Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Un pas mai mult decat problematic

Poziţia adoptată de domnii Gheorghe Ciuhandu şi Radu Sârbu la Timişoara în numele PNŢCD, consemnată în actul convenit cu dl. Mircea Geoană în numele PSD şi dl. Crin Antonescu în numele PNL, ridică, din punctul de vedere al nostru, al ţărăniştilor, neliniştitoare semne de întrebare. Ni s-a spus că se vrea a fi un act de semnificaţie istorică, venind în întâmpinarea nevoii de solidară reconciliere, necesară pentru scoaterea ţării din actuala criză socio-politică şi configurarea reală a unei Românii democratice şi prospere . Că în acest scop, PSD îşi va recolora gândirea politico-doctrinară pentru o compatibilizare cu cea a PNŢCD, îşi va face mea culpa pentru unele grave greşeli de până acum la adresa poporului român. La schimb şi pe termen imediat, cei doi reprezentanţi ai PNŢCD s-au angajat să pună brandul istoric al partidului în serviciul candidatului PSD la preşedinţie, ne-au îndemnat să-l votăm cu încredere iar pe termen mediu şi lung, să ne înfrăţim cu dânşii în numele binelui comun pentru ţară. Ni s-a mai spus că o astfel de orientare ar fi fost agreată şi de ilustrul nostru înainţaş Corneliu Coposu, dovadă că surorile sale ca şi dl. Ion Diaconescu, colaboratorul său apropiat, subscriu la acest demers.
Pentru mine însă ca naţional-ţărănist, pasul făcut la Timişoara ridică serioase şi grave semne de întrebare.
În primul rând, probleme de substanţă, de fond. Prestaţia postdecembristă a FSN, PDSR şi acum devenit nominal PSD, nu s-a înscris şi nu se circumscrie politicii unui partid social-democrat ci unui partid social-(neo)comunist. Pentru a fi devenit un partid social-democrat autentic, el trebuia în fapt, iar nu în vorbe menite a-i ascunde gândurile, să facă dovada - atât în timpul cât a fost la putere cât şi, în fazele zisei opoziţii ( 1997-2000, 2006-2008) - unor acte concrete specific democratice cum ar fi fost : repunerea în drepturi şi respectarea, respectiv apărarea proprietăţii ca temei al economiei libere , condamnarea comunismuluii ca doctrină politică odată cu debarasarea de acei reprezentanţi ai săi care cu ajutor comunist străin au confiscat revoluţia română şi au pus-o în servicii străine (să fi acceptat în această privinţă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara) , să fi renunţat la mijloacele şi metodele murdare amorale şi imorale de spălare a creierelor, de manipulare grosolană a opiniei publice, să fi militat pentru întronarea unui regim de justiţie reală fundată pe adevăr şi dreptate.
O altă întrebare preocupantă : de ce un astfel de aranjament tocmai în toiul campaniei electorale prezidenţiale ? Şi de ce să-l fi votat pe dl. Geoană ? D-lui nu se reprezintă nici măcar pe sine. Greul PSD nu este în vârful limbii d-lui Geoană. Ce promisiuni şi de fapt în numele cui le face ? Artileria PSD a fost tot timpul şi a rămas în mâinile lui Iliescu şi acoliţilor lui. De ce nu vin aceştia să-şi toarne cenuşă în cap pentru răul imens făcut românilor şi României ? Dimpotrivă, sub oblăduirea lor s-a constituit şi se menţine cea mai apăsătoare, mai umilitoare, mai degradantă structură : oligarhia politico-financiară care întinează discreţionar şi dezonorant mintea şi sufletul românilor, batjocoreşte bruma de avuţie ce a mai rămas din România. Unde e social-democraţia ? Da, un aranjament în numele viitorului ţării se poate face dar nu pe promisiuni înşelătoare ci pe fapte concrete care să fi configurat statura unui partid cu adevărat democratic, iar nu pe unul clientelar, putred până în măduva oaselor, antidemocratic şi antiromânesc.
Pasul făcut de cei doi ţărănişti la Timişoara este deosebit de grav. El vrea să facă dovada că între PNŢCD şi PNL nu este nicio deosebire, că putem să ne asumăm şi noi trădarea politică practicată cu osârdie de liberali ieri şi azi, cu scopul exclusiv de a se afla la putere şi a-şi conserva privilegiile, aruncând astfel la gunoi întregul tezaur de verticalitate morală, de mărturisire şi dăruire patriotică şi naţională în numele cărora am dat grele jertfe de libertate şi sânge. Să cântăm osanale metodelor perfide, la care recurge un Patriciu, actualul părinte necontestat al PNL, pentru a-şi prezerva imensa avere dobândită pe spinarea românilor. Nu se ştie, nu se vede unde ar duce o astfel de pactizare cu un astfel de PSD şi PNL ?
S-a spus la Timişoara răspicat şi cu voce tare că ideea unei reconcilieri naţionale, inclusiv cu Iliescu şi PSD ar fi fost agreeată şi de seniorul politicii româneşti,Corneliu Coposu. Am avut fericitul prilej de a lucra sub îndrumarea sa ca preşedinte al organizaţiei PNŢCD Sibiu şi ca parlamentar, am avut şi privilegiul de a schimba în taină unele păreri politice, ştiu că îşi dorea cu ardoare reconcilierea naţională dar, aşa cum şi-a dorit-o şi Iuliu Maniu, numai la lumina pricipiilor de dăruire patriotică şi naţională, la lumina adevăratelor valori de dreptate socială, de justiţie, de moralitate creştină, de demnitate şi onoare, toate acestea constituind elementele de esenţă ale democraţiei. Nu promisiuni fără acoperire cum viclean le făcea Iliescu, ci comportament faptic adecvat.
În astfel de condiţii, sigur, s-ar putea vorbi de o cooperare la nivel naţional cu toate forţele politice. În cazul situaţiei actuale însă, când politica parteneriatului ce ni se propune este minată de non valoare, de urmărirea unor interese opuse sau străine intereselor ţării, de josnicie morală, ei bine, într-o astfel de situaţie, oricât de dificilă ar fi devenit poziţia noastră în registrul politic românesc, nu se poate ceda. Odată şi odată, cu certitudine, valoarea şi principiile care ne călăuzesc vor prinde din nou rădăcină în societatea românească, dar noi vom fi pierdut dreptul de a le revendica, urmare pasului de la Timişoara.


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

emil

Acum 14 ani

Don Dejeu, PNT a fost facut praf, pe plan local, de o mana de avocati batrani, curvari si betivi! de la ei si-a tras partidul toate "realizarile", incepand cu stabilirea sediului Curtii de Apel la Alba Iulia.... Ai idee cine ar trebui sa nu mai vorbeasca si sa isi bage mai bine capul in nisip?
Raspunde

pt.1

Acum 14 ani

cei din PNT-CD stiu ca, in ROMANIA vorbesc - de 20 de ani de la mascarada de lovitura de stat data de un grup de talhari din jurul lui Ceausescu impreuna cu talhari din strainatate - tradatorii romani de neam si tara, nomenclatura comunista lde la nivel ocal si national. Nu uitati insa, voi talhari comunisti, inceputul a fost zilele trecute la Timisoara.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus