Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Povestea drumului rupt din vorbe

Se întâmpla acum o lună, în şedinţă oficială de Consiliu Judeţean. Cum că, între Râul Sadului şi Păltiniş, un drum recent reabilitat a fost proaspăt distrus de tăietorii de lemne. Şi că, mai grav, drumul gata rupt va fi redat în administrare Consiliului Judeţean, să-l repare.
Hotărât lucru, merita cercetată situaţia la faţa locului.
"Dom`le, dar cu ce mergeţi acolo? Păi, nuuuu. Nici cu Loganul nu ajungeţi. Eu am fost cu maşină de teren şi tot a fost greu!". "Păi, car bicicleta în portbagaj până unde se poate, după care pedalez", cad la pace cu cei care indicau ruperea de drum.
La ieşirea din Sadu, către Râul Sadului, o bătrânică stă la ocazie. "Maică, da am loc de bicicletă?". Îi fac semn să urce în faţă, timp în care ea se scuză pentru vata din nas şi vorba greoaie. "Tocmai am făcut o injecţie, m-a pornit sângele pe nas şi am nişte călduuuri". Încet, aduc discuţia către drumul ce leagă Sadu de Păltiniş. "Maică, drum lung. Dar, nu e rău. Ficioru-meu lucrează la centrala Sadu V şi nu se plânge". Feciorul are Aro. "Dar, maică, dacă tot vrei să scrii, scrie de arinii ăştia de pe margine. Că nu îi taie nimeni, nu ai vizibilitate şi tot accidente sunt pe aici. Zilele trecute o fost numai. Până şi poliţistul de la noi din sat o făcut accident pe aici". Din Sadu până în Râul Sadului, drum jumătate asfaltat, jumătate pietruit, întâlnesc fix trei maşini.
Bătrânica cere să fie lăsată în Rozdeşti, unul din cătunele din Râul Sadului. Dar cu asfalt. Bun. La ieşirea din sat, alte două bătrânici. "Cum, maică, au rupt deja drumul? Vai, vai! Noi nu ştim, n-am mai urcat de mult. Dar dacă întrebi tu, aşa o fi. Apoi, drumul nu e vechi tare. De la Sadu V, încolo, cătră Gâtul Berbecului şi cătră Păltiniş de vrei 30 de ani e drum numai. Văd că ai maşină bună, eu ştiu, du-te", vorbesc pe rând măicuţele, coborându-şi privirile să vadă "subspensiile".
Încet, depăşesc toate centralele până la ultima, Sadu V. Aici, cum dau să mă avânt mai departe cu maşina, după curba la dreapta îmi răsare în faţă un drum bine spălat de ape, cu pietroaie grele ce-şi împing ameninţător vârfurile către baia mea de ulei. "De aici începe reportajul", gândesc sincer. La vale mai coboară şi o maşină nemţească ruptă de la toate încheieturile. "E rău, domnule, e rău. Dacă îţi arăt baia mea de ulei, e toată valuri", gesticulează şoferul care mă sfătuieşte să las maşina lângă Hidrocentrală.
Scot bicicleta şi încep să pedalez lent - am drum lung şi bolovănos de urcat. După nici 50 de metri, bolovanii dispar şi mi se aşterne în faţă un drum de piatră, fin, numai bun de pedalat. Din faţă coboară zgomotos un munte de maşină încărcată greu cu brazi drepţi ca lumina. "Gropile trebuie să fie mai încolo".
Mă întind la pedalat în continuare, deşi după 20 de minute simt transpiraţia pe spinare şi îmi aud pulsul în tâmple. Gropile, ici, şi colo, adânci, dar line. Cu grijă, ai putea să le dovedeşti. Muntele şi peisajul de copleşesc după fiecare cotitură, iar aerul crud pătrunde până în stomac.
Barieră peste drum, un funicular. Atenţionat pe o placă împlântată câţiva zeci de metri înainte, pe care un mai puţin priceput la carte scrisese "furnicular în lucru". Aici, drumul e mai mult noroios decât cu gropi. "Am băgat eu taful în marginea drumului azi, să fac aici un şanţ, că tot băltea apa", se laudă sfătos cel care preia lemnul coborât din vârful muntelui.
Urc în continuu de mai bine de 45 de minute şi gropile adevărate, una într-alta, se îndârjesc să nu apară. Sub pretextul ca măcar să fotografiez craterele rare întâlnite, opresc să-mi mai trag sufletul, apoi urc în continuare. După mai bine de o oră, în care mă văd aproape de vârful muntelui, hotărăsc să mă întorc. Mai ales că, în ciuda soarelui, îmi ies aburi pe gură.
La vale, imaginea drumului se schimbă brusc. Dau drumul la frâne, prind viteză, iar gropile ce mi se păreau inexistente se îmbulzesc în faţa mea.  Bicicleta sare mereu, ţopâind din groapă în groapă. Când naiba au avut ăştia vreme să strice drumul?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

abc

Acum 14 ani

te-ai chinuit degeaba. trebuia s-o iei cu bicicleta in jos din paltinis. era mai simplu si vedeai gropile din prima ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus