X

Intrebari la Festivalul de Teatru 2010

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” a dezvăluit câteva din atracţiile ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va numi „Întrebări” şi se va desfăşura între 28 mai şi 6 iunie. Conducerea festivalului spune că a ales această titulatură pentru că după 17 ani de festival a venit momentul să îşi pună câteva întrebări. „Este un moment binevenit pentru a ne pune câteva întrebări. Cred eu că societatea românească are nevoie de câteva întrebări. Are nevoie de întrebările profunde nu doar de întrebări. Sunt atât de multe întrebări profunde la care trebuie să răspundem, la care trebuie să ne răspundem… este un moment de cotitură”, a declarat Constantin Chiriac.

O problemă majoră în organizarea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu o constituie banii. Şi ediţia de anul trecut a fost una de criză însă cea de anul acesta se anunţă una şi mai dificilă din punct de vedere financiar. Organizatorii spun că şi-au propus pentru „Întrebări” să se ridice cel puţin la standardul festivalului din 2009.

„Previziunea bugetară pentru anul acesta este cel puţin cu două milioane de lei mai mică decât anul trecut. Nu m-am plâns niciodată. Nici de bani. În momentul în care nu voi mai putea să fac un lucru renunţ. Sperăm din toată inima ca ceea ce s-a întâmplat anul trecut să se întâmple şi anul acesta. Nu sunt multe lucruri în care România investeşte. Nu se poate să nu investească în teatru şi în Festivalul de la Sibiu. Noi încercăm pentru atragerea de fonduri o mie şi una de formule. Forţăm orice limită”, a mai declarat Constantin Chiriac despre bugetul „Întrebărilor”.

Cât priveşte programul artistic al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ediţia 2010, organizatorii nu au dezvăluit decât două producţii de care sunt siguri. Prima producţie teatrală care va avea premiera în cadrul festivalului se numeşte „Don Juan vine de la război” în regia Ancăi Bradu. Acesta este un proiect mai vechi al teatrului din Sibiu, gândit iniţial pentru regretatul Virgil Flonda. Cea de-a doua producţie teatrală care va avea premiera în cadrul FITS 2010 se numeşte „Jurnal pe frontul de acasă” şi este o producţie gândită în colaborare cu scriitorul Andrei Codrescu. Iniţial acest proiect fusese gândit pentru ediţia de anul trecut a festivalului însă s-a renunţat la el în ultima clipă, după ce scriitorul sibian stabilit în Statele Unite ale Americii s-a arătat oarecum nemulţumit de dramatizare. „Andrei nu a fost foarte mulţumit de prima dramatizare pe care am făcut-o şi a trebuit să recurgem la o colaborare din SUA”, a mai declarat Constantin Chiriac. Spectacolul are la bază scrierile eseistului, poetului şi prozatorului Andrei Codrescu, iar regia îi aparţine lui Gavriil Pinte. Ideea iniţială era ca spectacolul să se joace în sala liceului unde a învăţat Andrei Codrescu, Colegiul „Gheorghe Lazăr”. Un rol în spectacol îl va avea chiar scriitorul Andrei Codrescu.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact