Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Legea educatiei, legea care ne omoara viitorul. Initiatorii legii au fost nepotriviti! (I)

La începutul anilor ’90, când un profesor de la ULB se plângea unor colegi din Italia de modul în care se lichida industria şi agricultura României, un decan de la Pescara i-a răspuns: „astea se vor reface, dar să vedeţi când o să vă distrugă factorul OM”. Astăzi înţelegem mai bine semnificaţia gândurilor acelui înţelept. În acest an, când ţara se confruntă cu criza economică, criza scandalurilor politice, devenite cronice în ultimii 5 ani, cu criza morală fără precedent în istoria contemporană a ţării, cu accentuarea sărăciei straturilor de la periferia societăţii, conducătorii ţării s-au hotărât să arunce pe piaţă o nouă lege a învăţământului, în regim de urgenţă. Dacă momentul este prost ales, ideea în sine este binevenită, întrucât sistemul de învăţământ este în suferinţă. Regresul este continuu, de 20 de ani şi, practic a început încă din timpul comuniştilor. Cu tot regresul, general recunoscut de societatea românească, căderea continuă a sistemului a fost susţinută şi „răul” a fost apărat, cu deosebire în ultimul deceniu, dar şi în anii ’90, de miniştrii, de directori din minister, de unii rectori şi de unii inspectori generali şcolari. Astăzi, cei care au generat sistemul în regres şi i-au ocrotit fisurile, au elaborat tot ei noua lege, declarând că vor să facă „reformă”. Lupii, ajunşi paznici la oi, propun acuma măsurile împotriva lor înşişi. Cerem lupilor să renunţe la oi! Dacă societatea, reprezentată la vârf de Parlament ar dori realmente o reformă în învăţământ, nu poate să o aştepte de la cei care au condus şi conduc astăzi învăţământul. Cei care au făcut legea sunt cei care au dezvoltat corupţia instituţională, au fost marii profitori, au însoţit pas cu pas degradarea şcolii româneşti. De la aceştia nu mai avem ce să aşteptăm. Din start s-a pornit greşit. S-a pornit cu gândul de a face schimbări de formă şi nu de fond, iar promovând legea, cercul de interese din minister, din unele rectorate şi din unele inspectorate, îşi poate consolida controlul absolut asupra învăţământului, domeniul cel mai bogat, cel care gestionează 5-6% din PIB.
Iată ce scria recent Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară despre principala instituţie propunătoare a legii, Ministerul Educaţiei: „Bătrâna codoaşă s-a ţinut cu toţi. Acum ar dori să i se spună „doamnă”! Acum ar dori ca lumea să o creadă o mironosiţă. Şi-a trimis aproape toţi ibovnicii în Parlament să-i facă imagine şi să-i facă jocurile. Nimic nu trebuie să scape necontrolat de cei care şi-au făcut mendrele cu ea. Îi este teamă numai de ăştia mici şi răi, cu gură mare, care o încolţesc cu întrebările lor. Îi este teamă că unii dintre ei îi vor ridica un pic faldurile rochiei ponosite şi şifonate pe care o poartă. Îi e teamă, bătrânei codoaşe, că vor afla că are picioarele un pic cam strâmbe şi că este şleampătă. Îi este teamă, bătrânei codoaşe, să se afle că este un pic prea păroasă pentru o doamnă de lume bună. Îi este teamă, bătrânei codoaşe, să se afle că este un pic cam pofticioasă şi cam grasă pentru ceea ce este plătită şi ce zice că ştie să facă. Îi este teamă, bătrânei codoaşe, să se afle că este un pic cam nespălată şi urât mirositoare, că umblă cu desuurile murdare încă de pe când era tânără. Îi mai este teamă, bătrânei codoaşe, să se afle că sprayul şi minciunile ce le spune din belşug nu-i folosesc la nimic.(...) Reforma necesară trecerii spre capitalism nu ajunge la instituţia ministerului educaţiei, care se dovedeşte a fi singurul bastion neatacat de vreme şi de vremuri. Nimic nu-l schimbă, nimic nu-l poate modifica! Apărat de o armată de foşti activişti şi securişti fără dosare la C.N.S.A.S., dar cu activitate „meritorie” în educarea tineretului, instituţia ministerului educaţiei s-a trezit brusc în faţa unor mecanisme ale statului de drept, dintre care transparenţa decizională o face să se cutremure! Nimeni şi nimic nu trebuie să ajungă la informaţia decizională, nimic nu trebuie să fie public, totul trebuie să rămână la acelaşi nivel al puterii discreţionare a activistului de partid – profesor - geniu al Carpaţilor – rector – ministru, care face totul perfect fără să dea socoteală nimănui. Situaţia a fost încă odată similară cu un alt moment la fel de dezastruos al istoriei învăţământului românesc şi anume acela în care a fi strungar era cerinţa şi singurul semn al modernismului învăţământului liceal.”
Instituţia care ne coboară copiii şi viitorul, ministerul educaţiei, este instituţia minciunii, omertei şi a aroganţei, instituţia care apără partea cea mai murdară a învăţământului românesc. Legea educaţiei este produsul ei.  (Va urma)


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

31 comentarii

itic strul

Acum 14 ani

foarte buna potriveala celor de la "turnul sfatului". corvin lupu, filosemit convins, si otto deutsh vorbind despre sarbatoarea evreilor, pusi unul langa celalalt. sa fie pace in lume!
Raspunde

Gheorghe catre Itic strul

Acum 14 ani

Otto Deutsch este un fost militar politruc comunist. Turna pe romani.
Raspunde

Sibian

Acum 14 ani

Lupu a fost si a ramas bun. Are un mesaj direct, fara menajamente de prost gust.
Raspunde

Sabin L.

Acum 14 ani

Bun! Dau un whisky!
Raspunde

LB

Acum 14 ani

Sabine, nu te grabi. Sa vedem ce "va urma".E usor sa critici si sa demolezi, mai greu e sa pui altceva in loc si sa construiesti.Te rog, mai asteapta.Si eu astept cu interes.
Raspunde

Cititor in asteptare

Acum 14 ani

Este luni 28 sept. Am asteptat urmarea degeaba. Poate saptamana viitoare...
Raspunde

Pentru cel in asteptare de la 6

Acum 14 ani

Cred ca astepti degeaba. Nu or fi mai vrand sa publice critici dure. Le e frica la sefii ziarului. Sunt vulnerabili.
Raspunde

Pentru comentatorul de la 7

Acum 14 ani

Daca mi-ar opri mie continuarea unui articol, as scrie-o pe forum, in casuta de comentarii.
Raspunde

Ionut pentru L.B.

Acum 14 ani

Demolarea nu i se potriveste, a construit mult.
Raspunde

Pentru 9

Acum 14 ani

Un autentic constructor nu vorbeste ca un demolator.Constructia ,daca exista, poate fi un argumnent convingator. De ce in text - doar textul e obiectul discutiei noastre! - vorbeste demolatorul? Eu il astept pe constructor, pe omul cu idei si solutii. Cine e apt sa proiecteze o realitate virtuala care ar putea deveni realitate concreta, materiala,inseamna ca are o gandire clara, de om al faptei. Ceea ce ce e cu putinta si in domeniul educatiei. M-as bucura sa vad aceasta gandire in desfasurare, macar in acest plan- virtual. LB
Raspunde

Vanda Bratu

Acum 14 ani

Este trist cand vezi comentarii care exprima pareri din care rezulta ca sunt oameni deranjati de criticile aduse unei legi care a ocolit evident orice fel de reforma si masuri menite sa elimine marile racile ale invatamantului romanesc actual.
Raspunde

Dascalita

Acum 14 ani

Am vrut sa trimit un text si nu mi l-au primit.
Raspunde

Pentru 11

Acum 14 ani

Ei bine! eu unul asta astept: "masuri" nu "critici"in voia lelii.(LB)
Raspunde

Pentru L.B.

Acum 14 ani

Esti cumva reprezentant Lucian Blaga?
Raspunde

pentru poz. 14 (=12)

Acum 14 ani

Cata onoare, intangibila! M-aş bucura, draga mea/dragul meu, sa-l pot reprezenta pe Lucian Blaga. Imi declin asa glorie -nu fara mari regrete- in favoarea altor mai inzestrati, ca matale, sa zicem.
Raspunde

x

Acum 14 ani

ati remarcat ca la Opinii, Turnul Sfatului l-a scos pe Corvin Lupu si l-a inlocuit cu Constantin Oprean, rectorul ULBS? oare de ce?
Raspunde

Y catre X de la 16

Acum 14 ani

Iti raspund eu: din servilismul marunt al directorului ziarului fata de mafiotul ceausisto-securist Oprean. Slugi fara personaliatate!
Raspunde

Asistenta Jurnalistica

Acum 14 ani

Stiu eu cum controleaza seful nostru presa sibiana. El face anumite contracte de publicitate cu ziarele si televiziunile locale, sub pretextul promovarii admiterii, de parca la Sibiu este nevoie sa stie lumea ca existam ca universitate si ca avem majoritatea sectiilor posibile. In cadrul contractelor, introduce o clauza potrivit careia ziarul sau TV nu vor scrie critic la adresa ULBS si conducerii sale. In acest timp, in judetele limitrofe si in al doilea lant de judete din jurul Sibiului nu se face propaganda admiterii.
Raspunde

Intrebare ptr. nr. 18

Acum 14 ani

Daca spui ca lucrezi la Jurnalistica, ce mai face betiva de Caraus, sotia contabilului? Cand eram eu la Colegiu, bea de rupea, cu inca o secretara, pe care nu mai stiu cum o chema. Daca o rugai "frumos", iti trecea si o nota la cate un examen la care n-ai apucat sa ajungi.
Raspunde

Sabin L.

Acum 14 ani

Doamne, doamne! Greu se mai naste partea a 2-a, Corvine. Mi se usca gura de asteptare si de sete.
Raspunde

Citynews

Acum 14 ani

Nu mai asteptati degeaba. A aparut un articol al lui Corvin Lupu despre legea educatiei in Citynews.
Raspunde

Pentru Citynews

Acum 14 ani

Am citit, dar autorul nu se poate desprinde de ofurile si obsesiile lui. Daca nu-si revizuieste limbajul si gandrea va pluti in acelasi cerc vicios. Astept sa ne spuna ce "nu prevede" legea. Ar putea deveni interesant. Sunt sceptic: Lupu Corvin nu poate iesi din clisee si e lipsit de idei novatoare.
Raspunde

Pentru 22

Acum 14 ani

Intre denigratorii de acest tip, nu am intalnit valori.
Raspunde

X

Acum 14 ani

S-ar putea ca articolele cenzurate lui Corvin Lupu sa fie cele aparute la rubrica de comentarii in Citynews de Sibiu.
Raspunde

Fost inspector

Acum 14 ani

La inspectoratele scolare sunt nereguli financiare mari. La acestea nu se refera nimeni?
Raspunde

Catre inspector

Acum 14 ani

Neregulile inspectorilor generali sunt nimica toata, fata de hotiile sefului de la Blaga.
Raspunde

X

Acum 14 ani

Inspectorii generali trebuie sa sponsorizeze partidele care-i nominalizeaza. Nu ei sunt de vina, ci sistemul.
Raspunde

Comornic

Acum 14 ani

Pe acest autor de serial neterminat nu-l mai publica la opinii. In schimb, il publica pe hotul mare de la "Lucian Blaga" laudandu-l pe primar. Inteleg ca opiniile trebuie sa fie laude la adresa mai marilor urbei, domnule Calin Bucur. Baga-i mare lui Oprean sa te promoveze la facultate, ca altfel nu esti bun de nimic.
Raspunde

Bernard

Acum 14 ani

Universitatile sunt stat in stat.
Raspunde

Felicitas

Acum 14 ani

Un comentator al altui articol din acest ziar, care semneaza Kurt, a postat un text care mi se pare semnificativ: Brandul ULBS se pierde pe an ce trece tot mai mult. Se topeste cu incetul sub conducerea mitocanului Oprean care a reusit sa-i murdareasca pe toti cei din jurul sau. Si-a murdarit toti colaboratorii atat de tare incat acestora nu le mai ramane decat sa joace in murdaria lui Oprean. Orice situatie de curatenie a ULBS ii dezavantajeaza pe toti murdarii, nu numai pe devastatorul Oprean.
Raspunde

Borcea

Acum 14 ani

Domnule Lupu, de ce nu iesiti pe o televiziune si sa spuneti opiniei publice mersul real al politicii de azi. V-ar asculta toti cu gura cascata, cum va ascultam noi, la master.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus