Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

De ce cumparam arta plastica?

Distincţia între cultura cultivată şi cultura de masă s-a putut opera odată cu apariţia societăţii de masă. Prima noţiune ( despre care o sa vorbim ) consideră gustul şi cunoaşterea ca fiind procesele cele mai elaborate şi mai legitime, concretizate în obiectul artistic, inistând asupra importanţei operei artistice.
Georg Simmel spune că „valoarea specifică a culturii nu are sens decât dacă cunoaşterea, aptitudinile şi sensibilitatea aduse de cultură contribuie la dezvoltarea psihismului individual”. Omul este deci cultivat, dacă eforturile sale conştiente şi enunţabile pe care le face pentru a-şi satisface propriile interese au o semnificaţie în construirea personalităţii sale. Arta plastică în general, lucrările de artă găzduite în reşedinţele noastre în special , muzica pe care o ascultam , lecturile noastre , sunt elemente strategice în formarea şi definirea culturii individuale a fiecăruia dintre noi , dar si un rezultat al background-ului intelectual . Faptul că găzduim în casele noastre lucrări de artă autentice, este amprenta pe care cultura noastră o dă identităţii noastre, pentru că între cultură şi identitate există un raport de semnificare: amprenta culturală este un mod de existenţă a identităţii.
Aplecarea spre una sau alta dintre modalităţile de exprimare din arta plastică este o chestiune individuală, ca şi alegerea unui tablou.
 Limbajul fiecărui artist este diferit. Limbajul fiecărei lucrări de artă este diferit şi el. Aceasta situaţie determină ca percepţia semnificaţiei unei lucrări de artă să fie diferită de la un individ la altul. Trebuie să fim pregătiţi să plătim ceea ce ne place, când este vorba de  lucrări de artă. |ntâmplător, ceea ce ne place poate fi mai scump, sau mai puţin scump, dar asta nu trebuie să determine schimbarea opţiunii. Impulsul iniţial, semnul pe care un tablou sau o sculptură ni-l face, trebuie să fie receptat fără influenţe. Dacă un Van Gogh s-a vândut cu 84 mil. dolari, un Grigorescu cu 56 mii de dolari, sau o Elena Vavilyna  cu 1500 de dolari , este clar că pentru acei cumpărători lucrările achiziţionate reprezintă plăcere şi nu cheltuială.
Numărul mare de artişti şi diversitatea lucrărilor realizate de ei fac în aşa fel, încât piaţa de artă să fie atât de largă că indiferent la ce pol al potenţei financiare ne aflăm, să avem întotdeauna la îndemână, îndeajuns de multe variante care să ne placă şi să ne reprezinte. Pentru că această diversitate de lucrări de artă este tot mai mare la nivel de cerere, galeriile de artă în special cele particulare, care sunt mai flexibile, găzduiesc tot mai mulţi artişti şi tot mai multe lucrări, realizate în stiluri cât mai diferite, încercând să acopere un spectru cât mai larg.Vizitati-le .

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 332

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus