Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Andrei Marga: "clujenii invidiaza Sibiul"

Fost ministru al Educaţiei, Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi-a prezentat şi la Sibiu "singura carte despre criză apărută în România". Titlul "Criza şi după criză", scrisă în septembrie 2008, include şi discuţii filosofice, dar şi critici politice şi administrative. Cu laude la adresa primarului Sibiului, avându-l şi pe Mircea Geoană în stânga, Andrei Marga a vorbit pentru Turnul Sfatului atât despre carte, cât şi despre Sibiu, administraţie, situaţia educaţiei din România.


Reporter: Mi-e teamă că de vă voi citi cartea voi vrea şi mai tare să plec din ţara asta.

Andrei Marga: Vai de mine. Nici chiar aşa.

R.: Mai există speranţă să ieşim din criză?

A.M.: Cartea nu e demoralizantă. În România, problema nu e depăşirea crizei. Aceasta va surveni. Problema e încetineala cu care se rezolvă problemele, încetineala cu care se fac reformele. Or, încetineala costă deja, are efecte.

R.: Aţi vorbit în prezentarea cărţii despre Guvernul Boc cu o oarecare amăreală în voce. Sunteţi dezamăgit de ardeleanul, de clujeanul dumneavoastră?

A.M.: Sentimental, eram şi sunt de partea ardelenilor, eu însumi sunt ardelean. Acest guvern a produs, însă, dezamăgiri mari nu atât din cauza conjuncturii pe care guvernul o invocă. Această conjunctură este de obicei dificilă în România. Dezamăgirea este datorită lipsei de competenţă. S-a văzut repede în deciziile guvernului şi indicatorul clar este că multe din aceste decizii au fost juridic infirmate. Sigur, observaţia mea e că toate măsurile angajate de Guvern pentru a se ieşi din criză nu vor da rezultate, pentru că nu sunt gândite până la capăt.

R.: Nu credeţi că şi un eventual guvern condus de Klaus Johannis ar putea cădea în aceleaşi capcane în care a picat guvernul Boc?

A.M.. Cred că nu. În România, din păcate, s-a instalat, cu ani în urmă, năravul de a aduce la guvernare pe funcţiile de miniştri oameni nepregătiţi pentru acest rol. Acest obicei de-al lui Ceauşescu, de a numi în funcţii de demnitari oameni mai puţin calificaţi pentru a nu fi puse în pericol vârfurile şi pentru a avea mereu ţapi ispăşitori. Eu cred că, odată cu Johannis, vine un om experimentat. Sincer îmi doresc să vină.

R.: Cartea aţi scris-o ca un om politic sau ca un reprezentant al societăţii civile?

A.M.: În România se lucrează cu o imagine deformată a politicii. Politica este văzută ca ceva de care ne putem dispensa. Viaţa noastră, că facem sau nu politică, trece prin deciziile politicienilor. Atunci, părerea mea este că mai bine să observăm aceste decizii, să le analizăm, să vedem dacă au sau nu argumente, de ce nu să le şi criticăm, pentru că numai aşa se va trăi mai bine. Această carte am scris-o ca un specialist. Eu sunt un contemporanist de formaţie, e obligaţia mea să formulez cât mai documentat, argumentat, diagnoze ale societăţii contemporane.

R.: În cuprins am văzut şi pasaje desprinse din filosofie. Cu filosofie nu putem fierbe o varză, dar putem combate criza?

A.M.: Nu. Dar trebuie spus: ideea după care societatea modernă este în criză este formulată de un filosof ilustru - Hegel. După aceea vine, în termenii sociologiei, economiei, în termenii psihologiei sociale, în termenii finanţelor spre timpul nostru. Eu cred că aceste crize trebuie analizate în termenii lor încât nu e un pericol ca un filosofia să invadeze acest limbaj. Dar filosoful trebuie să fie pregătit în aceste limbaje diferite şi să le practice. Aceasta am încercat în această carte.

R.. Reforma educaţiei. Nu vi se pare că avem cam mulţi studenţi în România?

A.M.: România are, în continuare, prea puţini studenţi. Ca s-o spun direct, are prea multe universităţi şi prea puţini studenţi. Situaţia trebuie corectată de urgenţă. România absoarbe la ora actuală dintr-o generaţie de născuţi, să spunem, la vârsta studenţiei absoarbe cam 43 la sută. Media Uniunii Europene este de 55  la sută. Media urcă în multe ţări. În Statele Unite, de exemplu, absorbţia este de 82 la sută. Şansa de a învăţa în învăţământul superior trebuie acordată unei categorii mai mari. Evident, fără a trăda calitatea.

R.. Bănuiesc că despre Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu îmi veţi spune numai cuvinte de laudă.

A.M.: Este o fiică a Universităţii Babeş - Bolyai. Desigur, la Sibiu s-au făcut paşi mari în ultimele decenii. Personal am fost implicat, am fost detaşat şi sunt un simpatizant al Universităţii "Lucian Blaga".

R.. Am văzut în presa locală din Cluj dese puseuri de invidie legate de Sibiu. Şi dumneavoastră aveţi acest sentiment?

A.M.: În multe momente ale istoriei locale din ultimii ani, la Cluj erau momente de invidie faţă de Sibiu. La Cluj tot timpul a fost o discuţie despre cine să fie primar, cine este performant. Sigur, aici, cu alegerea lui Klaus Johannis în care am fost implicat din multe puncte de vedere s-a găsit o soluţie bună, astfel încât Sibiul a luat mai devreme avânt în raport cu Clujul. De aceea clujenii invidiază Sibiul.

R.: Cum v-aţi implicat în candidatura lui Johannis? L-aţi consiliat să candideze?

A.M.: Şi asta, dar înainte să candideze, domnul Johannis a fost inspector şcolar general, înainte a fost adjunct. Şi, sigur, din apreciere pentru el şi a mea şi a forţelor de la Sibiu, a fost convins să intre în competiţie. Şi a câştigat.

R.: Este posibil ca în aceste discuţii purtate acum cu Klaus Johannis să discutaţi despre un posibil viitor guvern, cu dumneavoastră în componenţă?

A.M.. Nu s-a pus pe agenda noastră o astfel de discuţie. Discutăm diferite probleme, decizia componenţei viitorului guvern depinde de majoritatea care îl susţine pe domnul Klaus Johannis.




Marga despre criză. Scurte citate

"În discuţia despre criză intră în scenă opticile. Referitor la diferenţele de optici este clar că o politică neoliberală nu a dat rezultate. Şi la fel de clar este că vine o schimbare de viziune, în care trebuie ascultate argumentele diferitelor părţi, trebuie analizat un spectru mai larg".

"Nu aş ezita să comentez situaţia României chiar politic. Teza actuală e aceea că avem o criză venită "de afară". Greşit. Este adevărat că au fost reduse investiţiile externe, că e mai greu în această perioadă să exporţi. Dar criza nu este una mondială. Germania nu e în criză, este în recesiune. Criza este o chestiune mai complicată. Criza de la noi este una eminamente românească".

"Strategia simplei tăieri a consumului şi cheltuielilor a fost încercată şi la finele anilor `80 şi nu a dat rezultate".

"Nu a trecut, încă, nimeni de vârful crizei".

"În mod clar, România are nevoie de o schimbare politică, de personal. Este nevoie de un nou leadership".



Johannis despre cartea lui Marga

"Mi-a plăcut cartea. Am citit-o nu într-o zi precum romanele poliţiste, ci în două zile. Mi-a plăcut modul de abordare a crizei, a crizelor de la noi. La început a fost o criză financiară. Se pare că acum e deja începutul unei crize economice. Şi este foarte evident că avem de-a face şi cu o criză a administraţiei publice".

"Lumea spune că avem şi o criză politică. Avem doar 20 de ani de democraţie şi nu putem avea pretenţia unei clase politice performante. Eu spun că nu avem nici criză politică, nici guvernamentală. Avem doar o criză generată de alegerile prezidenţiale. Aş spune că aceasta vine în sprijinul competitorilor la prezidenţiale. În lipsa acesteia, restul de teme nu ar fi fost atât de interesante. După alegeri vom reveni la echilibrul politic".

"Problema nu e că nu vrem să muncim, ci că nu avem cine să muncească. Este un fapt puţin comentat: creşterea exponenţială a populaţiei s-a terminat. Iar orice economie clasică s-a bazat chiar pe creşterea numărului de oameni care vor munci. De aceea spun, că cine va vrea să vină în România să muncească, să fie lăsat să vină".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Delma

Acum 14 ani

Cand il vad pe asta cu nume de margarina sau cand il aud vorbind afectat de importanta propriei persoane, mi se intoarce stomacul pe dos. Boul asta a distrus invatamantul romanescu cu manualele lui "alternative". Din cauza lui Andrei Marga tanara generatie este inculta si semianalfabeta! Cititi si voi ineptiile unora care comenteaza pe aici si va convingeti. S-a imbracat in "uniforma" de mason (camasa albastra, cravata rosie) si umple lumea de pretiozitatile sale. Observati ca toti papagalii astia care candideaza au camasa si cravata de aceleasi culori, albastru-rosu, sa-i recunoasca ai lor si sa-i voteze!
Raspunde

Clodoalda

Acum 14 ani

In mod surprinzator, Marga face pe democratul dar este un tiran. Numai parerea lui conteaza in UBB. E inchipuit si nu promoveaza principiile autentic academice. La noi au fost rectori autoritari, ca Daicoviciu, Pascu sau Negucioiu, dar au pastrat spiritul academic, au respectat valorile si au lasat deciziile de specialitate la facultati. Marga face parte dintr-o categorie de rectori-dictatori de prost gust ca Barbu (Pitesti), Andronescu (Poli Bucuresti), Maghiar (fost la Oradea), Bondrea (Spiru Haret), Oprean (Sibiu), Oprea (fost la Iasi). Prin influenta lor in Consiliul National al rectorilor, incearca sa impuna si altor universitati modelul lor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus