X

Teodor Neamtu: ne gandim foarte serios la un imprumut

Noul primar al Mediaşului este relaxat. Are biroul în renovare, se întâlneşte zilnic cu oamenii, după cum l-a învăţat Daniel Thellmann, şi e hotărât să vină la muncă şi în zilele libere date de la Guvern. Aşa l-am găsit într-o zi de joi, după care i-am propus să încerce să mă convingă să mă mut în Mediaş. Argumente are, dacă merită, judecaţi şi voi.

Reporter: Daţi-mi câteva motive prin care să mă convingeţi să las Sibiul şi să mă mut în Mediaş! Arătaţi-mi că este un oraş în care se trăieşte bine şi în care merită să vii!
Teodor Neamţu: În primul rând, eu m-aş muta dintr-o aglomerare urbană într-un loc mai liniştit care asigură toate facilităţile vieţii de la, să zicem de la Sibiu, absolut tot. Zona centrală a Mediaşului este comparabilă cu zona centrală a Sibiului, sigur cetatea este mai mică, dar ca frumuseţe, istorie, se poate compara. În cartiere este curăţenie, este linişte, sunt spaţii verzi. Avem o viaţă culturală destul de bogată, activă, evident că Sibiul este capitala de judeţ dar dacă am nevoie şi de altceva în afară de ce îmi oferă Mediaşul, este la 50 de km şi oricând pot să merg la Sibiu.

Rep.: Aşa şi aşa…
T. N.: Uite, noi oferim tinerilor terenuri să îşi facă o casă. Chiar acum în şedinţa de Consiliu Local primele 20 de loturi vor fi atribuite şi le asigurăm toate utilităţile.

Rep.: Dar sigur trageţi şi utilităţile, că am mai auzit şi în Sibiu poveşti?
T. N.: Sigur! Deci în momentul în care le dau la oamenii ăştia teren este logic să vină şi utilităţile, nu se pune problema. Hmmmm… Mediaşul este un oraş curat, sistemul de nostru de management al deşeurilor este un model de bună practică dat exemplu în toată ţara, şi ce să-ţi mai spun, avem echipă de forbal în Diviza A. Avem echipă de baschet în Divizia A, urmează să avem şi echipă de handbal.

Rep.: Pănă acum fotbalul m-a convins cel mai des să vin la Mediaş.
T. N.: Atunci îţi mai spun de sport. Construim acum un bazin de înot, mai construim o sală de sport de dimensiunile celei din Vitro, şi încă două săli de sport şcolare. În Mediaş, practic fiecare unitate şcolară are propria ei sală de sport.

Rep.: La ce mi-aţi spus până acum, nu prea mai aveţi de făcut nimic în următorii 4 ani?
T. N.: Mai am de făcut… Acum lucrăm la un proiect mare pe turism care vizează exploatarea turistică a zonei Mediaşului. Ne-am gândit noi, de la Daneş, Ighiş, până la Cetatea de Baltă, cu reabilitarea bisericilor cetăţi, a infrastructurii rutiere, dezvoltzarea reţelei de pensiuni şi hoteluri, punerea în lumină a tradiţiilor, evenimentelor, obiceiurilor, pentru că turismul, pe lângă agricultură. Va fi principala sursă de venit în România. Potenţialul acestei zone, în momentul în care vom atinge tot ce ne-am propus, este undeva la 500 de mii de turişti anual. Dacă fiecare turist ne lasă să zicem măcar zece euro veniturile vor fi foarte interesante pentru administraţiile publice din nordul judeţului. Această zonă este comparabilă ca atractivitate cu zona de nord a Moldovei.

Rep.: Aici exageraţi.
T. N.: Nu exagerez deloc! Zona de nord a Moldovei este promovată de zeci de ani. Şi s-au băgat bani, în timp ce aici nu prea s-au băgat bani. Şi nici nu a fost promovată. Evident că Ceauşescu nu avea niciun interes să promoveze cultura şi tradiţiile săseşti. Noi în primul rând am făcut o cercetare şi vreau să vă spun că, spre exemplu, simbolul „omul vegetal”, care apare în patru biserici din zona de nord a judeţului, mai apare în Germania în Domul din Koln şi în încă alte patru biserici. Este un punct de legătură. Vom face un operator de turism al nostru care va fi diferit de ceilalţi operatori. În loc să ia români din Mediaş să-i ducă pe coasta Anatoliei sau mai ştiu eu unde, operatorul nostru va aduce turiştii din Germania şi alte ţări europene la Mediaş. Prin asta încercăm să creştem întreaga zonă. Şi mai avem şi alte proiecte. Vrem să transformăm Ighişul în cartier al Mediaşului, sigur după ce facem referendum în localitate. Vom finaliza infrastructura de apă-canal, mai avem în plan reabilitarea străzilor, a centrului istoric. În 2011 începem un proiect prin care Mediaşul vreau să devină un oraş al florilor, cu spaţii verzi, parcuri, avem două proiecte pentru încă două parcuri noi în oraş, unul de două hectare şi unul de aproape două. Mai este proiectul de management al deşeurilor, iar la finalul investiţiilor eu zic că în proporţie de 95 la sută Mediaşul va avea un sistem integrat al deşeurilor.

Rep.: Ştiţi că a trecut campania electorală.
T. N.: Dar eu aşa am vorbit şi în campanie aşa vorbesc şi acum.

Rep.: Văd că v-aţi cam plictisit în campanie…
T. N.: Nu m-am plictisit, am făcut acelaşi lucru pe care îl fac în fiecare zi. Eu vă spun că tot timpul am întâlniri cu cetăţenii, la ei pe stradă, în cartier, la ei la bloc. Aşa am făcut şi în campanie, aşa fac şi acum. Diferenţa este că am vrut să acopăr în cele două săptămâni de campanie un oraş întreg.

Rep.: Mi-aţi enumerat o groază de idei şi proiecte. Dar bani aveţi, cum staţi cu finanţele la primărie?
T. N. Stăm bine. Întotdeauna am stat bine şi stăm bine. Bugetul care a fost adoptat pentru anul 2009 a fost unul cu o foarte mică creştere faţă de anul anterior pentru că ştiam ce urmează. Avem un procent al cheltuielilor de personal mic, de 16 la sută. Media practicată în România şi în Europa este de undeva 20 – 25 la sută. Noi am mers pe 16 la sută şi a fost bine. Alţii au mers pe 30, 35, chiar şi 40 la sută. Vă fac o comparaţie. Acel buget avansat pe timpul verii când s-a luat în calcul pentru prima oară reducerea chltuielilor cu bugetarii, ar însemna la nivelul Mediaşului un aparat de specialitate al primarului de 166 oameni. Noi avem 119. Alte primării mai mici sau din oraşe mai mici, fără să dau nume, dar la jumătatea Mediaşului, au de exemplu 171 de oameni. Şi sigur că acolo unde sunt cheltuieli de personal până la 30 la sută din buget, când ajung pe sfârşit de an încep să plângă. Noi cu o lună înainte de sfârşitul anului suntem undeva la 90 la sută din bugetul prevăzut pe anul în curs.

Rep.. Şi ce preconizare faceţi pentru anul viitor?
T. N.: Anul viitor, pe partea de venituri vom merge la fel ca şi anul acesta. Poate cu zece, 20 de miliarde în plus faţă de fcele aproximativ 200 cât am avut anul acesta. Dar ţinând cont de faptul că în momentul de faţă primaria Mediaş are un grad de îndatorare zero, ne gândim foarte serios la un împrumut, pe partea de investiţii, care să aigure sprijin pentru tot ceea ce v-am spus. Dar în principal pe partea de infrastructură.

Rep.: În final mai spuneţi-mi un lucru. Cât v-a influenţat în tot ceea ce aţi făcut până acum domnul Thellmann?
T. N.: Total! Domnul Thellmann a fost un om extraordinar. Nu i-am adus nicio laudă doar de complezenţă. Când am zis total paote am exagerat puţin dar a fost un administrator foarte bine pregătit căruia îi datorăm enorm. Cea mai mare calitate a lui şi cred lucrul cel mai important pe care l-am învăţat de la domnul Thellmann a fost capacitatea de a vorbi cu oamenii şi de a-i înţelege. Îmi amintesc că avea odată o întâlnire cu oamenii dintr-un cartier şi în ultima clipă vine cineva la el cu o problemă. Eu îl trăgeam de mână că întârziem şi el se întoarce şi îmi spune: „dar dacă problema acestui om este mai importantă decât toate celelalte 50 probleme la un loc?”. Avea tot timpul răbdare şi îi plăcea să vorbească cu oamenii. Acest sistem al Mediaşului cu Consiliul Cetăţenesc, implicarea oamenilor în luarea deciziilor, nu l-a făcut Neamţu. Asta am învăţat de la domnul Thellmann.

„Vom reabilita o clădire din fosta unitate militară şi vom face acolo cred cel mai mare centru cultural din regiunea 7 Centru. O să concentrăm în acel spaţiu absolut tot ce înseamnă culturaă: ONG-uri, teatru, cor, fanfară, cenaclu, sculptură, pictură… Vor fi la final 6.000 de metri pătraţi, spaţii de cazare, sală de spectacole, săli de conferinţe.” 
PAGINA 5 SOCIAL ALB NEGRU

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

5 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Somerul

  Bla,blaa,povesti de amagit copiii(si nici pe acestia);ce tot il evoci pe Daniel de parca a fost mesia ?Asta pt.ca esti neputincios sa conduci un oras?Nimic despre locuri de munca generatore de consum, taxe si impozite,cand Mediasul este plin de someri si oameni care nu au locuri de munca si sunt nevoiti sa ia calea pribegiei lasandu-si familile fara ajutor.Tu ne vinzi iluzii ,habar nu ai de zona culturala de aici.Pe mine nu mai convins sa raman in Medias.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  cadrilater

  Mediasul era pe vremuri un oras cu o industrie foarte diversificata: Vitrometan, Emailul Rosu, Ideal, plus gaz Metan, scoli de meserii bune, oameni minunati, de ce nu si-ar reveni, chiar in umbra Sibiului daca e mai bine gospodarit?

 3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

 5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact