Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Mica famiglia

Dintr-o structură mafiotă, aşa ca la mama ei, în Sicilia, noi nu ştim decât câteva frânturi. Dar dacă ne adâncim puţin în lectură şi citim despre acest fenomen ne vin în cap diferite asocieri care îţi zbârlesc părul din cap. Cine îl are.
Intrăm din nou în campanie electorală şi legăturile oamenilor politici, încrengăturile, structurile organizatorice ale partidelor, rolurile funcţionarilor publici propuşi de partide, aduc a roman sicilian. Toată lumea ştie ce e mafia. Dar puţini sunt cei care au aprofundat termenii şi personajele. Ştim eventual de „Capo di Tutti Capi”. El e liderul. El decide cine supravieţuieşte şi cine moare. El decide de unde vin banii şi pe ce se cheltuie. El decide cine cu cine se asociază şi cine cât cotizează. Pare de exemplu o imagine asociată cu un şef de partid. Un capo di Tutti Capi. Dar pe lângă asta, există şi un „Capo di Capi Re”. Este titlul care este acordat în semn de respect unui membru senior sau retras al Mafiei. Seniorii de la noi. Oamenii care sunt chemaţi atunci când ai nevoie de prestanţă. Oamenii vechi în branşă, cunocuţi de toţi şi apreciaţi pentru vârsta şi experienţa lor. Inutili în restul timpului sunt plimbaţi prin urbe, din când în când, ca o icoană făcătoare de minuni. Mai sunt „Capo Crimini”. Cei cunoscuţi drept Doni sau "Naşii" unei familii. Sunt cei din planul secund. Micii lideri care respectă obedient indicaţiile şefului. Ei îşi împart oraşul în sectoare sau colegii, îşi respectă teritoriile şi eventual se ajută între ei. Au şi ei, la rândul lor, ajutoare: Capo Bastone. Sunt în al cel de-al doilea rang după Capo Crimini. Mai sunt Consigliere (consilierii, sfătuitorii), Contabile, Caporegime sau Capodecina locotenentul care conduce un grup de cel puţin zece "soldaţi", membrii în organizaţie. „Talpa societăţii” sunt Sgarrista sau Soldato, "soldaţii" care duc la îndeplinire asasinatele comandate, dar şi ameninţările, ei sunt cei care ţin la respect cetăţenii. Picciotto sunt cei mai de jos în rang, sunt ajutoarele „soldaţilor”.
Ei sunt membrii mafiei. Iar politica nu a ajuns la mai mult de o aruncătură de braţ de ea.

P.S. Vineri a început oficial campania electorală. În centrul oraşului cu geci de culoarea partidului o mulţime de directori de decocentrate. Ei ce sunt? Capo Bastone? Capo Crimini?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus