Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sibex va dubla comisionul la tranzactiile cu derivate pe indicele Dow Jones si pe certificate de CO2

Acţionarii bursei de la Sibiu au aprobat miercuri dublarea comisionului perceput la tranzacţionarea derivatelor pe indicele american Dow Jones Industrial Average şi pe certificatele de emisii a gazelor cu efect de seră, de la 0,5 lei/operaţiune la 1 leu/transfer atât la vânzare, cât şi la cumpărare.

Sibex va încasa 70% din comisionul practicat, iar Casa Română de Compensaţie (CRC) va primi 30%. În prezent, bursei îi revine 60% din tarif, iar CRC are o cotă de 40%. "Am decis să facem aceste modificări pentru că bursa şi-a propus pentru acest an un plan mai ambiţios de marketing, prin care dorim atragerea emitenţilor pentru listare la Sibiu, iar acest program va implica nişte costuri ridicate. În plus, bursa a permis accesul gratuit pentru trei luni intermediarilor pe noua platformă de tranzacţionare, iar asta a redus din venituri", a declarat pentru Mediafax directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Sibex, Teodor Ancuţa. Derivatele pe indicele Dow Jones sunt pe poziţia a doua în topul lichidităţii pe piaţa la termen de la Sibiu, fiind devansate de contractele futures pe acţiunile SIF Oltenia. Derivatele pe indicele american au fost lansate la 22 ianuarie. Pentru acest an, conducerea bursei estimează majorarea veniturilor cu 15%, la 4,2 milioane lei, şi cheltuieli în creştere cu o treime, la 3,1 milioane lei. Operatorul de piaţă a înregistrat anul trecut venituri de 3,7 milioane lei şi cheltuieli de 2,3 milioane lei. Astfel, în acest an profitul net este estimat să coboare cu 11%, la 1,1 milioane lei, faţă de câştigul de anul trecut, de 1,3 milioane lei. Din profitul din 2009, acţionarii Sibex au aprobat ca suma de 1,07 milioane lei să fie utilizată pentru suplimentarea capitalului la 22,6 milioane lei. Pentru majorarea capitalului bursa va emite 1,047 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de un leu, care vor fi alocate gratuit acţionarilor, proporţional cu participaţia fiecăruia. În prezent, Sibex are un capital social de 21,52 milioane lei, divizat în 21,52 de titluri, cu o valoare nominală de un leu. Ca urmare a modificărilor aduse la procentele pe care Sibex şi CRC le vor încasa din comisioane, veniturile Casei Române de Compensaţie ar urma să coboare în acest an cu 19%, la 3,6 milioane lei. În acelaşi timp, cheltuielile sunt estimate să avanseze cu 8%, la 2,4 milioane lei. CRC a înregistrat anul trecut venituri de 4,4 milioane lei şi cheltuieli de 2,2 milioane lei. Pentru acest an, conducerea Casei Române de Compensaţie consideră că va obţine un profit net de 1,1 milioane lei, cu 38% sub câştigul de anul trecut, de 1,8 milioane lei. Cea mai mare parte profitul din 2009 va fi distribuită acţionarilor sub formă de dividende, valoarea cumulată a acestora fiind de 1,08 milioane lei.

Totodată, acţionarii bursei l-au ales membru în Consiliul de Administraţie pe directorul general al Carpatica Invest, Marius Trif, întrucât un loc era suplinit din ianuarie de un nou administrator al Depozitarului Sibex, Constantin Dichel. Cel din urmă a fost administrator provizoriu la bursa din Sibiu în locul lui Eugen Bogdan, care era preşedintele CA şi directorul general al firmei de brokeraj Trend Bacău, societate căreia CNVM i-a retras în noiembrie autorizaţia de funcţionare.

Sibex are 103 acţionari, cele mai mari pachete de acţiuni fiind deţinute de firmele de brokeraj HTI Valori Mobiliare (8%) şi SSIF Broker Cluj-Napoca (6,58%). Bursa controlează 41,2% din titlurile Casei Române de Compensaţie, majoritatea acţionarilor CRC regăsindu-se şi în acţionariatul Sibex.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus