Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Cu o prima de Paste nu se face primavara

Sunt unele tradiţii care persistă la români parcă dintotdeauna. Una dintre ele a fost însă întreruptă brusc şi violent anul acesta: tradiţia primelor de Paşte. Sub zodia crizei economice, puţine companii au ales să respecte valorile acestor locuri şi să acorde prime pentru perioada sărbătorilor pascale, fie şi ele simbolice. Majoritatea patronilor au preferat să facă economie, din puţinul surplus existent sau au dat din umeri, cu părere de rău, în faţa angajaţilor, arătând cu degetul spre visteria goală.
Pe câmpia altădată plină de flori a administraţiei publice, secetă mare. Dezastrul care mişună prin măruntaiele bugetului public nu lasă loc de prime anul acesta. O singură primărie, cea din Avrig, a găsit însă resurse necesare să acorde "respectul cuvenit" angajaţilor, chiar dacă primarul din localitate, Arnold Klingeis, nu ştia exact ce să scrie pe fluturaşi.

Paşte mai dulce la Romgaz, Armax, dar şi la Pralin

În an de criză, prima de sărbători este o sintagmă care şi-a făcut loc în bugetul celor mari, adică societăţilor controlate de stat. Printre ele, Romgaz Mediaş, o companie care nu pare afectată de criza economică din ultimii ani şi care acordă o primă substanţială, de Paşti, circa 700 lei, brut. O sumă de neegalat în judeţul Sibiu. Nivelul acesteia este însă de înţeles într-o companie în care câştigul mediu brut lunar este de circa 4.000 lei. Romgaz Mediaş are peste 6.000 de angajaţi.
Aproape de compania de gaz se află Armax Gaz Mediaş, o specializată pe producţia echipamentelor pentru industria gazelor. Armax acordă în acest an, de Paşte, prime de circa 500 lei, potrivit directorului general al companiei Mircea Vescan. "Dăm prime de sărbători, acum şi îs chiar foarte mari. Cel puţin, aşa cred eu că sunt", a spus Mircea Vescan.
Armax, o companie foarte activă pe Bursa din Sibiu, a înregistrat, în primele nouă luni din 2009, un profit brut de 5,05 mil. lei, în creştere de peste două ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pe fondul unor afaceri aproape duble, de 45,5 mil. lei. Compania este controlată de Mircea Vescan, care deţine o participaţie de 40%.
2010 nu este anul în care să se întrerupă tradiţia primelor nici la Pralin Cisnădie, firma care produce ciocolata cu "aromă" belgiană. Managerul general al firmei, Florin Balan, consideră că este o datorie a conducerii şi un semn de respect faţă de angajaţi să găsească resurse pentru a acorda prime mai mult sau mai puţin simbolice, cu ocazia sărbătorilor importante. "Acorăm prime de Paşte, dacă nu în bani, măcar în produse. Este un semn de respect faţă de angajaţi şi faţă de munca depusă de aceştia", a spus Florin Balan.

Construcţiile întrerup tradiţia

Dacă în anii trecuţi îşi bucurau angajaţii cu prime frumoase, de sărbători, marii constructori au trecut pe avarii în 2010. De vină sunt criza economică şi căderea pieţei imobiliare. Con-a, spre exemplu, o firmă care a dat dovadă de mare ataşament faţă de angajaţii săi, în anii precedenţi, a ales să nu acorde pentru prima dată prime de Paşte, anul acesta. "Din păcate, nu dăm prime anul acesta. Este un an foarte greu", a spus Mircea Bulboacă, preşedintele Con-a, cel care admite că devine din ce în ce mai pesimist în privinţa mersului lurcurilor în România. "Sunt pesimist. Lucrurile nu merg bine şi nu văd cum se pot îndrepta şi dacă se vor îndrepta nu se vor îndrepta datorită măsurilor luate de actuala conducere", a adăugat Bulboacă.
Despre criză economică se vorbeşte şi la Construcţii SA, altădată o companie foarte bine ancorată în lucrări de construcţie în Sibiu, dar care, acum, îşi propune să treacă peste perioada de "îngheţ". Prin urmare, primele de Paşte vin mai mult sub formă de mici atenţii şi gânduri bune din partea conducerii. "Ceva simbolic, astfel încât să nu întrerupem tradiţia şi să arătăm un semn de respect faţă de angajaţi", a spus Cristian Păcuţiu, director general Construcţii SA.
Şi, dacă unele firme sunt constrânse să apeleze doar al gândurile bune, de Paşte, alţii, care şi-ar permite să acorde prime băneşti aleg să fie chibzuiţi şi în ton cu vremurile dificile prin carae trecem. Un astfel de exemplu, Bursa din Sibiu, care a înregistrat profit anul trecut şi care estimează şi pentru anul acesta un câştig net, dar care nu acordă prime angajaţilor, cel puţin nu, de Paşti. "Anul acesta este an de criză. Chiar dacă noi am înregistrat profit şi mergem bine, nu acordăm prime, pentru că este un an mai aparte. Trebuie să ne obişnuim şi cu această noutate. Se poate şi fără prime", spune Teodor Ancuţa, preşedintele Bursei din Sibiu.

Stimulent necesar la Avrig

Anul acesta, pe segmentul adminitraţiei publice, prima de Paşte este lucru interzis. Acordarea primei nu este specificată în legea 330/2009, prin urmare, primăriile nu au temei legal să acorde acest fel de prime. Cu toate acestea, Primăria din Avrig nu poate să nu arate că ţine la angajaţii săi. Primarul de aici, Arnold Klingeis a declarat că a găsit fonduri pentru a da câte 550 de lei tuturor celor peste 40 de angajaţi cu normă întreagă, chiar dacă nu ştia exact sub ce formă legală. „Nu ştiu exact cum va scrie pe fluturaş când vor primi aceşti bani, dar prima este prevăzută în contractul colectiv de muncă, document aprobat şi de Consiliul Local. Angajaţii Primăriei merită această primă, este un stimulent necesar, având în vedere stresul la care sunt expuşi în fiecare zi pentru îndeplinirea proiectelor pe care le derulăm”, a spus Klingeis.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus