Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Sibiu 2007 a avut si parti negative

Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniu Culturii, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului, a făcut publice la aproape doi ani de la finalizarea Capitalei Culturale, datele rezultate în urma unui ultim studiu statistic asupra efectelor programului.

Confom acestui ultim raport, programul Sibiu 2007 a avut şi urmări negative, pe lângă o multitudine de efecte pozitive asupra oraşului şi sibienilor. Astfel, conform cercetării CSCDC, 40,49 la sută din cei chestionaţi consideră că programul Sibiu 2007 a dus la creşterea traficului rutier, 24,54 cred că a dus la creşterea preţurilor, 11,35 cred că a crescut poluarea sonoră şi 9,20 la sută din cei chestionaţi consideră că programul a dus şi la aglomerarea turistică a Sibiului. Datele menţionate mai sus se referă la anul 2007.
Acelaşi raport arată că efectele negative asupra oraşului s-au putut resimţi şi în anul 2008. 26, 78 la sută din cei chestionaţi sunt de părere că o creştere a traficului rutier a continuat şi în anul trecut ca urmare a Capitalei Culturale. Alţi 27,65 la sută din respondenţi au declarat că preţurile în Sibiu au continuat să crească în 2008 tot ca urmare a Capitalei Culturale. În fine, 8, 53 la sută sunt de părere că poluarea sonoră a crescut anul trecut.
“Echipa CSCDC a încercat să acopere şi indicatori economici, legaţi de performanţele factuale ale operatorilor economici. Sunt chestionaţi şi membri ai personalului (în poziţii de top şi middle management) din hoteluri, restaurante, transportatori, firme de distribuţie produse alimentare, companii de taximetre, companii de publicitate, etc. Mai mult, chestionarele adresate populaţiei (din ţară şi din oraşul Sibiu) se referă şi la fapte: comportament de vizitare, audienţă, teste de notorietate etc.”, se arată în nota introductivă a studiului.
“Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007- Raport pentru ultima etapă a studiului de impact, iunie-iulie 2008” a fost lansat în urmă cu două săptămâni în prezenţa ministrului Theodor Paleologu şi este inclus în volumul de studii intitulat “Diagnoza sectorului cultural. Instrument pentru managementul culturii”. Anda Becuţ, directorul adjunct al CSCDC ne-a declarat că acesta este ultimul studiu asupra efectelor Capitalei Culturale realizat de Centru până în prezent. “Din câte ştiu eu noi nu am scos nicio altă publicaţie care să cuprindă şi acest raport. Noi am făcut acest studiu la cererea Comisariatului Sibiu CCE 2007. Dacă apar pe viitor şi alte solicitări de acest gen, din partea primăriei Sibiu spre exemplu, noi vom continua şi cu alte cercetări. Deocamdată bugetul ne mai permite”, a declarat Anda Becuţ.
În ciuda efectelor negative cei chestionaţi se declară într-o majoritate covârşitoare mulţumiţi de program şi consideră că efectele positive sunt predominante. “92% cred că Programul va avea efecte de durată. 86% dintre sibieni le apreciazã ca fiind pozitive. Principalul beneficiu perceput este creşterea notorietăţii internaţionale a oraşului Sibiu. Pe locul doi, foarte important, este menţionată „atragerea investiţiilor”. În mod evident, cetăţenii oraşului Sibiu, în marea majoritate, consideră acest Program benefic pentru imagine şi viitorul economic”, este concluzia studiului.
Raportul include datele sondajului de opinie realizat de CURS în luna iulie 2008 şi analize comparative cu sondaje realizate în anul 2007.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus