X

Aviz de oportunitate pentru cartierul din Padurea Dumbrava

În ultimele zile lucrătoare ale săptămânii trecute, urbaniştii oraşului au luat o decizie rapidă: consilierii locali sunt invitaţi să voteze avizul de oportunitate pentru cartierul pe care omul de afaceri Ilie Carabulea intenţionează să îl ridice în Pădurea Dumbrava.
Ultimele discuţii înaintea şedinţei Consiliului Local de joi au avut loc la şedinţa Comisiei tehnice de urbanism, în cadrul căreia, acum câteva zile, a apărut pe ordinea de zi şi un punct referitor la proiectul iniţiat pentru a înlocui actualele ruine ale fostei fabrici Sitex Dumbrava. Doar că, surpriză. Când a venit rândul deschiderii discuţiilor despre acest proiect, lucrurile au devenit simple: “proiectul a primit aviz din partea Comisiei tehnice întrunite când arhitect şef era Dorin Laschescu”. Respectivul aviz a fost dat la o şedinţă la care a luat parte şi iniţiatorul proiectului, Ilie Carabulea.
În urma discuţiilor din Comisia tehnică ce a avut loc în ziua de joi a săptămânii trecute a reieşit faptul că în cursul acestei săptămâni va fi publicat pe site-ul primăriei Sibiu şi proiectul cartierului pe care Ilie Carabulea intenţionează să îl dezvolte în Pădurea Dumbrava.

1.300 de apartamente

Singura dezbatere publică ce a avut loc, până acum, asupra ansamblului rezidenţial din Pădurea Dumbrava a avut loc în iarna anului trecut şi a fost condusă de Ilie Carabulea. Într-o cameră în care abia au intrat jumătate din cei care au vrut să ia parte la discuţii, Carabulea a asigurat că nu vrea să aducă vreo atingere ariei naturale protejate care înconjoară viitorul ansamblu rezidenţial. “Ar trebui să fiu tâmpit să vreau să distrug pădurea”, a spus, atunci, Carabulea. Proiectul pe care îl urmăreşte acesta, vizează ridicarea a aproximativ 1.300 de apartamente, pentru 3.000 de locuitori. Cartierul include şi blocuri şi locuinţe tip duplex, alături de care să funcţioneze un complex cu piscine, spaţii comerciale şi de relaxare şi sport.

Avizul de oportunitate, primul şi ultimul pas important

Pe locaţia Sitex, încadrarea actuală prevede zonă industrială. Schimbarea destinaţiei cere, conform legislaţiei, alcătuirea unui plan urbanistic zonal şi, după caz, a unuia de detaliu. Guvernul a modificat anul trecut Legea 350 din 2001, privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, astfel că, mai nou, pentru obţinerea PUZ-ului este nevoie de un aviz prealabil de oportunitate, întocmit de Serviciul Arhitect şef, din cadrul Primăriei. Consiliul local poate respinge acest aviz sau îl poate aproba, caz în care prin acest document, potrivit legii, se stabilesc următoarele: “teritoriul pe care urmează să fie reglementat prin PUZ”. Cu alte cuvinte, în cazul Sitex, prin avizul de oportunitate ar trebui fie desenată o planşă fie descris foarte în detaliu, terenul pe care poate fi construit viitorul cartier. Acelaşi aviz ar trebui să stabilească ce categorie funcţională poate căpăta respectivul teren, reglementările obligatorii sau dotările de interes public necesare şi, în fine, solicitarea unui plan urbanistic de detaliu. Mai pe româneşte, prin avizul de oportunitate, consilierii locali ar trebui să spună “suntem sau nu de acord să se investigheze dacă în zona X se pot construi lucrurile X”.
Însă, după experienţa trecută cu avizul de oportunitate aprobat de consilierii locali pentru proiectul Ana Oil de pe strada Şaguna, mai toate detalii mobilării terenului sunt stabilite, în mare, încă de la primul vot al consilierilor locali. Iar la următorul vot, pentru aprobarea planului urbanistic de detaliu, nimic nu mai e de schimbat, din moment ce sunt deja aprobate lucruri de genul regimului de înălţime sau, mai important, coeficientul de utilizare a terenului.
Prin urmare, dacă în şedinţa CL de joi, avizul de oportunitate va fi aprobat de consilierii locali, intenţiile imobiliare ale lui Ilie Carabulea referitoare la zona Sitex primesc undă verde.

Arhitecţii protestează

Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Sibiu – Vâlcea, a redactat o scrisoare deschisă către administraţia locală. Arhitecţii cer reprezentanţilor oraşului să urmărească mai atent acest proiect. “Cele 1.300 de locuinţe propuse acolo asigură un sistem de locuire care nu se pretează locului. Altfel spus, acolo ar fi mai potrivite locuinţe la alt standard, decât cel inferior, al locuinţelor colective în ansambluri cu 20 de niveluri. În loc de 1300 de locuinţe, acolo ar merge 130, care ar fi la fel de profitabile financiar şi care ar rezolva şi problema traficului pe Calea Dumbrăvii”, spune Gabriel Roşca, preşedintele OAR.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

13 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  callas

  am inteles ca cei de la Planwerk-Cluj au facut un plan de urbanism general cu rang de lege urbanistica pentru Sibiu tocmai pentru a se face ordine prin a se stabili clar CE si UNDE e voie, deci a se inchide astfel de ” portite” secrete deschise numai pentru cei cu influenta. Ar fi simplu de aflat ce prevede acest plan in zona, mai ales ca intentiile lui Carabulea erau deja cunoscute la momentul elaborarii PUG-ului .
  Ma tem ca la 1300 de locuinte (cu piscina si alte fite) visate vor ramane si acolo niste schelete de turnuri sa-si astepte cumparatorii cu bani multi care in vremurile de criza s-au rarit simtitor.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  pt.1

  dam atatia bani pu PUZ pentru ca viitoarele dezvoltari imobiliare din Sibiu sa fie reglementate “la sange”. Acest lucru face ca mega proiectul lui Carabulea sa fie si mai profitabil … in aceste conditii apare inevitabil intrebarea: cine conduce Sibiul? … pentru ca este evident pentru toata lumea ca acest proiect aduce profit unora, putini si reduce standardul de viata majoritatii.

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  m-m

  cum nu stiti cine conduce sibiul??? evident carabulea chiar daca primar este johanis…carabulea ar trebui sa termine lucarile incepute si neterminate de ani de zile…blocul care urma sa se ridice pe locul fostei centrale termice ct1(de 2 ani la stadiul de fundatie,gemenii-chiar daca acum zice ca nu este al lui,etc.)…credeam ca este un investitor serios dar…..ar trebui facut ceva si cu primarul care-i face toate mofturile….poate la alegerile viitoare….

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  doru

  ce va tot lamentati, bai, acestia? va incurca voua planurile? ia mai stati in banca voastra si mancati-va unghile de ciuda ca voi sunteti niste xxx care va tarati in viata asta si nu lasati in urma voastra decat un mucus scarbos ca de rama sau melc, carcotasilor! voi, in ura voastra, nu puteti opri mersul lucrurilor, asa ca valea!

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  victor

  Este strigator la cer. Daca acest proiect va fi aprobat si finalizat, va fi un dezastru. Persoanelor fizice si micilor firme de constructii li se resping proiecte pt case sau blocuri de 6 etaje in centrul orasului sau aproape, in zone in care nu ar deranja pe nimeni, ba chiar ar veni foarte bine si acestui individ i se aproba constructia in masa intr-o padure? INCREDIBIL !!!!!!! Nu e posibil ca acestui retardat analfabet sa i se accepte toate fitele din cauza banilor. Dorule sunt sigur ca ai printat ca sa-i arati lui ”TATI” ce frumos ai spus tu. PATETIC

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ilie

  cum ,de ce oare,parca,poate ca da ,ca sa vezi,de ce nu se poate clar si cuprinzator?poate nu herr carabulea vrea aceste mastodonturi sunt convins ca cineva din anturajul sau are aceasta idee glorioasa.judecam la rece:cate informatii din diferite structuri il bombardeaza pe herr carabulea zilnic?o gramada ,si el trebuie sa decida .SCENARIU: vezi ca am luat fabrica din dumbrava ce facem acolo ? stai ca pretul creste nu te grabi.ai vazut la frankfurt cartierul rezidential?hai so facem si noi. PRIMITIV. herr carabulea nu vede ca pe langa el misuna lingaii si pupincuristii.are nevoie de cineva in care are incredere si i se opune cu argumente clare matematic precise.o persoana dificila plina de contradictii.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Patraulea

  1. mai ilie, mai! 2. mai ilie, mai! 3. mai ilie, mai! cum le stii tu pe toate, ca un om mare! ia mai treci la supt puIe, ca acolo esti expert!

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  ilie

  ptr patraulea: vezi ca iti trimit o stiuca sa te simti bine de tot, vedem daca iti convine opincarule .cu ce te-am deranjat ?esti lingau sau pupincurist? posibil ca ai gradul de lingau la ordin si pupincurist sef cu o vasta experienta in domeniu.totusi nu am inteles care este ocupatia ta principala:lingau sau pupincurist?ca altceva zau nu pot sa imi imaginez.

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  un oarecare

  Acum ceva mai multi ani in urma, cand a castigat alegerile locale Johannis, umbla o gluma ca Sibiul isi va schimba numele si se va numi “Johannisburg”, dar dupa cum merg treburile, dupa cum se “implica” tot mai profund SECURITATEA (a se citi Carabulea), prin toate spatiile si locatiile din acest “muncipiu”, cred ca se va numi in curand “CARA-BULEA-BURG”, iar noi cei multi vom fi serbi pe mosia lui, mai putin cei alde Doru si acolitii, care vor fi cerberii lui TATI-BULEA.

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  doru

  unui oarecare: uite, prostovane, ca recunosti un adevar axiomatic, adica esti un oarecare, si-atunci, spusa ta n-are nici o valoare, asa ca cel mai bine este sa te duci la psihiatru, poate afla el ce rahat pe bat este oarecarele respectiv…

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  pt doru

  esti dus cu pluta bre, sanatate multa, vezi ca te cauta tipii de la spitalu’ 3, probabil ca te-au si gasit pana apuci sa citesti asta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Anchete
 • Contact