X

Nu mai exista nicio biserica de brazi

Alin Bratu

Lumea nu a început şi nu se va sfârşi cu limuzinele de lux. Nu a început cu funcţia, cu dreptul de a reprezenta un grup. Lumea nu a început cu geamuri de tip termopan în pronaos şi nici nu se va sfârşi din cauza asta. Lumea nu a început şi nici nu se va sfârşi din cauza lanţurilor grele de aur masiv pe care stă răstignit Iisus Christos. Nu se va sfârşi din cauza bisericilor rămase fără mărunte urme de sfinţenie pe pământ şi nu se va sfârşi nici din cauza cărţilor bisericeşti placate cu aur. E mult prea mult metal galben în lumea celor autointitulaţi preafericiţi şi sfinţi, încât să mai crezi că există aşa ceva. E mult prea multă fală, pentru a vorbi de smerenie. E mult prea multă ipocrizie, pentru a mai convinge pe cineva despre semnul faptei bune.
Există însă semne pe pământ, fără aur, fără semne de marcă, fără fală imperială, dar cu mai mult bun gust, cu mai mult har decât orice vorbă rostită de vreun presupus teolog cu acte.
Un astfel de semn este cel lăsat de ciobanii care şi-au urmat credinţa, dar din care au scos mizeria umană. Puţini ştiu de existenţa bisericilor de brazi. Sunt bisericile la care se închinau ciobanii. Oierii îşi construiau lăcaşurile de cult în vâful munţilor din puieţi cruzi de brad. Legaţi în pământ în formă de biserică, îngrijiţi de generaţii întregi, ei se înălţau formând altar pentru cele lumeşti. Uitaţi de lume, ciobanii îşi legau acolo cununiile îşi botezau copii. Bisericile de brazi, se ridicau pe lângă locurile unde se desfăşurau nedeile de pe munte. Atunci se încuscreau ţăranii ce veneau cu fetele şi cu băieţii lor. Dacă era vremea frumoasă, tinerii se căsătoreau în aceste temple rotunde de arbori vii, binecuvantaţi de vreun baci bătrân. Şi nu vorbim de o altă credinţă, pentru că nu s-au lepădat niciodată de ortodoxism. Nu vorbim de blasfemie, pentru că nu au făcut nimic întors din regula ortodoxă. Au scos nişte oameni şi nişte cărămizi din joc. Şi au pus mai multă pasiune decât orice înalt prea sfinţit.
Nu mai există nicio biserică de brazi, aşa cum nu mai există nedei fără feţe bisericeşti şi feţe politice. Le-au invadat şi acest spaţiu. Le-au ars şi bisericile de brazi. Nu există sărbătoare, fără mesaj politic. Nu există slujbă fără să fie plătită. Nu există loc sfânt care să nu fie speculat de vânzătorii de baloane şi şosete flauşate. Nu mai există nicio biserică de brazi.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  mika

  aline… din pacate ai dreptate ! credinta adevarata , adevarati slujitori ai lui Dumnezeu cu greu se mai gassesc . acum , popi se fac o gramada asa cum uni dintre noi se fac ziaristi sau…strungari . mai liseste la biserici doar o pancarda gen sc. biserica X srl ca asta a devenit biserica : o afacere . apropo citeam ca in medias se percepe o taxa de 200 roni ptr. filmat cica cameramanul consuma curentul catedralei ori camerele folosesc … acumulatori la stfel de ocazii ori asta demonstreaza ca asa este : biserica = afacere .

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Sc

  Frumos..biserica de brazi..daca exista un singur Dumnezeu, apai acolo il puteam gasi in mod sigur.
  Apropo! Ce face biserica pentru comunitate? Dar pentru nevoiasi? In afara celor religioase, face ceva din pura caritate?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact