Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cainii comunitari vor fi mutati in cartierele de la marginea orasului

Câinii fără stăpân din municipiul Sibiu vor fi mutaţi din zonele centrale ale oraşului, din parcuri sau spitale, "în zone mai puţin populate de pe raza municipiului Sibiu", se arată într-un proiect de hotărâre a Consiliului Local Sibiu, postat pe site-ul administraţiei locale. "Reteritoralizarea câinilor în zona din care au fost prinşi se face de către Serviciul public. Este interzisă reteritorializarea câinilor în parcuri, pieţe, spitale, şcolii/ licee/ grădiniţe, precum şi în zonele centrului istoric ale municipiului Sibiu", se arată în proiectul respectiv. Acest document supus dezbaterii publice urmăreşte reglementarea deţinerii şi a controlului reproducţiei câinilor în municipiul Sibiu. Cu alte cuvinte, viitoarea hotărâre a consilierilor locali va reglementa situaţia câinilor fără stăpân din Sibiu. "Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân va captura şi transporta câinii, prin mijloace netraumatizante, folosind personal propriu calificat şi mijloace auto proprii sau atrase, specifice tipului de activitate, în adăposturi proprii şi/sau la punctele de lucru ale unităţilor contractante. Nu vor fi capturate următoarele categorii de animale: puii până la vârsta de şase luni, cu excepţia celor care necesită asistenţă sau tratament de urgenţă; femele cu pui", se arată în proiectul de hotărâre amintit. Totodată, acesta arată că Serviciul de gestionare a câinilor fără stăpân nu va sterilizate femelele în perioada de alăptare, câinii a căror stare de sănătate nu permite intervenţia de acest gen, câinii cu valoare chinologică şi câinii utilitari. "Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân va asigura cazarea câinilor sterilizaţi în spaţiile proprii pe perioada postoperatorie, în funcţie de necesităţi. Animalele din adăpostul public care sunt bolnave incurabil, declarate ca atare în urma examenului medical, pot fi eutanasiate numai de către un medic veterinar şi numai cu substanţe specifice omologate care conţin barbiturice, injectate intravenos, numai după pierderea cunoştinţei animalului indusă prin anestezie".

Câinii în spitale şi licee, doar adoptaţi

Câinii fără stăpân vor fi identificaţi prin "microcipare subcutanată şi prin crotaliere", iar adopţiile prin intermediul Serviciului administraţiei locale vor fi gratuite. După tratarea câinilor, aceştia pot fi readuşi în zonele în care, în mod normal, acest lucru este interzis, dar cu anumite condiţii. "În cazul spitalelor, şcolilor/ liceelor / grădiniţelor, câinii vor putea fi reteritorializaţi la cererea reprezentanţilor instituţiilor mai sus menţionate cu condiţia de a-şi asuma întreaga răspundere în ceea ce privesc câinii returnaţi, prin semnarea unui formular de adopţie. Reprezentanţii instituţiilor au responsabilitatea de a lua toate măsurile necesare pentru a împiedica accesul ulterior al câinilor fără stăpân în incinta instituţiilor, Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân nefiind răspunzător de prezenţa câinilor în curţile acestor instituţii". Proiectul de hotărâre prevede interzicerea transferului animalelor, atât a celor din îngrijirea Serviciului, cât şi a celor aflate în grija organizaţiilor de animale, către "unităţi care folosesc animalele în scop ştiinţific, didactic sau în alte scopuri experimentale".

Amenzi pentru câinii nesupravegheaţi

Documentul redactat de reprezentanţii administraţiei locale prevede amenzi cuprinse între 500 şi 700 de lei pentru sibienii care "lasă fără supraveghere pe domeniul public câinii deţinuţi în gospodăriile individuale". La fel vor păţi şi reprezentanţii firmelor care "lasă fără supraveghere pe domeniul public câinii deţinuţi în incintele agenţilor economici". Contravenţiile vor fi constatate şi aplicate de un agent constatator împuternicit de primarul Sibiului.

Lege greu de pus în practică

Deocamdată, proiectul de mai sus nu prea poate fi pus în aplicare, chiar dacă ar fi adoptat de consilierii locali. Cu toate că Adăpstul ridicat în Dealul Dăii este finalizat şi cu toate că Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân este constituit. Acest lucru se datorează decizie Guvernului României de a bloca orice angajare - prin urmare, administraţia locală nu poate angaja niciun om în cadrul serviciului nou constituit. La finele anului trecut, primarul Sibiului, Klaus Johannis, spunea că va încerca detaşarea unor persoane în cadrul serviciului nou constituit.



Cel mai probabil, proiectul de hotărâre va intra în dezbaterea Consiliului Local Sibiu în şedinţa de la finalul acestei luni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

geo

Acum 14 ani

o tampenie mai mare decat asta cu "reteritorializarea" nu mi-a fost dat sa mai aud de mult! pana si cuvantul, de unde vine ? este din saseasca noua sau saseasca clasica? in limba romana nu exista tremenul! in schimb exista pleonasmul "sas prost"!!!
Raspunde

sarma

Acum 14 ani

Mai Geo!Geo e numele pamantului iar cei care se numesc asa probabil ca se trag din alte pamanturi!Vad ca sunteti tare activi toti cand se pronunta numele primarului.Probabil ca asta e stratergia de la Bucuresti pentru a scapa de sas la urmatoarele alegeri ca doar noi PAMANTENII(Geo)suntem mai k lumea!Si stim si sa furam mai fara perdea!Ca doar suntem PAMANTENI(Geo)
Raspunde

daniel

Acum 14 ani

bah deleanu.. stirea asta e veche ma.. e de anu trecut de prin septembrie
Raspunde

geo

Acum 14 ani

Mai sarma, desi cred ca esti un (ham)BURERMAISTER, de ce vrei tu sa ne faci sa credem ca supersasul tau este mai putin balcanic decat restul gastii de primari din Romania? Johannis a furat cat 10 (ZECE!) romani la un loc, "cu perdea" sau fara! Asa ca, lasa-ne...
Raspunde

erata

Acum 14 ani

(Ham)Burgermaister
Raspunde

carambolage

Acum 14 ani

am inteles ca Sibiul se lauda cu un adapost pentru caini foarte modern???
Raspunde

me

Acum 14 ani

dar pentru ca posturile din sistemul bugetar sunt blocate de Boc-Poc nu se pot face anagajari deci acel adapost nu functioneaza si nu va functiona curand.
Raspunde

Sapunu' Duru

Acum 14 ani

Din ce se mai face Sapunu' Duru?!? Azi m-a muscat un nenrocit de caine. Pe cine sa dau vina?!? Pe babele care hranesc cainii cu atata "ardoare", pe "Mama Natura" sau pe marele meu "ghinion". Totusi vorba bunicului meu: "cainele-n lant, pisica pe casa" ... daca nu ... ca-n Razboiul al II-le mondial: "sapun Duru".
Raspunde

adrian

Acum 14 ani

parca trebuiau sa termine acel "adapost ptr.caini".daca nu ma insel.nu-ia sa??foarte modern.ce se intampla??unde este acel adapost?
Raspunde

un sibian

Acum 14 ani

ati fost si ramaneti un ziar de 2 bani...de ce nu scrieti despre adapostul de caini? este finalizat? au angajat personal? iar abureli tip Turnul Sfatului...
Raspunde

auzi

Acum 14 ani

Cum dracu?Aaa,la periferie stau romani,in centru alta nationalitate!!
Raspunde

sibiu

Acum 14 ani

n am mai auzit de asemenea prostie. Dar ce? Cetateni care stau la marginea orasului au oare mai putine drepturi in viziunea marelui nostru conducator?
Raspunde

popescu

Acum 14 ani

Mai bine scoate-ti de tot din oras ca nu ne trebuie
Raspunde

sibianul din cart resita

Acum 14 ani

Un mic sfat pt cei care doresc sa scape de cainii vagabonzi. Cumparati niste baterii de ceas, si carne tocata, sau o bucata de carnat etc. Punei cam 2 baterii in carne si apoi datii la javrele naibii sa manance. Cu cat mai putine, cu atat mai bine. Mam saturat sa tot fiu alergat sau seara sa fiu trezit de cainii nimanui.
Raspunde

ilie

Acum 14 ani

pacat de hermannstadt daca voi toti(ma refer la tot neamul care locuieste in sibiu) nu sunteti in stare sa rezolvati problema cainiilor comunitari ma interb daca puteti rezolva probleme mult mai complexe si dificile. am impresia ca va place sa fiti de rasul lumii.asteptati ca de obicei sa rezolve altii problemele voastre.
Raspunde

dan

Acum 14 ani

@sibianul din cart resita, soda caustica invelita in folie alimentara si ascunsa in mancare e mai umana
Raspunde

andi

Acum 14 ani

@dan si @ilie Romani mai prosti ca voi, zau de am vazut
Raspunde

andi

Acum 14 ani

pardon, nu ilie, ma refeream la sibian din cart resita
Raspunde

ramona

Acum 13 ani

mare tampenie!!!!! sa va dea voua soda caustica si bateri.dar ce sunteti voi?! niste animale mai cizelate asa va educati si copiii si sa ne mai miram .noroc ca exista legi ca altfel ne-am omora intre noi asta suntem .........
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus