Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

`Ne va parea rau dupa atmosfera. Nu si dupa frigul de pe coridoare`

Câteva zeci de profesori și câteva sute de elevi se vor muta cu școala din toamna acestui an: valul retrocedărilor începe să își facă simțită și cealaltă față. Primii care trebuie să plece din sediul unde au funcționat de aproape 50 de ani sunt cei de la Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” din Sibiu. Rodica Tălnariu, directorul Colegiului, vorbește cele bune și cele rele pe care le implică o astfel de mutare a unui întreg colegiu.

Reporter: Colegiul Pedagogic nu va mai funcționa în această clădire. Dispare?

Rodica Tălnariu: Evident că nu, doar ne mutăm sediul și ne unim cu Școala generală numărul 19, din Sibiu, care acum are clasele I-VIII. De la toamnă vom funcționa în locația acestei școli, pe Aleea Turnul Roșu nr. 2. Colegiul, în sine, va rămâne cu structura pe care o are acum, primar, gimnaziu și liceu. Vor rămâne și cele două secții, română și germană, cu germană doar pentru primar și liceu.

R.: Se va realiza un fel de fuziune...

R.T.: Preluăm clase de la Școala 19 și ducem clasele liceului nostru acolo. De la toamnă, cele două instituții vor funcționa sub denumirea Colegiul Național ”Andrei Șaguna” din Sibiu.

R.: Spațiul fizic va fi mai generos?

R.T.: În momentul în care lucrările începute și pe care Inspectoratul Școlar ne-a promis că le va realiza, da, spațiul va fi mai generos. Și este unul destinat unei școli, cu clase luminoase, mari, cu laboratoare, coridoare drepte. Nu labirintul de aici...

R.: Dar care are farmecul lui.

R.T.. Într-adevăr, ne va părea rău după atmosfera de aici. Nu ne va părea rău de frigul pe care l-am îndurat iarna pe coridoarele din Pedagogic. Sigur, o parte din suflet se bucură că vom avea sediul nostru pe care îl vom amenaja după imaginația și personalitatea acestui Colegiu. O parte din suflet e tristă, pentru că lăsăm, totuși, o istorie. Toată lumea știa în Sibiu de această clădire ca fiind a Pedagogicului, indiferent de ce titulatură oficială purta. Acum preluăm și corpul profesoral de la Școala 19 și ne vom întâlni de la toamnă acolo.

Elevii mici rămân în cartier

R.. Cum au reacționat profesorii de la Școala 19?

R.T.: Nu în mod negativ. Este un fapt pentru care nu este nimeni culpabil. Este o cerință a situației actuale, în sensul că nici la Școala 19 nu mai era folosit tot spațiul, iar la Colegiul Pedagogic este problema retrocedării și din motive economice firești – acolo era gol, aici nu mai putem să stăm – ne mutăm acolo. Nu cred că domnii profesori de la Școala 19 sunt supărați că vor ajunge profesori la Colegiul Național ”Andrei Șaguna”.

R.: Veți pierde și elevi?

R.T.: Din păcate, da. Vom pierde mai ales la primar și la gimnaziu, mai ales elevi care sunt elevi din cartier. Am avut arondate în această zonă străzi, începând de la Bulevardul Spitalelor până la strada 9 Mai. Fiind copii mai mici, nu toți părinții sunt de acord să-și lase copiii să străbată jumătate de oraș în condițiile în care există școli în zonă care îi pot prelua. Dar noi vom merge și cu clase compacte acolo. De exemplu clasele a VIII-a au consimțit să meargă alături de noi la noua locație. Datorită diriginților, și asta ne bucură foarte mult, și ofertei pe care o avem în ceea ce privește cadrele didactice de la clasele respective.

R.: Totuși, am înțeles că unele clase vor rămâne în zonă.

R.T.: Am găsit soluții. Pentru clasele a VI-a și a VII-a de anul viitor am discutat cu domnul directorul Școlii numărul 2 și a fost de acord să găzduiască două clase. Trei clase de primar – una de a patra și două de a treia, de anul viitor – vor merge pe strada George Coșbuc într-o locațșie a Liceului Industrial nr. 3, astfel încât copiii să rămână aproape și cu învățătorul lor. Iar pentru restul, bineînțeles, clasa I se va înființa din arondismentul actual al Școlii nr. 19. Iar la secția germană, de asemenea avem alocate străzi în zonă.


Catedre reduse, da, profesori şomeri, nu


R.: Va fi vorba de reducerea unor catedre?

R.T.: Da, mai ales la primar, la secția română. Această situație va fi rezolvată acum, în perioada de mișcare a personalului didactic, și nu cred că vor fi probleme de norme.

R.: Deci nu vor rămâne profesori șomeri?

Categoric nu. Nici din rândul învățătorilor, nici al profesorilor.

R.: Soluția unui nou sediu exista la un moment dat.

R.T.. Dacă este să comparăm cele două soluții, este clar că cea a unui spațiu nou-nouț, special pentru Pedagic, era cea mai bună variantă. A fost alocat un teren la un moment dat, dar când să fie demarate lucrările terenul a fost revendicat și totul a fost stopat. Iar în condițiile economice actuale din țară nu cred că ne putem gândi că cineva ar avea bani să ridice un sediu pentru Pedagogic. Mai ales că există clădirea Școlii 19 care, cu o investiție mult mai mică decât cea solicitată de un nou sediu, se poate aduce la stadiul propice funcționării Colegiului Pedagogic. Era păcat ca acea școală să stea mai mult goală și să se ridice un nou sediu, din banii noștri, ai tuturora.

R.: Ați încercat să discutați cu vechii-noi proprietari, să găsiți o soluție de a continua în această clădire?

R.T.: Noi, ca directori de școală, nu avem în competență astfel de negocieri. Noi suntem doar administratorii clădirii pe care ne-o pune la dispoziție Consiliul Local. El este proprietarul și reprezentanții acestuia puteau iniția discuții. Aspect pe care, însă, nu îl cunosc. Aici sunt și probleme financiare. Chiar dacă am rămâne în acest sediu ar însemna investiții masive în reabilitarea acestei clădiri vechi. Ar fi necesare investiții fantastice. Și nu cunosc dacă ar fi dispus sau nu de aceste fonduri Consiliul local.

R.: Credeți că a existat vreodată în rândul părinților impresia că va dispărea Colegiul?

R.T.. Știți cum sunt, uneori, receptate știrile. Un titlul mare care anunță că se va uni Colegiul cu Școala 19, cu un impact mare asupra oamenilor, lumea își pune probleme, ce se va întâmpla. Uneori, presa vizează senzaționalul, de cele mai multe ori, și nu realul acesta banal. Totdeauna s-au mutat școli. Nu suntem nici primii, nici ultimii care facem acest lucru. Important este că vom exista în continuare. Cu aceeași profesori, căci asta dă valoare unei instituții de învățământ – corpul profesoral.






”Ceea ce e important de știut este că facem înscrieri la clasa I atât la secția română, cât și la cea germană, pe noua locație, pe strada Turnul Roșu numărul 2. Avem învățători calificați, foarte buni, atât la română, cât și la germană. Ne bucurăm dacă vin copii și la gimnaziu, la clasa a V-a”, Rodica Tălnariu



”Și Ordinul Ursulinelor care a avut mănăstire aici a avut o Școală confesională în aceste clădiri. Din ceea ce am găsit în monografia Liceului, către jumătatea anilor 1950 s-au constituit primele clase de învățători, în germană, pentru băieți. Au funcționat la un moment dat și niște clase de școală medie. Pe vremea aceea, școala normală de fete și cea de băieți erau separate. Mult mai târziu, în 1962, cele două școli au fuzionat și au început să funcționeze în acest sediu. De atunci, în această clădire a funcționat Liceul Pedagogic, sub diferite denumiri: liceu pedagogic, școală normală, iarăși liceu pedagogic. Multe denumiri. În final, Colegiul Pedagogic «Andrei Șaguna»”, Rodica Tăln ariu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

anonim

Acum 13 ani

imi pare rau ca se muta colegiul...am fost de la gradinita aici...o sa am multe amintiri cu acest loc..unele mai placute,iar altele nu...
Raspunde

doinagabriela

Acum 13 ani

felicitari d-nei directoare de la Liceul Pedagogic pentru cum a raspuns la intrbarile reporterului in legatura cu noul sediu al liceului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus