Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Meserii de cod galben. De ger

Frig. Groaznic de frig. Prin Piaţa Rahovei bate vântul. Nu, dacă ar bate, singura vânzătoare ar îngheţa cu siguranţă. Tocmai am ieşit din săptămâna gerului.

Când termometrul arată deja două cifre şi un minus în faţă e semn clar că nu prea e de ieşit din casă. Sau, cel puţin, nu pentru mult timp. Dar ce ne facem cu cei care sunt nevoiţi să lucreze în aer liber. Groparii, de exemplu. Gunoierii. Vânzătorii din piaţă. La cât de scumpă e benzina, chiar şi taximetriştii. Ei sunt oamenii care au degerat de frig în ultima săptămână pentru că sunt nevoiţi să îşi câştige pâinea indiferent de mercurul din termometre.
În Cimitirul Municipal tocmai ce se încheie o înmormântare. Groparii îşi termină treaba şi pornesc agale pe alee. Bătea soarele, o privelişte nu prea des întâlnită în ultimele zile. Mijesc un zâmbet şugubăţ când în întreb cum naiba au reuşit să treacă peste zilele astea atât de friguroase. „Păi ne descurcăm şi noi cum putem. Mai intrăm în clădire să ne încălzim, dacă trebuie să aşteptăm afară facem şi noi un foculeţ, care cum poate”, spune unul dintre cei doi gropari care s-au oprit amabil la taclale. Se aşteptau la situaţii şi mai grele. „Am pregătit chiar şi pickhammer-ele dar nu am avut nevoie de ele. Să ştiţi că atunci, chiar în zilele acelea cu ger mare pământul n-a fost aşa de îngheţat. Cam 10-15 centimetri. Acum, că e acoperit de zăpadă e mai dificil, că ajunge îngheţul la peste 40 de centimetri”, mai spun cei doi. Chiar în prima zi de ger, groparii din Cimitirul Municipal au avut de săpat nu mai puţin de 11 gropi. Multe, la minus 15 grade.
Taximetriştii s-au descurcat care cum a putut. Unii au renunţat la profitul pe care îl făcuseră şi au stat cu motorul pornit, să se încălzească. S-au mai scos cu ajutorul pe care l-au dat şoferilor la ananghie. Aproape fiecare taximetru e înarmat cu cabluri de curent.

Pieţele zici că sunt ciumate. Nici ţipenie de om. Vânzătorii ceva mai fericiţi din magazinele de pe marginea Pieţei Cibin stau şi privesc în gol, pe geamul aburit, la piaţa care altădată fremăta de oameni. Nici căţeii găzduiţi în cutiile de carton nu animă peisajul dezolant din piaţă. N-au cu cine, domne, n-au cu cine. La Rahova, şi mai mare jale. La cele câteva zeci de mese, un singur comerciant. Şi florarul care a lăsat un buchet pentru momitul clienţilor şi un mesaj, „florile sunt în spatele pieţei”. Probabil pitite bine într-o încăpere cât de cât încălzită.
Pe tarabă, în faţa doamnei, zeci de borcane stau aliniate precum soldaţii. Nu se vede prea bine ce conţin pentru că sunt îngheţate. Te dumireşti după culoare că e vorba de murături, gogoşari, castraveţi. Ba chiar şi un hrean bun, lăudat de vânzătoare. Cred că poartă pe ea cel puţin jumătate de dulap. De sub geaca groasă se iţesc două gulere de pulovere. Căciula acoperă un fular înfăşurat în jurul capului. Mă mir că nu a îngheţat până acum precum zeama de varză pe care o vinde în sticle de doi litri. Mă despart de 5 lei pentru o sticlă, o dată de mila femeii şi a doua oară de curiozitate. Oare cât de repede se dezgheaţă moarea de varză?

Greu. Incredibil de greu. Şi totuşi, ce variante au la dispoziţie? Asta e modul lor de viaţă, slujba lor, prin asta aduc bani acasă. Iar foamea nu trece doar pentru simplul fapt că afară e frig. Acestea sunt meseriile imposibile la -15 grade. Nu le-aş dori nicicui.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

sibian de rand

Acum 14 ani

cum se incalzesc groparii sau gunoierii pe frigul asta?? hehe.. .stiu ei ce ascund in buzunarul de la piept... daca nu te-ai fi ascuns de frig si ai fii stat sa vezi de ce ei considera pauzele mici si dese cheia marilor "succesuri", stiai si tu!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus