Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Intrare la CNM Astra pe declaratii de dragoste

De ziua îndrăgostiţilor la români – Dragobetele, vizitatorii vor putea intra gratuit în muzeul sibian dacă îşi declară dragostea.

În 24 februarie tinerii îndrăgostiţi sunt invitaţi să-şi exprime sentimentele de dragoste în Muzeul din aer liber din Dumbrava Sibiului. Intrarea cuplurilor este gratuită cu o singură condiţie: aceştia să-şi declare dragostea, reciproc. Cele mai frumoase declaraţii de dragoste vor fi răsplătite prin plimbări cu trăsura şi publicaţii CNM ASTRA.

Ziua de 24 februarie fiind prin excelenţă o sărbătoare a fertilităţii, pusă sub semnul unei zeităţi mitice, Dragobetele este ziua constituirii perechilor, atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Asemenea occidentalului Sfânt Valentin, amplasat în aceeaşi lună, dar puţin mai devreme (14 februarie), sărbătoarea trebuia să asigure tranziţia către un an mai prosper.

Pe lângă valenţele de divinitate protectoare a păsărilor, strâns legată de fecunditate, de renaşterea naturii, Dragobetele face parte, alături de majoritatea sărbătorilor populare care continuă şi în luna martie, dintr-un posibil cult al unei mari zeiţe a fecundităţii. Păstrată în credinţele populare sub numele de Dochia, baba Marta, sau, pur şi simplu, făcându-se referire la ea ca la o “femeie bătrână”, ea apare în strânsă legătură cu miticul personaj Dragobetele. Alte credinţe populare sugerează, legat de Dragobete, accentul pregnant pus pe personajele feminine, şi nu neapărat pe acel mitic personaj enigmatic, patron al păsărilor. În această zi, bărbaţilor li se atrage atenţia să nu se certe cu soţiile sau cu alte femei, pentru că nu le va merge bine. Bărbaţii, şi nu neapărat fetele, trebuie să-şi găsescă partenere pentru anul ce vine, în acest sens este şi expresia “Dragobetele sărută fetele” – fetele sunt căutate pentru a fi sărutate, pentru a permite bărbaţilor “contaminarea” cu forţele faste.

Conform tradiţiei, de Dragobete, băieţii şi fetele trebuie să glumească, să respecte sărbătoarea, pentru a fi îndrăgostiţi tot timpul anului. Iar dacă în această zi o fată nu întâlneşte nici un băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un băiat, şi viceversa. Dragobetele mai poartă şi denumirea de Cap de primăvară iar în ziua în care se ţine sărbătoarea, se aprinde în casă rădăcină de iarbă-mare pentru a apăra de rele şi durere. Alte denumiri a acestei sărbători mai sunt "Ioan Dragobete", "Drăgostitele", "Santion de primăvară", "Cap de vara întâi", dar si "Dragomiru-Florea" sau "Granguru".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus