X

Basescu in turul I la Sibiu: in scadere, dar pe primul loc

Cu un Klaus Johannis implicat în campania electorală prin forţa împrejurărilor, Train Băsescu a rămas pe primul loc în preferinţele sibienilor. În 2004, Traian Băsescu a reuşit să obţină în judeţ peste o sută de mii de voturi, ca şi candidat al Alianţei D.A., într-o campanie în care liberalii l-au susţinut pe actualul preşedinte. Acum, în 2009, Băsescu a reuşit 87.000 de voturi, susţinut de PD-L. Pe locul II în preferinţle electoratului Crin Antonescu a reuşit să strângă în Sibiu 43.000 de voturi (22,3%).
Întrebările care au rămas după primul tur de scrutin se referă în principal la felul în care au făcut campanie pentru propriul partid primarii din judeţ. Sunt exemple nenumărate în care primari PNL sau PSD nu au reuşit să-şi convingă oamenii să nu-l voteze pe Băsescu. „Campania PD-L a fost mult mai agresivă decât a noastră. Şi a mai contat un fapt: omul se uită şi la o cutie de chibrituri, dacă o primeşte degeaba. Poate noi nu am fost suficienţi de agresivi în campanie şi nici nu le-am dat nimic la oameni. La turul doi vom fi categoric pe primul loc”, analizează situaţia primarul PSD din Tălmaciu, Constantin Banciu. (Tălmaciu: Traian Băsescu – 38,58%, Mircea Geonă – 29,61%, Crin Antonescu – 19,23).
La Copşa Mică, Tudor Mihalache, primar PNL spune că Traian Băsescu ste pur şi simplu charismatic. „Băsescu este charismatic, eu zic că acesta a fost principalul motiv, le-a plăcut oamenilor de el. În turul doi, îl vom bate”, spune Mihalache. Exemple în care primarul Băsescu să nu obţină voturi în localităţi conduse de primari PD-l nu prea există.
Secţiile de votare speciale din judeţ, locurile unde au putut vota cei care nu avea domiciului în localităţile respective au arătat şi ele lucruri curioase. Sunt secţii de votare în diferite localităţi în care Traian Băsescu a obţinut peste 60% şi unde Mircea Geoană sau Crin Antonescu nu au obţinut niciun vot sau unul ori maxim 10 voturi (secţiile de votare speciale din Păuca, Poiana, Sadu, Jina, Dârlos, etc.)
Finalul primului tur s-a lăsat cu acuzaţii de coupţie şi ameniţări de răzbunare. „Există mai multe plângeri penale acolo unde trebuie. AM început să supraveghem oamenii şi zonele, pentru ca raudele din primul tur să nu se mai repete. Sunt implicaţi inclusiv copiii unor demnitari”, a declarat preşedintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea.


Traian Băsescu 2004 – 105.993 voturi (50,23%)
Traian Băsescu 2009 – 87.618 (44,46%)

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

19 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Mircea

  SENATUL EVZ: Mai grav decât o crimă, o greşeală

  Mircea Cărtărescu
  Vineri, 27 Noiembrie 2009

  Mircea Cărtărescu: „Dacă nicio minune nu se întâmplă până pe 6 decembrie, liberalii ni-l vor face cadou pe Geoană la Cotroceni, dând astfel iarăşi România pe mâna PSD-ului. Acest lucru, vorba lui Talleyrand, «e mai grav decât o crimă, e o greşeală»”.

  Dacă privim repartiţia voturilor pe harta României, observăm imediat că Mircea Geoană a fost votat predominant în zonele defavorizate ale ţării, fieful dintotdeauna al PSD-ului: Moldova şi Oltenia.

  Traian Băsescu a beneficiat de voturile Ardealului, ale Banatului şi ale bucureştenilor, zone mai bogate şi mai avansate ca mentalitate politică.

  În privinţa vârstei, statisticile arată că Geoană a fost votat preponderent de oamenii vârstnici, pe când Băsescu de cei tineri. Ca nivel de studii, votanţii lui Băsescu sunt, iarăşi, superiori, statistic, celor ai lui Geoană.

  În concluzie, candidatul PSD a fost votat, iarăşi, de către o Românie retrogradă şi nostalgică după comunism, cum s-a întâmplat de douăzeci de ani încoace, pe când Băsescu a fost favoritul României democratice, aceeaşi care l-a votat altădată şi pe Emil Constantinescu.

  Complicaţia, în cazul alegerilor de acum, constă în faptul că o parte din România democratică, şi anume felia PNL, din motive conjuncturale, se va despărţi, în turul al doilea, de restul forţelor de dreapta şi va trece de partea stângă a eşichierului politic.

  Paradoxal, în turul al doilea alegătorii liberali vor vota împotriva propriei doctrine şi împotriva intereselor României democratice. Oameni inteligenţi şi instruiţi vor alege, în mod sinucigaş, să voteze, alături de cele mai reacţionare forţe ale societăţii, în favoarea trecutului şi a legatarilor săi, pesediştii.

  Motivul acestei degenerări a unuia dintre motoarele principale ale progresului în România, am numit Partidul Naţional Liberal, constă în confiscarea sa, într-un anumit moment, de către interesele economice ale unor grupuri securisto-nomenclaturiste pentru care doctrinele politice nu înseamnă absolut nimic.

  Aceleaşi grupuri funcţionează şi în cadrul PSD, ceea ce explică sprijinul PSD pentru guvernul Tăriceanu, precum şi actuala alianţă PSD-PNL. Dedesubtul acestei alianţe politice se află un pact de tip mafiotic pentru împărţirea resurselor economice şi energetice ale ţării.

  Dacă acest pact va funcţiona în viitor, sub prezumtiva preşedinţie a lui Mircea Geoană, vom asista la escalada corupţiei şi la reorientarea politicii externe a României dinspre vest către est.

  Odată cu căderea preşedintelui actual, Traian Băsescu, nu va mai exista nicio forţă în politica românească în stare să se opună mafiei economico-politico- mediatice. Ne vom întoarce, prin urmare, la premisele guvernării Năstase, dezamorsate acum cinci ani de Băsescu şi de alianţa D.A.

  În toată această ecuaţie, rolul tragic le revine alegătorilor liberali cinstiţi, care n-au visat niciodată că vor ajunge în situaţia să voteze cu Mircea Geoană şi cu PSD-ul. Situaţia actuală a fost comparată cu cea de la faimoasele alegeri în care variantele au fost Iliescu – Vadim Tudor.

  Dar situaţiile nu sunt comparabile decât, cel mult, din punct de vedere moral. De data aceasta, dilema Geoană – Băsescu, pentru simpatizanţii PNL, de păşeşte sfera morală şi atinge miezul doctrinar al partidului. Adică este, în mod deplin, o dilemă politică. Un votant PNL responsabil nu are dreptul să voteze împotriva doctrinei politice a propriului partid, deşi conducerea partidului îi acordă dispensă.

  Nu are dreptul politic şi moral să voteze ca preşe dinte un om care, în mod explicit, are vederi opuse, punct cu punct, în toate chestiunile de interes naţional. Nu poate legitima o viitoare alianţă care conferă PNL rolul de remorcă a unui partid monolit advers, de o forţă cu mult superioară.

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  UAU

  Si eu am crezut ca Sibiul are oameni inteligenti , dar m-am convins dupa ce acum il voteaza a 2-a oara pe acelasi papagal de presedinte !
  Fratilor, presedintele este “un om ” care te reprezinta in lume ! Pe papagalu’ asta nici macar nu il mai primeste nimeni in vizita !!! Deschideti ochiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  pt. 3

  Da asa e,sunt oameni calculati.Ghinionul lor , ca mai apar ca tine printre ei si le scade std.Lasa-i in pace si voteaza cum te taie capul.Daca ai?

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  SR

  Asa este trebuie oamenii sa voteze pe cineva care vorbeste ce vrea sa faca ptr Romania nu de cineva care ne tot povesteste cum ca nu e adevarat ca a lovit un copil chiar daca toti am auzit declaratia copilui.

 8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  pt.6

  “baiatul asta” e cel mai mare scriitor roman in viata si diplomat[in austria] pe langa. mai informati-va inaintea comentariilor persiflante.

 9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  z

  ATI FUGIT CA SOBOLANII PE USA DIN SPATE, TU SI CU PAPAGALII CEILALTI. LA FEL CA CEAUSESCU, ELICOPTERUL MAI LIPSEA! RUSINE, TE-AI DAT CU COMUNISTII!!!

 12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  pt.6,7 @co.

  Maxima zilei: “ca sa-ti dai seama ca esti prost,trebuie sa ai totusi ceva in cap”.Ca sa-l blamezi pe omul asta,inseamana ca esti inglodat in educatie si cultura ,pana la glezna broastei.Bravo,votati geoana,e pe gustul vostru.Poate aduce si el o varianta minereasca a securistilor ca tatutul lor Iliescu,sa va care bate-n cap.Poate o sa va treziti odata.

 13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  CRIN

  crin antonescu e un papagal , un mic smecheras , de fat un fute vant.trebuia sa-si indemne electoratul sa nu-l voteze pe Basescu dar sa nu se ia pe dupa cap cu Gioana si sa-l fi lasat pe proiectul Johannis in pace. E o mascaradai atat. Incompatibilii astia nu au ce cauta impreuna.Johannis o sa vina pe jos de la Bucuresti.Omu asta are o razbunare care se intoarce impotriva lui. Nu stiu ce are in cap de insista atat ca sa fie’ premier’. O sa se sature de istorie .Crin Antonescu spune ca nu a fost comunist dar se pare ca manaca c—t mai mut ca comunistii asta e problema la multi care spun ca nu au fost comunisti. Parca sunt mai parsivi ca comunistii ,crescuti la alte scoli mai rafinate ca ale comunistilor. Crin Antonescu il dai la o parte pe Marinarul dar nu uita ca pui in loc unul mai odios. Istoria nu te va ierta mai purligarule.D-le Crin n-ai niciun merit ca n-ai fost comunist . Acum faci un mare rau democratiei. O sa vezi.Adevarul este ca m-am cam saturat de Vaporean dar si de Prostanac.Johannis o sa iasa de la inima multor Sibieni. Faptul ca deja stabileste un termen (6 luni) ca sa se intoarca la primaria Sbiu e un semn RAU.

 14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  CRIN

  Liberalii astia nu stiu cum l-au gasit tocmai pe bibliotecarul sau muzeograful asta de Antonescu un papagal auziti discursul lui.N-are mesaj dar uite cum incurca lucrurile. IN LOC SA INDREPTE CEVA DIN TOATE PORCARIILE ASTEA DIN TARA EL PARTICIPA INVERSUNAT LA AMPLIFICAREA LOR.ASA SA-I AJUTE DUMNEZEU!

 15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  CRIN

  Ce cautau azi la TIMISOARA CEI TREI CRAI ? RUSINE!!AU PANGARIT ORASUL MARTIR.TIMISORENI ATI ADORMIT? SAU ATI OBOSIT? V-ATI SATURAT?………..????

 17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  NEUTRU

  Nu fac politica dar eu zic ca toti sfatuitori astea ar fi bine sa se bage in politica daca zic ca sunt asa destepti,cei dela 13,14,15si 16 ,sa se faca primari presedinti,deputati si senatori sa nu mai birfeasca pe alti ca asa nu vom ajunge la nici un consens decit neinvrajbim uni pe alti uitativa putin si in alte tari chiar si peste ocean ca acum aveti dreptul nu ca pe tinpul odiosului .

 18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  CRIN

  pt 17. NU FAC PE DESTEPTUL. LUCRURILE SE OBSERVA USOR.NU STIU DAR AS FI DORIT PE ALTCINEVA IN LOCUL LUI BASESCU,GIOANA,CRIN ANTONESCU,JOHANNIS. m-a apucat greata de toti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Politica
 • Contact