Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

De ce nu avem reabilitare termica pe bani publici. Versiunea I. Ministerul e de vina

Primăria Sibiu a informat Ministeerul Dezvoltării că, pentru acest an, au fost întocmite dosarele pentru reabilitarea termică a 68 de blocuri din oraș, susțin reprezentanții administrației locale. Doar că, aceste dosare au rămas fără nicio continuitate – Ministerul Dezvoltării nu le-a luat în considerare și, nici în 2010, Sibiul nu va beneficia de niciun leu pentru reabilitarea termică a blocurilor comuniste. ”A fost alcătuit un plan de acțiune, iar Ministerul Dezvoltării a fost informat despre stadiul programului. Primăria Sibiu nu putea aloca bani pentru acest program și nu putea lansa licitațiile de execuție până ce Ministerul nu asigura cofinanțarea”, declară Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Potrivit ultimelor reglementări, pentru reabilitarea termică a blocurilor comuniste, prin programul național special lansat în acest scop, 50% din fondurile necesare provin de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței. 30% din cheltuieli sunt suportate de administrația locală, iar 20% de asociațiile de locatari ale căroro blocuri sunt reabilitate termic.
Turnul Sfatului a relatat
, de curând, faptul că, și în acest an, nicio localitate din județul Sibiu nu va primi niciun leu pentru programul de reabilitare termică a blocurilor ridicate în perioada comunistă.

Anul acesta, din cele 150 de milioane de lei alocate de ministerul condus de Elena Udrea pentru reabilitare termică la nivel național, cei mai mulți bani merg către primăriile conduse de PDL. Numai în municipiul Sibiu sunt peste 850 de blocuri care necesită reabilitare termică.
Cluj Napoca a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței , în acest an, 19,9 milioane de lei pentru reabilitarea termică a 82 de blocuri. În care se află 3.957 de apartamente, adică tot atâtea familii care vor plăti începând cu iarna de la finele acestui an facturi pentru încălzire cu cel puțin 20% mai puțin decât până acum.
În județul Sibiu, în afara unui bloc situat în Mârșa, niciun oraș nu a văzut urmă de fonduri guvernamentale pentru reabilitarea termică, program național inițiat acum aproximativ patru ani. După ce municipiul Sibiul a tot fost sărit de la fonduri, acum un an, primarul Klaus Johannis a reproșat Ministerului Dezvoltării condițiile dificile de accesare a banilor.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Cetatean

Acum 13 ani

De ce sa plateasca sattul reabilitarea blocurilor? Pentru case plateste cumva? Fiecare ar trebui sa fie obligat sa-si ingrijeasca locuinta indiferent ca e casa sau apartament.
Raspunde

ion

Acum 13 ani

din bani publici se fac lucrari publice fiecare sa-si intretina locuinta pe banii lor.Unii asteapta numai pomana de aceea merge asa de bine in tara toti fura banii publici de la mare la mic
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus