Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
10°C

Executarile silite, scumpe ca focu`!

În cazul în care plănuiţi să speculaţi ghinionul altuia şi să participaţi la licitaţiile unor bunuri executate silit, nu vă faceţi mari speranţe. O brumă de agoniseală nu vă ajută să cumpăraţi mare lucru. De la bătrânele Dacia la garsoniere, toate au, încă, preţuri destul de mari.

Una din cele mai des scoase la licitaţie case din Sibiu este situată pe strada Ulmului. Casă e, încă, mult spus, deoarece e vorba de o construcţie aproape finalizată "la roşu", ridicată pe un teren de 500 de mp. După cum arată până acum, construcţia are o amprentă de 133 de mp, fiind formată din parter, mansardă şi un fel de garaj-copertină. La parter este structurat living, bucătărie şi baie, iar la mansardă trei dormitoare şi o baie. Nu există gard. Iar preţul de pornire e stabilit la 309.000 de lei, în anunţul făcut de CEC prin executor. Un preţ cam contradictoriu, dacă ne luăm după faptul că, de fapt, CEC vrea să primească pe respectiva construcţie nu mai puţin de 80.325 de euro, ceea ce la cursul de acum înseamnă, de fapt, mai bine de 335.000 de lei.

Doar că executarea casei de pe Ulmului este una dintre cele mai "ieftine" ale momentului. Şi mai puţin aberante. Căci cei de la BRD caută să îşi recupereze acum un credit acordat în septembrie 2009 firmei SC Poessis SRL, pentru care a pus ipotecă pe un teren. Arabil. Situat în extravilan. De 12.000 de mp. Pentru care, acum, la executare, cei de la BRD cer 24 de euro pentru un metru pătrat. Adică ditamai 288.000 de euro, să îşi recupereze ei, bancherii, creditul restant, dobânzile şi pebalităţile calculate la 250.515 euro. Evident, la licitaţia organizată cu acest preţ nu s-a prezentat nimeni.

Tot în sfera preţurile ameţitoare licitează la executări silite şi cei de la Banca Românească. Pentru un bilet la ordin avalizat de doi sibieni, soţ şi soţie, cei de la Banca Românească nu şi-au încasat banii, aşa că scot la vânzare casa celor doi soţi. Casă domnească, `nşpe mii de camere, băi, cramă la demisol, cameră de hobby, toate aranjate în casa cu demisol, parter, etaj şi mansardă undeva pe strada Câmpului, în Sibiu. Datoria pe care cei de la Banca Românească vor să şi-o recupereze este de puţin peste 90.000 de lei, iar casa pe care o scot ei la vânzare a fost evaluată la peste trei milioane de lei. Chiar dacă preţul de pornire al licitaţiei a fost stabilit la "doar" 2,26 de milioane de lei (undeva la vreo 530.000 de euro), putem paria încă de pe acum că la licitaţia programată pe 5 martie nu se va prezenta nimeni în afară de executorul bancar.

Şi tot în sfera sumelor astronomice pluteşte şi executarea pornită de Direcţia Generală a Finanţelor Publice din Sibiu, pentru recuperarea sumelor datorate de firma Peco SRL, din Sibiu, strada Henri Coandă. Firmei îi sunt scoase la licitaţie două bunuri - un teren cu construcţii şi platformă betonată de 3.104 mp şi "un teren de construcţii cu construcţii hală, garaj şi întreţinere parc auto, platformă betonată în suprafaţă de 11.756 de mp". Pentru prima poziţie, Finanţele cer 2,25 de milioane de lei, iar pentru ceilalţi 11.756 de mp şi ce mai există deasupra, alte 9,775 de milioane de lei. Sume la care, evident, se adaugă şi TVA.

La licitaţii mai "mărunţele" acelaşi Fisc cere 4.400 de lei pentru un Fiat Uno din 1992, din care oricând poţi să pici. Sau cel puţin 10.234 (aprox 2.500 de euro) pentru o Dacia Solenza, din 2004, galbenă, motorină 1,9, cu 260.000 de km parcurşi în România. La capitolul locuinţe, Fiscul scoate la licitaţie o garsonieră, cu bucătărie, cameră şi antreu, de 56 de mp, în Mediaş. Preţul de pornire este echivalentul a puţin peste 20.000 de euro.

În categoria licitaţiilor mai apropiate de vremurile contemporane este cea iniţiată de o firmă din Bucureşti - Sunlight România -, care a găsit bun de executat un apartament la mansardă. Apartamentul pe două nivele, situat pe Aleea Şelimbăr, a fost evaluat la aproape 40.000 de euro, iar bucureştenii l-au scos la vânzare cu nici 30.000 de euro. Cu toate acestea, nimeni nu cumpără. În continuare, nu sunt bani şi totul rămâne scump.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus