Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Stirile de alta data: Sarbatori comuniste

Decembrie 1989. Nimic nu anunţa revoluţia. Dinamo era pe primul loc, Inter Sibiu pierdea cu 2-0 cu Flacăra Moreni. Ocupa totuşi locul şase în clasament. Producţia de plumb şi negru de fum duduia, Moş Gerilă se pregătea să vină la copii cu mentosane. La Bucureşti, şedinţs CPEx a PCR l-a constituit programul cu privire la organizarea Revelionului 1990 şi a Pomului de iarnă.

„Aşa cum era de aşteptat, Dinamo nu a făcut paşi greşiţi la Constanţa, rezolvând problema victoriei încă din prima repriză. În faţa a 22.000 de spectatori, în ciuda timpului geros, elevii lui Mircea Lucescu şi-au impus jocul obişnuit. Dinamoviştii termină sezonul de toamnă pe prima poziţie, cu 3 puncte peste urmăritoarea Steaua”, se întâmpla în decembrie 1989. Fotbaliştii de la FC Inter Sibiu se pregăteau şi i de o „iernare” în vârful clasamentului, ocupau locul şase, cu 18 puncte. Se termina turul campionatului, returul urmând să se desfăşoare în democraţie. Sau fără Ceauşescu. 
Scînteia lăuda Sibiul pentru abnegaţia în muncă a muncitorilor. Aceştia reuşeau din nou să deţină supremaţia la producţia de plumb. Judeţul ocupa locul doi la producţia de negu de fum. 
La Bucureşti, Partidul Comunist era în tot şi toate. În cadrul şedinţei CPEx s-a discutat problema sărbătorilor de iarnă. "În vederea orga¬ni¬zării serbării «pomului de iarnă» pentru preşcolari şi ele¬vi se alo¬că din fondurile asigurate de orga¬ni¬zaţiile de masă şi obşteşti suma de 273.158.898 lei. De această sumă vor be¬neficia aproape 4 milioane de co¬pii", scria Scînteia. Po¬trivit aceleiaşi decizii, elevii şi studenţii care luau ma¬sa la cantină, pri¬meau câte 10 lei de persoană pentru "suplimentarea me¬niu¬lui de Revelion".
Sfârşitul anului venea cu o veste îmbucurătoare pentru cei care aşteptau să îşi cumpere o Dacie 1310 Berlină sau Break. Nu însă pentru toţi, ci doar pentru aceia care depuseseră bani la CEC, în contul de autoturism, până la finele lunii martie 1987. Şi acum unii oameni mai aşteaptă.


Revelion 1983 la televizor

11.00 Telejurnal

11.30 Ecran de vacanţă
11.50 Concert
13.00 Telejurnal
13.05 La sfârşit de săptămână
18.15.Ritmuri cubaneze
18.45.Sorcova pionierilor
19.00.Telejurnal
19.30.Revelionul tineretului
21.00.Sărbătoarea muzicii
22.10.Telejurnal
22.25 Stela şi Muppets
23.00.Dacă doriţi să revedeţi

Moş Gerilă în versuri

"De te hotărăşti să vii/Câtă vreme suntem vii/ 
Să ne-aduci, moş Geriluţă/Şi niscavai hârtiuţă/ 
Să ne ştergem la popou/În seara de Anul Nou/ 
Dragii moşului nepoţi/Eu v-am ascultat pe toţi/ 
Cu tristeţe şi răbdare/ De la mic până la mare/ 
Ce-aţi cerut s-aduc nu pot/Că dau totul la export/ 
Vă raspund anticipat/Pâna vin, mâncaţi rahat!", 
(Pamflet scris în perioada comunistă sub semnătura lui Ene Aromânul)


Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus