X

Arta contemporana

Definită că mişcare istorică, artă contemporană se caracterizează şi prin deschiderea să către societate. Artă contemporană este în acord cu societatea de consum şi e departe de a fi neutră. Opere de artă ciudate la prima vedere, indiferent că este vorba de instalaţie, afiş social, colaj de fotografie, hologramă, fac deja în lumea occidentală, obiectul decorărilor unor instituţii sau reşedinţe private. Faptul că tot mai mult designerii apelează la ajutorul unor modalităţi neconvenţionale, de personalizare a unor spaţii, mă determină să afirm că legătură dintre artă contemporană şi receptor este realizată .
Poezia artei contemporane se leagă de ambiţiile unei arte ce-şi propune să-i dea lumii noastre simbolistică pe care această o aşteaptă. Artistul stimulează imaginaţia şi propune combinări posibile lăsate la îndemână privitorului. Exerciţiul pe care colecţionarul de afiş social îl face, cu amicii la un pahar de coniac, dicutand despre multiplele interpretări ce pot fi date uneia sau alteia dintre lucrările aşezate pe un panou de afişaj urban, instalat în living, nu mai este nou.
Noul cumpărător de artă este dispus să lase deoparte jocul de bridge, în favoarea exerciţiului intelectual – cumpără concepte şi apoi invită artistul să le susţină în faţă lui şi a anturajului.
De multe ori, operă de artă trece de la formă de concept, la formă fizică, în prezenţa lor. Cumpărătorii de artă sunt tot mai interesaţi de achiziţionarea unor lucrări ce sunt realizate “site specific”, adică special pentru un spaţiu bine definit. Genul acesta de relaţie între artist şi cumpărător, încearcă să stabilească un nou spaţiu de comunicare.
Între nişte actori mulţi-funcţionali se constituie o serie de legături, artiştii se alătura negustorilor şi criticilor şi constituie reţele. Discursul comun se adresează unui privitor , cumpărător sau colecţionar, care este tot mai bine pregătit să-l accepte şi tot mai dispus să-l plătească.
Artă contemporană se vinde scump. Pânză este de multe ori înlocuită de tehnică video, panopliile cu arme de vânătoare devin instalaţii cu desfundatoare de chiuvete şi peisajele cu copaci se transformă în calupuri de celuloză, aşezate într-un colţ al holului de intrare. O revistă tip ghid informativ, , trecută cel puţin tangenţial pe lângă profesionişti în layout şi cu o construcţie artistică bine definită, poate intră relativ uşor în zonă de demers artistic contemporan.
Odată descoperit conceptul şi consistenţă expresiei puternic realiste, descoperim că merită preţul.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact