X

Transfagarasanul a implinit 35 de ani

Ministerul Apărării Naţionale a organizat ieri o festivitate pentru împlinirea a 35 de ani de la inaugurarea Transfrăgărăşanului.
 La eveniment au fost prezenţi, pe lângă inginerii şi drumarii care au lucrat efectiv la crearea Transfăgărăşanului, şi secretarul de stat din cadrul MApN Dan Tătaru, generali şi ofiţeri superiori, precum şi reprezentanţi ai Batalionul de Geniu din Alba Iulia. Invitaţi speciali au fost veteranii constructori ai drumului peste Munţii Făgăraş, în frunte cu octogenarul g-ral brg. (r) Nicolae Mazilu. În onoarea acestora, după ceremonia aniversară, a fost organizată o masă festivă la restaurantul Paltinul.

Oficialităţile sibiene au fost reprezentate de prefectul Constantin Trihenea. “Felicit veteranii pentru contribuţia lor la construirea acestui obiectiv ce a marcat nu doar harta României, ci şi a Europei. Îi felicit şi pentru că dânşii văd şi se bucură, acum, de realizarea lor, inaugurată cu 35 de ani în urmă şi devenită un vector economic, prin aportul său important la dezvoltarea turismului”, a declarat Trihenea.

Transfăgărăşanul este drumul la cea mai înaltă altitudine din România, 2042 de metri, înălţime atinsă în Căldarea Glaciară Bâlea. Are două benzi care se întind pe o lungime de 92 de kilometri. Sunt construite 27 de viaducte şi poduri, precum şi cel mai lung tunel de la Capra la Bâlea Lac (887 m), care străbate muntele Paltinul. Drumul a fost construit între 1970 şi 1974. La realizarea celor 92 de kilometri de sosea s-au dislocat circa 3 milioane tone de rocă, s-au făcut 830 lucrări transversale şi 290.000 mc de zidărie. Pentru realizarea tunelului de la Capra la Bâlea au fost excavaţi peste 41.000 mc de rocă. De asemenea, s-au folosit 20 tone de dinamită, 3.573 tone de ciment, 89 tone de oţel beton, 24.000 ancore, 129 tone de plase sudate, 14.200 metri pătraţi de cofraje, 1.750 metri liniari de tuburi de beton, 4.100 metri liniari de ţeavă, 50 tone de confecţii metalice, 6.900 mc de nisip, 6.000 mc de pietriş, 3.000 tone de cribluri şi 740 de lămpi de iluminat.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

6 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  MB

  drumul asta s-a construit potrivit articolului in 4 ani. Adica 92 km si e facut in “creierii muntilor”…centura ocolitoare nici nu mai stim de cati ani a fost inceputa si cu atat mai putin, in cati ani o sa fie terminata.

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vladescu Emilian

  Doamne, cine n-a vazut drumul si toate celelalte constructii ale sale, adevarate opere de arta, n-ar trebui sa-l comenteze si, mai ales, sa faca referiri la munca celor ce l-au construit si cum au facut-o. Eforturile si sacrificiile au fost ale lor. Despre ei numai de bine! Celor ce mai sunt, SINCERE SI RESPECTUOASE FELICITARI!
  Un plus de elogii militarilor genisti, de la soldat la general!

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  octogon

  heptagon, uneori iti citesc cu placere comentariile, dar acum ai avut reactia unui copil retardat! papagalii acesti de acum nu sunt in stare nu sa construiasca ce a facut Ceausescu, dar nici macar sa zugraveasca sau sa intretina lucrarile!!!! si, crede-ma, nu sunt un nostalgic!!!

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Vladescu Emilian

  Autorule anonim al grozavului comentariu pe care l-ai intitulat “O parere”. Daca chiar vrei, spune-mi cine esti si vino sa te “satisfac”!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Contact