X

Carnati pentru giganti la Crama Sibiana

Aş vrea să fiu şi eu turist prin Sibiu la un moment dat. Să mă dau şi eu ca japonezii şi germanii de ieri prin Piaţa Mică, mânat de un ghid care să laude oraşul şi să mă plimbe dintr-un muzeu într-altul şi dintr-un restaurant într-altul. Să testez pe propria-mi piele bucătăria regională a oraşului în care am aterizat, să mai schimb orezul şi peştele cu ceva mai gras, mai nesănătos, mai de-al locului.
Crama Sibiană probabil nu duce lipsă de clienţi de peste hotare. Poziţionată foarte bine, chiar la ieşirea din Turnul Sfatului, Crama Sibiană a montat pentru vară o terasă chiar la intrarea în Piaţa Mică. Ingenioasă idee preluată de la cafenelele din preajmă dar nu ştiu cât de folositoare pe timp de zi. Zic asta pentru că nu erau mai mulţi chelneri decât clienţi la ora amiezii. Lăsând la o parte principiul cu „mâncarea e bună unde e multă lume” am zis să încercăm nişte feluri de mâncare neutre, care ar convinge un turist străin temător de mămăligă să le încerce. Probabil pentru că cei trei chelneri nu erau ocupaţi, meniul a apărut imediat în faţa mea. Îngălbenit de vreme, cu paginile făcute ferfeniţă în ţiplă, meniul e greu ce citit. Sincer, chiar ai nevoie de dexteritate ca să aranjezi paginile mai degrabă sul decât întinse încât să poţi citi meniul. Sau o fi vreo strategie nouă de marketing în care te lasă să citeşti ce conţine felul de mâncare dar ascunde strategic preţul. Ca să ai o surpriză la final. De abia ce-am reuşit să aranjez hârtiile în ţiplă şi pofta de specialităţi a şi dispărut. Da, din cauza preţului, de ce credeţi? Aşa că am trecut mai departe, la preparatele care să nu coste chiar cât alocaţia pe o lună. Numai aşa, de exemplu, o biată salată de varză costă 5 lei. Are între 100 şi 200 de grame. Când kilogramul de varză în piaţă e 1 leu iar uleiul şi oţelul consumate pentru salată sigur nu costă alţi 4.8 lei ca să justifice un asemenea preţ. Dar deh, locaţia se plăteşte. N-are toată lumea restaurant în centru.
Am ales o ciorbă de văcuţă şi o porţie de cârnaţi cu varză. Vă place sau nu vă place ardeiul iute, îl cereţi sau nu îl cereţi, de primit ardeiul tot o să îl primiţi. Şi sfatul e să nu-l testaţi dacă nu aveţi gâtlejul betonat pentru că arde. Arde de-a dreptul. Iar combinaţia cu ciorba de văcuţă fierbinte şi groasă nu e cea mai potrivită. În afara propriei greşeli de a combina ardeiul cu fierbinţeala ciorbei, nimic de reproşat mâncării. Ciorba groasă, smântână fără zgârceală la 2 lei farfurioara, ingrediente câte încape, mazăre, varză, roşii şi o vită foarte bine fiartă, ceea ce mai rar se găseşte prin restaurantele sibiene. Pâinea cam veche dar no, pâinea îngraşă, deci ar fi cazul să renunţăm.
Sincer, după farfuria generoasă de ciorbă eram cam sătul. Şi parcă, parcă aş fi schimbat cârnaţii cu varză pe nişte papanaşi. M-am decis prea târziu, când farfuriocul plin de cârnaţi era deja în faţa mea. M-am chinuit cam 20 de minute să reuşesc să ajungă măcar la jumătatea porţiei şi m-am dat bătut. Şi pentru că varza se sleise în farfurie şi pentru că nu mai intra nicio firimitură după ciorba aceea bună şi hrănitoare. Per total, vă recomand cu căldură Crama Sibiană. Dar mai bine încercaţi să mâncaţi înăuntru. Ambientul se potriveşte mult mai bine cu ceea ce primiţi în farfurie. Şi nu vă vede nici tot centrul verde de la atâta mâncare.

de Sauerkraut

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    ghici

    “Când kilogramul de varză în piaţă e 1 leu iar uleiul şi oţelul consumate pentru salată sigur nu costă alţi 4.8 lei” conf. autorului articolului si ciataului atasat sigur o sa coste mai mult daca pui si otet

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Cronică de restaurant
  • Contact