Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Toti elevii fug de sport

La cererea Instituţiei Prefectului, Inspectoratul Şcolar a realizat o centralizare a elevilor din judeţul Sibiu scutiţi de la orele de educaţie fizică şi sport. Rezultatul a fost uimitor. „Foarte mulţi elevi, la începutul anului şcolar, din diferite motive, merg la cabinetul medicului şcolar şi cer scutire de la orele de educaţiei fizică şi sport. Noi bănuim că sunt motive obiective pentru care aceşti elevi sunt scutiţi de la nişte ore normale, însă numai medicii care eliberează adeverinţele medicale pot confirma exact acest lucru. Copiii, cu acea adeverinţă medicală merg apoi la profesorul de educaţie fizică şi cer să fie scutiţi. Adică în rubrica din catalog de educaţie fizică profesorii scriu „scutit pe motive medicale””, a declarat Constantin Gorun, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Sibiu.

Doar o şcoală din o sută nu are elevi înregistraţi scutiţi de la orele de educaţie fizică şi sport. În schimb există şcoli unde numărul elevilor care nu fac sport depăşeşte 50 sau chiar 80 de copii. Spre exemplu, la Colegiul Economic „Gheorghe Bariţiu” din Sibiu există 59 de elevi de liceu şcutiţi medical de la sport. Iar la Mediaş, la Şcoala Naţională de Gaz, există nu mai puţin de 85 de elevi scutiţi de la sport.

Conducerea Inspectoratului Şcolar spune că dacă elevii prezintă o adeverinţă medicală prin care se certifică faptul că nu ar putea face sport, nu înseamnă neapărat că sunt scutiţi complet de educaţie fizică. „În funcţie de diagnosticul menţionat de medic nu însxeamnă neapărat că elevii nu mai merg la orele de sport. Copiii sunt obligaţi să vină la orele de educaţie fizică şi să realizeze anumite exerciţii şi mişcări compatibile cu diagnosticul pus de mediul respectiv. Deci copiii nu sunt scutiţi complet de orele de educaţie fizică şi sport”, mai spune Constantin Gorun, inspectorul şcolar general. Acesta chiar de declară un susţinător al sportului în şcoli. „Eu sunt un suţinător al sportului în şcoli şi tot timpul m-am ghidat după dictonul „Mens sana in corpore sano””, mai spune Gorun.

În lista de 132 de unităţi şcolare din judeţul Sibiu doar şcoala cu clasele I-VIII din Brădeni, care are un total de 166 de elevi, şi Şcoala de Arte şi Meserii Waldorf din Roşia, care are 110 elevi înregistraţi, nu au niciun elev scutit de la sport.

În luna mai a anului trecut firma Ortoprofil, producătoare de corsete speciale pentru coloana vertebrală, a realizat un studiu în rândul şcolilor din Sibiu. Rezultatul consultaţiilor a fost acela că jumătate din elevii consultaţi suferă de o diformitate a coloanei vertebrale. “Marea problemă a copiilor acestor vremuri este faptul că activitatea lor fizică este foarte, foarte redusă” a declarat dr. Stelian Banciu, medicul care a făcut consultaţiile.




„O evidenţă exactă a numărului de elevi scutiţi de orele de educaţie fizică am avut la începutul anului şcolar şi acum aşteptăm o reevaluare a lor pentru că mai apar modificări. În orice caz sunt foarte mulţi copii scutiţi. Domnul prefect a dorit şi ne-a solicitat o astfel de evidenţă în fiecare lună”, Constantin Gorun, inspector general şcolar.




Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

elev liceu

Acum 14 ani

veniti la Colegiul Octavian Goga sa vedeti situatia de acolo ,NIMENI nu face sport,profesorii nu dau 2 bani pe sport,elevii fac ce vor ei .Nu am facut sport niciodata in acel colegiu care dispretuieste viata sanatoasa si sportul in general.
Raspunde

elev Goga

Acum 14 ani

cu "tripleta" de profesori de ed fizica de la liceu - Mara, Anghel si mai ales Lupu cum sa faci sport. Pe aia nu-i intereseaza in primul rand materia asta. Halal profesori.
Raspunde

alt elev goga

Acum 14 ani

domnul Lupu este chiar un profesor foarte bun. Nu stiu ce aveti voi cu el, este chiar un om exceptional
Raspunde

fost elev Goga

Acum 14 ani

lasa frate pupincurismul, ca am facut si eu sport cu Lupu si stiu cum era...
Raspunde

scutitu

Acum 14 ani

sportul in scoala ar trebui sa se faca dupa masa, dupa orele de curs, cu profesori specializati pe discipline: handbal, baschet, atletism... ora de sport este inclusa in orar tinindu-se cont de interesul profesorului si nu al elevilor . dupa ora de sport mirosurile in clase sunt ingrozitoare..., ia sa mai ai si lucrari sau teze importante... asta-i mediul ce da concentrarea maxima... ha, ha ,ha d-l prefect si d-l inspector sc.grl ar putea tine ore dupa o clasa "incalzita" cum trebuie la antrenamentul de o ora la sala? ... care vestiar..., care sala... „Mens sana in corpore...ha ha ah
Raspunde

S

Acum 14 ani

sport cu adevarat la scolii se face la fosta scoala generala nr. 15 cu domnul profesor de acolo daca mai e, cand eram eu se facea sport cu adevarat era o placere sa mergi la orele dansului, plus ca mai organiza si zeci de competitii sportive, si acuma la facultate e un domn profesor care chiar face sport cu studentii care vin ! multi elevi/studenti nu mai fac sport din lene, pot sa mearga la orele de sport, sali de fitness si culturism pt. o miscare 30-60 min pe zi nu strica nimanui, chiar si o alergare sau niste flotari acasa nu strica, asta e sper sa nu ajungem ca cei din America sa mancam ca "spartii" !
Raspunde

michael

Acum 14 ani

eu ma intrb daca totusi este ceva car sa-i atraga pe elevi la orele de sport !? ori atata timp cat ei practica asa cum se practica acum 100 de ani...pare plicticos si atunci mai bine dau o fuga la un bar cu prietenii sau prietena . marturisesc ca eu din cauza asta nu mergeam la sport : ma plictiseam ! aruncarea cu migea si saritura de pe loc !? pfuai !!! oribil !
Raspunde

elev goga

Acum 14 ani

sunte deceptionat de liceul goga din sibiu. Prietene mirosurile sunt ingrozitoare ,dar exista dusuri domnule.In occident mirosurile nu or fi ingrozitoare? isi iau banii fara sa munceasca nimic.nu este normal. Sunt elev in clasa a 12a la ac.est colegiu,am o ora de sport pe saptamana care este pierduta complet.Pacat de sala aia atat de frumoasa pe care nu o foloseste nimeni.In sala liceului Goga se poate juca volei ,fotbal,handal ,baschet ,corfball.Rusine si directorilor carora nu le pasa de aceasta situatie.
Raspunde

@michael

Acum 14 ani

pentru ca tu esti handicapat psihic, parerea ta nu conteaza.
Raspunde

michael

Acum 14 ani

imi imaginez ca vei fi si tu vreun parlit/a de profesor de ... sport...( iti dai seama ce inalta calificare !? )
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus