Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Johannis a castigat procesul cu ANI

Judecătorii Curții de Apel din Alba Iulia au admis cererea primarului Sibiului, Klaus Johannis, de anulare a actului de constatare al Agenției Naționale de Integritate. La începutul acestui an, ANI a anunțat că Johannis s-a aflat în incompatibilitate în 2003 - 2004 când, era şi membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale și primar. Decizia curții de apel nu este definitivă. Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a comentat sec știrea: ”mă bucură decizia Curții”.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat că instanţa a admis acţiunea în contencios administrativ formulată de Klaus Werner Johannis şi a dispus anularea actului de constatare a stării de incompatibilitate emis de Agenţia Naţională de Integritate, relatează Mediafax. Munteanu a spus că hotărârea urmează a fi motivată.
Potrivit sursei citate, hotărârea poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.
ANI anunţa, în 25 ianuarie, că primarul Sibiului, Klaus Johannis, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 - 18 mai 2004, întrucât a deţinut şi a exercitat concomitent atât funcţia de edil, cât şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale, SC Parcuri Industriale Şura Mică.
Într-un comunicat, Agenţia Naţională de Integritate preciza că s-a sesizat din oficiu în urma publicării, în 5 noiembrie 2009, în ziarul "Evenimentul Zilei", a articolului "Johannis interzis ca premier", cu privire la posibila nerespectare de către Klaus Johannis, în calitate de primar al municipiului Sibiu, a dispoziţiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor.
"Având în vedere reglementările legislative şi întrucât, în urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către Johannis Klaus-Werner a prevederilor legale privind regimul incompatibilităţilor, în temeiul art. 45, alin. 1 al aceluiaşi act normativ, s-a procedat la verificarea stării de incompatibilitate între funcţia de primar şi cea de membru al consiliului de administraţie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA", arăta ANI.
Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită, susţinea ANI, precizând că Johannis nu a făcut uz de drepturile sale, în sensul de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.


Povești cu cifre


"În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la Judecătoria Sibiu şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, au rezultat următoarele Johannis exercitat mandatul de Primar al Municipului Sibiu în perioadele 2000-2004 şi 2004-2008; Johannis se află în prezent în exercitarea legală a celui de-al treilea mandat consecutiv de primar (pentru perioada 2008-2012); Johannis a fost numit, la data de 7 ianuarie 2002, în funcţia de membru al consiliului de administraţie al SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA; Johannis s-a retras din funcţia de membru al consiliului de administraţie al SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA la data de 18.05.2004; SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2003, venituri totale de 845.659.000 ROL; SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2004, venituri totale de 1.752.654.000 ROL, precum şi un profit net de 491.142.000 ROL", potrivit ANI.
Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 279/21.04.2003 şi a intrat în vigoare la data de 23 aprilie 2003.
Potrivit prevederilor Legii 161/2003, Johannis, în calitate de Primar al municipiului Sibiu, a avut posibilitatea de a pune capăt stării de incompatibilitate în care se afla prin renunţarea în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ menţionat, însă acesta, încălcând termenul legal, a renunţat la calitatea de administrator în cadrul SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A abia în data de 18 mai 2004. De asemenea, înregistrarea veniturilor şi a profitului, în perioada de referinţă, de către SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA demonstrează atât că societatea comercială şi-a desfăşurat activitatea în mod neîntrerupt, precum şi faptul că domnul Johannis Klaus a exercitat efectiv funcţia de administrator al acestei societăţi comerciale.

Înregistrare târzie la Registrul Comerțului


Astfel, în urma verificărilor ANI, s-a constatat faptul că Johannis, în calitate de primar al municipiului Sibiu, s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 23.04.2003 (data intrării în vigoare a Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei) şi până la data de 18.05.2004 (data retragerii din funcţia de administrator la SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA).
Conform dispoziţiilor legii, "în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale”.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea 144/2007, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective", mai arată ANI.
În 5 noiembrie 2009, primarul Sibiului, Klaus Johannis, declara că nu s-a aflat niciodată în incompatibilitate şi că, după ce a fost ales primar, a demisionat din funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, însă "din motive birocratice" acest lucru a fost comunicat mai târziu la Registrul Comerţului.
"Eu nu m-am aflat niciodată în incompatibilitate, este o eroare. Eu am demisionat în termen, însă din motive birocratice acest lucru a fost comunicat la Registrul Comerţului mai târziu. Acest lucru se datorează unei oarecare lejerităţi cu care se fac lucrurile la Parcul Industrial (SC Parcul Industrial Şura Mică - n.r.) ", afirma Johannis.
El a relatat că a primit o cerere scrisă din partea cotidianului menţionat referitoare la acest subiect, cerere la care a dat răspuns, însă reporterul a preferat să nu folosească informaţiile oferite oficial.
La rândul său, Biroul de presă al Primăriei Sibiu a transmis presei o clarificare a situaţiei semnate în cotidianul Evenimentul Zilei.
"Primarul Klaus Johannis nu s-a aflat în incompatibilitate de funcţii în niciun moment pe întreaga durată a mandatelor sale de primar. După apariţia legii 161 din data de 19 aprilie 2003, în termenul legal de 60 de zile, primarul Klaus Johannis a formulat demisia din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al SC Parcul Industrial Şura Mică, în data de 19 mai 2003. Consiliul de Administraţie şi directorul general al parcului au luat act de demisia domnului Klaus Johannis şi de vacantarea acestui post, aşa cum rezultă şi din actele emise de SC Parcul Industrial Şura Mică", se arată în document.
Klaus Johannis a contestat decizia ANI privind starea de incompatibilitate, la Curtea de Apel Alba Iulia.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Marian

Acum 13 ani

Abia astept sa il bage la puscarie pe sas asa cum l-au bagat la puscarie si pe primarul nostru Gutau.
Raspunde

hans

Acum 13 ani

De locatarii carora le-a furat casele Johannis, iar apoi acestia l-au invins pe sas in instanta, la Curtea de Apel Brasov, unde s-a si demonstrat ca familia Jihannis a facut uz de acte false ca sa puna labele pe case, de ce nu scrieti?
Raspunde

reny

Acum 13 ani

in romania inca traiesc sute de criminali de razboi nazisti nepedepsiti pentru crimele lor din al doilea razboi mondial. ce fac ei , familiile lor, rudele, prietenii si subalternii lor sasi in sibiu, in ardeal si in romania? A-ti ghicit. Imaginea este graitoare, votul sibienilor idem ca si solutia instatei . traiasca tatucul de la vest.
Raspunde

tia

Acum 13 ani

Johannis a comis fapte mult mai grave, chestia cu incompatibilitatea este un fleac, praf aruncat in fata romanilor naivi.
Raspunde

liu

Acum 13 ani

asta a fost prima runda intre marinar si un posibil presedinte
Raspunde

Şeful "a lu Johannis"

Acum 13 ani

Buşteanule cu IP 80.226.232.129, eşti în forma maximă adică confuz şi beat turtă. Primarul are de dat ceva explicatii , in afara de lectii. Punem pariu că la explicaţii o să chiulească, cât o fi el de sas-caras?
Raspunde

art

Acum 13 ani

nimeni nu a facut pentru sibiu atit cit a facut johannis. si ar fi facut si mai multe daca nu ar fi trebuit sa arunce atitea oase de ros jigodiilor din acest oras.
Raspunde

Hermannsheat

Acum 13 ani

Toti "miliardarii" de carton, toti mafiotii, toti escrocii cu sortulet-zis mason, si toti mogulii de kkt ai Romaniei - adunati sub steagul Kremlinului purtat de karpa kgb-ista, tov Ilici Iliescu - au fost implicati in distrugerea Romaniei ca Stat National Unitar, dar si a neamului romanesc - spalat pe creier, inima si minte, nu prin reeducarea de la Pitesti sau prin inchisorile comuniste, ci prin manele, telenovele, reality-show-uri, sex, droguri, violenta, prin promovarea agresiva a homosexualitatii, pedofiliei, zoofiliei, incestului sau violului, prin impunerea ca "modele" morale, nationale a celor mai josnice boarfe, prostituate de centura, pesti, proxeneti, poponauti, pedofili, etc...- intr-un cavant, a tuturor gunoaielor societatii romanesti !!
Raspunde

Tetelu

Acum 13 ani

Ba , voi astia care improscati cu venin ! Sunteti normali ? Ia ziceti voi care era mai bun decat Iohannis , dintre aia ce au candidat ? Cioc mic ! Es lebe Hermannstadt !
Raspunde

spoof

Acum 13 ani

dimineata...spoof!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus