X

Ce cautau 11 negri mititei prin Sibiu?

Brad Vee Johnson, fostul solist al trupei Boney M, a intermediat săptămâna trecută sosirea la Sibiu corului „Raise Gospel Choir” tocmai din Columbus, statul Ohio, SUA. Pe cât de miraţi au fost sibienii care au întâlnit un grup de gospel în oraş, pe atât de miraţi au fost ei de oraşul în care au ajuns, de frigul de afară şi de oamenii pe care i-au întâlnit. „Noi am sosit în România pentru câteva cântări în Bucureşti şi organizatorii s-au gândit ce ar fi dacă am cânta şi în alt oraş decât Bucureşti. Au propus Sibiul. Noi nu ştiam nimic de Sibiu, nici nu auzism vreodată de el. Ne-am gândit că ar fi interesant şi am acceptat imediat. Suntem pentru prima oară în România şi în Sibiu, mi se pare un oraş foarte, foarte frumos, şi sunt bucuroşi că am ajuns aici”, a mărturisit Dr. Raymond Wise, reverend în Columbus şi lider al Raise Choir.
Corul a susţinut joi, în spaţiile librăriei Erasmus, un curs despre muzica gospel. Organizatorii au chemat elevi, tineri şi cam pe oricine din Sibiu care era interesat să afle câte ceva despre americani şi gospel. „Muzica Gospel este o muzică a speranţei. Noi, afro-americanii, am fost cândva sclavi în America. Muzica a fost cea care nea dat speranţă şi credinţă în Dumnezeu, deci cântăm această muzică ca să avem speranţă, speranţă că vom fi liberi. Aşa am ajuns să credem că dacă aem muzica în suflet, dacă pătrăm cântecele în inimile noastre, vom putea trece peste toate greutăţile şi problemele. Şi vom fi liberi”, a spus Raymond în cursul pe care l-a ţinut la Erasmus. „Muzica gospel este foarte energică şi vioaie. Este ca o rugăciune îndreptată către Dumnezeu şi Duhul Sfânt. Când cântăm ridicăm mâinile către cer”, a continuat Raymond.
Deşi este nedespărţită de religie, americanii au vorbit despre muzică, şi doar atât. Au vrut să arate sibienilor cât de mândri sunt ei de moştenirea lor, cât de bucuroşi sunt să o poată împărtăşi şi cum ne putem bucura şi noi alături de ei. „Noi cântăm muzica, dar muzica este cea care conţine mesajul. Există trei niveluri ale muzicii: muzica propriu-zisă, muzica frumoasă, şi muzica spirituală. Muzica simplă o poate asculta oricine, este primul pas. Doar după ce asculţi foarte mult timp şi începi să înţelegi şi mesajul din spatele sunetelor poţi ajunge la muzica spirituală”, mi-a explicat Raymond Wise.
Dacă n-aţi ascultat niciodată gospel şi nu ştiţi de unde să genul acesta ar mai trebui să ştiţi că la radiourile din România ascultaţi în fiecare zi derivate ale acestui gen muzical. Şi o faceţi cu plăcere. „Muzica Hip Hip este un nepot al muzicii gospel. Blues-ul şi jazz-ul sunt baza, la fel ca şi muzica gospel. Pe urmă gospel-ul urcă în timp şi de împarte în rithm and blues, rock’n roll, country şi alte genuri americane foarte cunoscute în prezent”, mi-au mai explicat americanii.
Cine n-a participat la seminarul gospel de la Erasmus i-a putut asculta pe membrii Raise Choir cântânt în aceaşi seară pe scena din Piaţa Mare. 

Istorie de 23 de ani

Fonda în 1986 în Columbus, Ohio, Raise Choir a avut până în prezent concerte în mai toată America dar şi în Germania, Austria şi Portugalia. Corul are un repertoriu variat care include atât muzică spirituală, cât şi imnuri, gospel tradiţional american şi corale. În Statele Unite ale Americii Corul Raise a pus bazele unui Centru pentru Arta Gospel şi învăţătură, care funcţionează de mai bine de 15 ani. 

Zeci de concerte pe lună

Pentru a vă face o idee despre cât de solicitaţi sunt în Statele Unite ale Americii membrii Raise Gospel Choir ar trebui să ştiţi că numai în ultimul an au avut planificate câteva sute de concerte. La caestea se adaugă şi concertele din afara graniţelor ţării. Încă de pe acum există deja programate alte câteva zeci de concerte pentru tot anul 2010.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

2 opinii

 1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  Ziggy

  “Ce căutau 11 negri mititei prin Sibiu?” Pai, cautau sa cante. De foame, desi mor americanii dupa dorul lor (sute de concerte in ultimul an – hai mai , mai taie si tu din coada vulpii!). Si au gasit: niste prosti de sibieni care sa-i asculte, si daca ar fi cautat prin Sibiu mai atenti, ar fi gasit Fomistul Fomistilor la Primarie – pe Johannis.

 2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  alex

  mai taci bhe rahatule …. cine esti tu sa judeci ? tu stii macar sa faci ce fac aia ? stii ce e aia muzica ? habar nu ai , ca fac pariu –asculti manele toata ziua …. nici nu ai auzit de muzica daia , sau simfonica sau alte genuri …MANELE FRATEEEE …astia care ascultati manele va place sa criticati la nebunie … pishamash p voi de zdremtze ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
 • Sibiu
 • Contact