X

Biserica reformata

Edictul de concivilitate nu a adus în interiorul cetăţii şi în general în viaţa activă a oraşului numai maghiari de credinţă romano – catolică, dar şi mulţi de credinţă reformată. Aceştia chiar dacă se diferenţiau ca şi rit de comunitatea săsească şi erau mult mai puţini în oraş, şi ei vor dori la un moment dat să-şi construiască un lăcaş de cult. Deoarece între ei erau şi puternici magnaţi membrii ai Guberniului, vor reuşi a determina Magistratul în a cumpăra parcele în interiorul cetăţii. Astfel ei vor cumpăra casele Filtsch şi Habermann care vor fi dărâmate şi va fi construită biserica.
Costurile se vor ridica la circa 40.000 de florini, lucrările fiind începute în 1783, iar biserica fiind inaugurată la 26 noiembrie 1786. Cei care se vor ocupa de administrarea şantierului vor fi meşterul Samuel Krempels şi dulgherul Johannes Schneider.

Prima marcare a acestui edificiu este realizat pe harta din 1829, dar de atunci nici o altă hartă nu va omite acest monument. Nici vedutele decât începând cu cele din secolul al XIX-lea nu vor remarca nici măcat momente ale construirii. Prima imagine generală în care apare este cea a lui Leopold Beyer din 1815, unde desluşim printre turnuri şi pe cel al Bisericii Reformate.
Biserica era în secolul trecut în locul mort al carosabilului care o integra, îngrădită de un gărduleţ. Ea se va organiza astfel încât va contiunua aliniamentul vertical a turnurilor bisericilor din această zonă a oraşului.

Biserica este o biserică sală care are o absidă semicirculară nedecroşată şi un turn pe faţada de vest. Faţada este una îngustă, compartimentată în trei travee prin patru pilaştrii de tip colosal (caracteristici clasicismului) cu capitel doric, care duc la un antablement cu arhitravă decorat cu friză de metope şi triglife sprijinită fiind pe clopoţei. Deasupra antablementului faţada prezintă un fronton triunghiular peste care se ridică turnul flancat de două urne cu rol decorativ. Soclul este unul înalt, iar cornişa este profilată.
Turnul este organizat tipic baroc, dar are un acoperiş în şase ape dar organizat tip piramidal. El prezintă câte o coloană aparentă de tip doric care susţin acoperişul. Ancadramentele sunt din piatră cu ecuson şi cornişe profilate pe laterale, astăzi sub partea inferioară a ancadramentelor se află rame de piatră dar care din fotografii de arhivă şi desene putem observa că ele nu existau, în schimb fereastra era mai mare, înglobând şi aceste elemente.

Accesul se face printr-un portal simplu din piatră cu un ancadrament dreptunghiular surmontat cu un panou cu o inscripţie, un fronton cu o inscripţie în timpan. Ancadramentul este decorat cu motive geometrice pe părţile laterale (care sunt acoperite de perspectiva soclului pilaştrilor), iar partea superioară este decoartă cu ecuson şi console aparente. Uşa este simplă din două canaturi decorată cu elemente geometrice şi vegetale realizate prin incizii.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Contact