Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Justitia i-a interzis lui Tudor Chirila cantecele Vama Veche

Tudor Chirilă şi trupa Vama nu mai au voie să interpreteze piesele din repertoriul Vama Veche fără acordul foştilor lor colegi de trupă, ei fiind obligaţi să plătească acestora daune morale de 15.000 de euro, conform unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Decizia ICCJ a fost dată pe 10 martie, fiind o hotărâre definitivă şi irevocabilă.

Procesul a început în decembrie 2006, când Traian Bălănescu, Răzvan "Lapi" Lupu şi Liviu Mănescu au acţionat în instanţă membrii trupei Vama, pentru încălcarea drepturilor de autor asupra pieselor Vama Veche.

Prin decizia din 10 martie, ICCJ a confirmat hotărârea Curţii de Apel Bucureşti prin care s-a stabilit că trupa Vama a încălcat legea drepturilor de autor asupra pieselor din repertoriul fostei formaţii Vama Veche. Astfel, instanţa a decis că formaţia Vama a interpretat în concertele proprii o serie de cântece compuse de Liviu Mănescu, Traian Bălănescu şi Răzvan Lupu, fără a fi obţinut în prealabil acordul acestora.

Conform deciziei, membrii formaţiei Vama au fost obligaţi la plata sumei de 15.000 euro despăgubiri şi a cheltuielilor de judecată. De asemenea, instanţa le-a interzis membrilor formaţiei Vama să mai interpreteze pe viitor piesele Vama Veche, fără acordul autorilor acestora.

"Noi nu ne-am dorit acest proces, am vrut doar să ne fie respectate drepturile. Din păcate, acest lucru nu s-a putut realiza pe cale amiabilă, aşa cum ne-am dorit. Hotărârea instanţei de judecată ne bucură, mai ales pentru că ea constituie un început important pentru muzica românească. De acum înainte, compozitorii români se vor putea folosi de acest precedent pentru a-şi proteja drepturile atunci când acestea sunt încălcate de către alţi artişti, organizatori de spectacole sau alţi utilizatori", au declarat Traian Bălănescu, Răzvan "Lapi" Lupu şi Liviu Mănescu.

De asemenea, aceştia au precizat că nu vor interzice niciunui artist să interpreteze piesele, atât timp cât acest lucru va fi făcut în baza unui contract legal.

Formaţia Vama Veche s-a despărţit în urmă cu mai bine de patru ani, ca urmare a unor conflicte între membrii trupei. Tudor Chirilă, alături de Eugen Caminschi, au pus bazele formaţiei Vama, iar Traian Bălănescu, Răzvan "Lapi" Lupu şi Liviu Mănescu au înfiinţat Trupa Veche.

Foto: vamaveche.files.wordpress.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus