Patrimoniului Mondial”.

Ne mai şi lăudăm cu prostia

Valea Viilor este unul din puţinele sate sibiene care au un site propriu de internet. www.valea-viilor.ro are o secţiune specială dedicată turismului. „Vizitată de mulţi turişti anual, în special străini, principalul punct de atracţie fiind Biserica Evanghelică, care aparţine patrimoniului cultural mondial UNESCO” este fraza prin care deschide secţiunea turistică a site-ului. Realitatea este că pardoseala bisericii este putredă şi plină de igrasie, o cameră a fost transformată în depozit de materiale iar inscripţiile de pe pereţii exteriori au fost şterse.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

heptagon

Acum 14 ani

banuiesc ca kitsch-urile nu s-au construit peste noapte dar daca comisia de control vine odata la 5 ani, sigur ca gaseste surprize. In plus culoarea roz nu are nimic cu factura de gaz, sigur ca fiecare a facut ce a vrut dar de ce ar fii in Valea Viilor altfel ca in Sibiu?
Raspunde

ioan urda

Acum 11 ani

acum citiva ani com valea viilor era catalogata ca fiind una din comunel fruntase ale acestului judet .rog pe cei ce au condus aceasta comuna in ultimi 20 de ani sa ne arate cu ce se pot mandri CEL PUTIN O PLACA DE TROTUAR SA ARET DOMNUL PINT CARE SA FACUT LA INITIATIVA DANSULUI
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus