X

Un sibian pleaca in Singapore pentru a reprezenta Romania la “Campionatului mondial de fotbal pentru roboti"

Sebastian Marian este singurul român implicat în proiectul RoboCup. Graţie locului 3 pe care s-a poziţionat în 2009 la Graz, echipa sibiană Oxsy este calificată automat la turneul final al Campionatului mondial de fotbal pentru roboţi ce se va desfăşura la Singapore între 19-25 Iunie 2010.

 Întrebat ce aşteaptă de la competiţia din Singapore Sebastian Marian răspunde scurt: “Anul acesta vreau să joc finala”.

  RoboCup este un proiect internaţional, lansat în 1997, în domeniul roboticii şi al calculatoarelor, ce are ca scop promovarea sistemelor de inteligenţă artificială în întreagă lume. RoboCup a ales jocul de fotbal ca subiect de cercetare. Ideea de bază, este de a dezvolta sisteme computerizate, capabile să presteze diferite sarcini specifice oamenilor. În cadrul acestei competiţii se încearcă simularea unui joc de fotbal, scopul final declarat fiind, dezvoltarea unei echipe de roboţi humanoizi autonomi, care să câştige până în anul 2050, un meci desfăşurat după regulile FIFA, cu recenta campioană mondială la fotbal. 

“Simulation Soccer League”, în care participă echipa sibiană Oxsy, este una din cele 15 ligi actuale ale competiţiei RoboCup şi este liga în care nu există roboţi adevăraţi, însă spectatorii pot urmări acţiunea, pe un ecran mare ce arată ca un joc de computer uriaş. În această ligă, echipe a câte 11 programe software, se conectează şi joacă una cu cealaltă prin intermediul unui server. Fiecare program reprezintă un jucător, rulează pe cîte un calculator separat, iar toate calculatoarele se conectează la acest server de fotbal. Cei 22 de jucători conectaţi la acest server, primesc date senzoriale – vizuale, auditive şi interne, legate de lumea în care se află şi pot reacţiona, executînd acţiuni pe care le trimit serverului, sub formă de comenzi precum: “alearga”, “loveste”, “roteste”, etc. Singurul mod de comunicare între jucători, se face prin intermediul unei comenzi “spune”, trimise serverului.

Compa IT este alături şi în acest an de echipa sibiană Oxsy sprijinind sistematic performanţele obtinuţe de Sebastian Marian în competiţia roboţilor.

Oxsy s-a înfiinţat în iulie 2002, odată cu proiectul de diplomă în domeniul sistemelor multi-agent, al lui Sebastian Marian. De la prima participare în Iulie 2003 şi până la cea care va fi anul acesta, la Singapore, Oxsy nu a lipsit de la nici un eveniment RoboCup.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

O opinie

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact