Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Bursucii

Bursucul trăiește de obicei la marginea pădurilor subcarpatice, în apropierea terenurilor de cultură. Sapă o vizuină cu 4-8 ieșiri, pe versanții însoriți ai colinelor împădurite sau pe povârnișuri sterpe din câmpie, însă întotdeauna în locuri mai retrase. Mai mult nocturn. Omnivor, consumând rădăcini, jir, ghindă, diferite semințe, porumb, struguri, fructe pădurețe, melci, insecte, râme, pui de iepuri, păsări, ouă. Hibernează. (sursa: animalpedia.ro, că doar nu am rugat o consilieră să-mi scrie editorialul).

Întâlnesc în Sibiu foarte mulți Bursuci. Bursuci umani, cât de cât. Trăiesc cumva la marginea orașului, lângă pădure, își sapă vizuni din care nu scot, decât rar capul. Nu sunt însă animale nici nocturne, nici diurne. Nu îi vede nimeni. Sau aproape nimeni. Vorbesc, desigur, de parlamentarii puterii, cei locali.

Nu-i mai scoate nimeni din vizuină. Când ajung în Sibiu se cuibăresc în vizuina de pe Nicolae Bălcescu și hibernează, probabil. Nu înțeleg cum își gstionează capitalul politic, însă cu siguranță au o rețetă proprie.

Din câte se vede, practica lor, dar și a celorlalți este simplă: îngrășarea porcului în ajun. Își golesc afacerile, prietenii, rudele, șustele de bani cu o lună înaintea campaniei electorale. Și îi investesc extrem de prost într-o publicitate vulgară, evidentă. Eventual umplu niște pungi portocalii cu tot felul de produse. Și ies la piață ca orice precupeață. Când lucrurile ar putea fi mult mai simple. Gestionarea unei relații săptămânale cu mass-media și alegătorii din Colegiul în care au fost aleși. Dar poate fi obositor.

Ies la suprafață când vine în vizită vreun bursuc de rang superior cu rang de ministru. Și se plantează lângă ei cu rol de decor. Asta este în opinia lor strategie de relații cu oamenii. În rest, așteptăm să treacă în dorul lelii patru ani. Și strâng bani pentru campania ce va să vină. Și atunci umplem orașul cu bursuci ce se laudă că sunt extrem de activi. Și promit că vor asfalta, curăța, înființa, soluționa, etc. Ei sunt bursucii.

Există însă și altă probleme care ar putea explica apatia lor față de oameni. Nu îi lasă alți bursuci. ”De ce ieși tu în față, măi bursuc? Vrei cumva să-mi ocupi viziunia?” Și ca să nu existe alte probleme între statutul bursucilor, niciun bursuc nu mai face nimic. Doar rădăcini, jir, ghindă, diferite semințe, porumb, struguri, fructe pădurețe, melci, insecte, râme, pui de iepuri, păsări, ouă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 507

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

CSB

Acum 13 ani

Perfect adevarat. Dar merge ? In Romania, da. PR-ul asta de caverna merge aici. Ce culoare avea Sibiul pe harta alegerilor ? PORTOCALIE. Deci, scopul a fost atins cu resurse minime. Inginerii spun ca asta inseamna un randament bun, cand energia utila / energia consumata se apropie de 1. La astia e supraunitar raportul asta. Problema nu e doar in Sibiu, ci si la nivel de tara. Sa ne traiasca.
Raspunde

nuia

Acum 13 ani

felicitari ptr editorial. foarte plastic sugerat totul. super lectura.
Raspunde

catalin carlicovschi

Acum 11 ani

interesanta lume lor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus