Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Falimentul primariilor

Primăria nu mai are în cont niciun leu, ci doar câteva luni restanţă la servicii, salarii şi ajutoare sociale. O situaţie aproape generală care este interpretată în mai multe feluri. Toate interpretările ţin cont de ce partid se află la guvernare. Interpretarea numărul 1. Rectificările bugetare au vizat doar primăriile PD-L şi au ocolit primăriile conduse de primaru PSD şi PNL. Interpretarea numărul 2: Anumiţi primari s-au înhămat la lucruri ce depăşeau bugetul iniţial. Interpretarea numărul 3: Anumiţi primari nu ştiu să se adreseze Consiliului Judeţean pentru sprijin. Concluzia: Fiecare doarme aşa cum îşi aşterne, politic sau administrativ.
Cea mai gravă situaţie este la Bazna, unde asistaţii sociali au ieşit pe uliţă cerându-şi drepturile restante. Banii la primărie, ioc, aşadar scandalul a fost gata să erupă. Vinovatul: statul care nu a dat la timp sumele defalcate din TVA. „Nu am mai primit niciun ban pentru ajutorul social. În momentul când vom primi bani din sumele defalcate din TVA pentru ajutorul social, vom distribui banii din urmă”, spun reprezentanţii primăriei.
Foarte aproape de Bazna, la Blăjel, mai precis, situaţia este asemănătoare. Doar că aici oamenii nu au ieşit încă în stradă. Dar nici primarul nu mai dorme de frica asistaţilor. „Nu am primit niciun ban la rectificarea bugetară. Sunt şase primării care nu au primit niciun leu, noi, Moşna, Brădeni, Loamneş şi asta din cauza rezultatelor de la alegerile europarlamentare. Barem un mlion de lei dacă-mi dădeau, nu mi-au dat niciun leu. Azi-noapte nu am putut dormi. Vin ţiganii toată ziua la primărie, mi-e şi frică. În total sunt peste 100 de dosare şi nu am niciun leu în total, mai avem patru luni de plată”, spune primarul din Blăjel, Toader Roman.
La Mediaş, situaţia este mult mai roz. Viceprimarul-primar nu s-a înhămat la cheltuieli. Are bani. E rept, aici primăria este portocalie, iar lângă, la Blăjel, primarul este roşu. „Bugetul care a fost adoptat pentru anul 2009 a fost unul cu o foarte mică creştere faţă de anul anterior pentru că ştiam ce urmează. Avem un procent al cheltuielilor de personal mic, de 16 la sută. Media practicată în România şi în Europa este de undeva 20 – 25 la sută. Noi am mers pe 16 la sută şi a fost bine. Alţii au mers pe 30, 35, chiar şi 40 la sută. Vă fac o comparaţie: Acel buget avansat pe timpul verii când s-a luat în calcul pentru prima oară reducerea chltuielilor cu bugetarii, ar însemna la nivelul Mediaşului un aparat de specialitate al primarului de 166 oameni. Noi avem 119. Alte primării mai mici sau din oraşe mai mici, fără să dau nume, dar la jumătatea Mediaşului, au de exemplu 171 de oameni. Şi sigur că acolo unde sunt cheltuieli de personal până la 30 la sută din buget, când ajung pe sfârşit de an încep să plângă. Noi cu o lună înainte de sfârşitul anului suntem undeva la 90 la sută din bugetul prevăzut pe anul în curs”, spune vădit mulţumit de situaţie primaul proaspăt ales, Teodor Neamţu.
La Brădeni, primarul aşteaptă cu înfrigurare primăvara: „Bine nu prea stăm, aşteptăm o rectificare bugetară, ceva. De ieşit, om ieşi cumva din iarnă, dar ne va fi foate greu. La cei cu dosare sociale suntem în urmă cu două luni şi nici nu mai avem bani, nu ştim ce vom face cu ei. În total avem 130 de dosare, depinde cine iese la prezidenţiale”, explică primarul Aurel Dobre situaţia economico-politică a primăriei.
Am făcut nişte adrese la Consiliul Judeţean, sper să primim ceva, pentru că am ajuns la fundul sacului. Noi avem încă pe anul ăsta banii necesari, vom vedea de la anul ce va fi.
Venind spre Sibiu, dinspre Mediaş, situaţia nu este mai roz. La Copşa Mică, primarul liberal Tudor Mihalache a intrat în fondul de rulment l rpimăriei, în lipsa banilor de la bugetul de stat. „De bine de rău, cred că pot spune că am trecut de anul ăsta, ne-am bazat pe fondul de rulment pe care-l avem la primărie. Partea care ne-a dus pe noi în jos la buget, a venit rectificarea bugetară când Sometra figura că ae activitate. Sper ca la următoarea rectificare să apară că Sometra este închisă şi nu se plătesc impozitele pe salarii”, spune cu speranţă Tudor Mihalache.
Trecând iar peste primarii PD-L, situţia este din nou ceva mai bună. „Nu stăm strălucit, dar ne vom descurca anul ăsta”, explică scut situaţia economică a oraşului Agnita, primarul Radu Curceanu.


Veştile “bune” ale anului 2010
Datoria externă a României este de 80 de miliarde de euro. Anual, România va plăti o rată de 10 miliarde de euro
Din 2010, bnzina va fi mai scumpă cu 20%
Preţul energiei electrice va creşte cu 30%
Producătorii au anunţat că va creşte şi preţul cărnii de pui şi porc cu peste 20%


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus