Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Schimbul de terenuri Carabulea – ADS. Ramane cum am stabilit

Raportul Corpului de control al ministrului Agriculturii, care a anchetat modul de efectuare a schimbului de terenuri între ADS și familia magnatului sibian Ilie Carabulea, va fi finalizat în cursul acestei săptămâni. Neoficial, lucrurile sunt deja clare: totul este perfect legal.

 

Principalul argument care ține ”spatele” ADS în susținerea legalității celebrului deja schimb de terenuri este legat de faptul că cele aproape 100 de hectare primite de familia Carabulea la marginea Sibiului rămân cu destinație agricolă.

După ce Turnul Sfatului a dezvăluit imensul schimb făcut între ADS și Carabulea, acesta din urmă s-a îngrijit să apară în restul presei sibiene detalii despre livada de pomi fructiferi în care Hortisem investește aproximativ două milioane de euro. Livadă plantată pe cele 96 de hectare primite, la schimb, de persoanele fizice Ilie și Mariana Carabulea de la Agenția Domeniilor Statului. Iar pentru a asigura temeiul legal, conducerea ADS se prevalează de faptul că în procedura privind schimbul de terenuri scrie negru pe alb că aceasta are aplicabilitate ”pentru realizarea schimbului de terenuri cu destinație agricolă, proprietatea privată a statului, aflate în administrației Agenției Domeniile Statului și terenuri cu destinație agricolă aflate în proprietatea terților, persoane fizice sau juridice de drept privat”.

Dacă e cu chițibușuri, chițibușuri să fie

Pentru susținerea legalității schimbului de terenuri, orice ”chițibuș” legal este invocat de conducerea ADS. ”Prin acceptarea de către ADS, a acestui schimb de terenuri, s-a urmărit realizarea unei exploataţii agricole optime şi totodată realizarea unei investiţii de aprox. 2 mil. euro ce constă în plantaţie superintensivă de măr şi realizarea, lângă plantaţie, a unei fabrici pentru producerea de sucuri concentrate din mere”, se arată în răspunsul oficial al ADS.

Toate bune și frumoase, dar investiția este realizată de SC Hortisem SRL. Firmă care, deși este cunoscută în tot Sibiul ca făcând parte din Holdingul Atlassib, al lui Ilie Carabulea, în acte, nu are nicio legătură cu acesta. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, unicul acționar al SC Hortisem SRL este Aurica Iolan Iuhas, totodată și administrator al societății, alături de Octavian – Theodor Martian și Dorel Dumitru Buican.

Cu atât mai mult, nici reprezentanții Hortisem nu prea aveau de gând să facă vreo legătură între familia Carabulea și Hortisem, înainte de controlul efectuat la ADS. ”Singurul lucru este că toată lumea știe că și Hortisemul aparține holdingului Atlassib. Dar din punct de vedere al actelor... nu mai e”, a declarat directorul Hortisem reporterilor.

Prin urmare, ADS a dat un teren unor persoane fizice (familia Carabulea) care nu au nicio legătură cu cei care fac investiția (Hortisem). Un detaliu, însă, considerat irelevant. SC Hortisem era și înainte de efectuarea schimbului de terenuri beneficiara contractului de concesiune a celor 96 de hectare.

Nu contează cine a făcut evaluarea

Cel care a făcut evaluarea celor două categorii de terenuri este Simion Brate, angajat al Băncii Carpatica, instituție financiară al cărei principal acționat este Ilie Carabulea. ”Profesia de evaluator este una liberală. Dacă este autorizat de ANEVAR (Asociația națională a evaluatorilor din România) nu există niciun alt motiv să îi fie respinsă lucrarea”, au declarat pentru Turnul Sfatului surse oficiale din cadrul Ministerului Agriculturii. Conducerea ADS l-a ales tocmai pe Simion Brate din cei 262 de experți autorizați ANEVAR, din care șapte chiar din Sibiu. La schimb, Ilie și Mariana Carabulea au oferit aproximativ 160 de hectare situate pe teritorile localităţilor Şura Mare, Slimnic, Sibiu (aproximativ zece hectare) şi Ocna Sibiului (pe teritoriul satului Topârcea). În total, numărul loturilor oferite la schimb de familia Carabulea este de 180. După cum calcula Turnul Sfatului într-un articol trecut, terenurile primite de familia Carabulea sunt de cel puţin 50 de ori mai scumpe decât cele oferite. Cele aproape 100 de hectare aflate între centura ocolitoare a Sibiului, cartierul Reşiţa şi Piaţa Obor valorează în cele mai pesimiste scenarii cel puţin opt milioane de euro, luând în calcul preţurile mult reduse chiar și în această perioadă de criză imobiliară.

De la 28 la 2 milioane de euro

Aceste evidente calcule imobiliare nu au stat în picioare în fața lui Simion Brate, cel care a efectuat expertiza de evaluare a terenurilor. Potrivit procedurilor ADS, expertiza a trebuit să evidențieze atât potențialul agricol, cât și cel imobiliar, ”utilizându-se în mod obligatoriu și metoda comparativă (care să aibă în vedere prețul de tranzacționare a terenurilor din zona respectivă)”. Această metodă aplicată de Simion Brate a dus la o valoare a terenurilor familiei Carabulea oferite la schimb de 2,086 milioane de euro. Iar cele ale ADS, de la marginea Sibiului, la ”puțin mai puțin”, adică la 2,081 milioane de euro. Adică cu șase milioane de euro mai puțin decât calculează, la minim, orice alt agent imobiliar din Sibiu. Iar dacă este să luăm în calcul grila valorilor stabilite de Uniunea Notarilor Publici din România, valoarea terenurilor primite de familia Carabulea este de 28 de milioane de euro, deci de 14 ori mai mult decât a calculat Simion Brate.

”Din raportul de evaluare trebuie să reiasă calitatea cel puţin egală a terenurilor oferite la schimb de către solicitanţi cu cele solicitate aflate în administrarea A.D.S., astfel încât din administrarea acestora, Agenţia Domeniilor Statului să nu cunoască diferenţe negative la recuperarea redevenţe”, scrie în procedura de efectuare a schimburilor de terenuri, procedură aprobată de Ministerul Agriculturii. Acest pasaj a fost bifat în etapele următoare ale schimbului de terenuri, de restul reprezentanților ADS implicați: director de Fond Funciar și Consiliul de administrație.

În loc de epilog

După efectuarea schimbului de terenuri, Direcția de fond funciar trebuie să ”ia măsurile necesare pentru exploatarea eficientă a terenurilor cu destinație agricolă preluate de către ADS pentru realizarea de exploatații agricole optime, în vederea concesionării, arendării sau închirierii acestora”. Deocamdată, pe terenurile oferite de familia Carabulea la schimb, nu s-a întâmplat nimic.

Schimbul de terenuri rămâne în vigoare, iar la conducerea ADS urmează o restructurare. Dacă actualul ministru al Agriculturii, Mihail Dumitru, rămâne în funcție.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

excelent

Acum 13 ani

asa o sa dam inainte si in 10 ani ajungem ca in cuba
Raspunde

sonia

Acum 13 ani

mai delene, ce tot reancalzesti ciorba asta? daca esti asa de flamand, soarbeo odata si gata! devi plictisitor. se vede din satelit ca chestiunea a devenit ceva personal pentru tine, asa incat nu poti fi obiectiv. cauta-ti alte subiecte, daca te consideri gazetar, dar nu esti, ca nu te-am vazut pe la orele mele...
Raspunde

las-o balta

Acum 13 ani

chiar asa mai delene. tu ce vrei cu materialele astea? sa piarda carabulea afacerea? pai a investit bani seriosi acolo si din cauza unui amarat de jurnalist nu o sa se opreasca. ti-e clar? daca nu e tocmai legala afacerea, asta nu mai e important!
Raspunde

kkk

Acum 13 ani

just!
Raspunde

ptr sonia marea profa de jurnalism:D

Acum 13 ani

daca dna sonia ar avea minimum cunostinte de jurnalism, dupa cum se da, ar sti ca o ancheta - poate ar trebui sa explic ce e aceea o ancheta!!!- se desfasoara in mai multe 'episoade' si are o finalitate -cum este si acest text jurnalistic care reda finalitatea ... si apropo, gazetaria nu se invata in banca, orice prost stie asta, dna profesoara :D
Raspunde

sonia

Acum 13 ani

pentru 5: ... deci, si matale stii ca gazetaria nu se invata in banca, deci esti prost sadea! exprimarea este generica, bai proasto. eu n-am pus in discutie genul publicistic, ci continutul asa-zisei anchete, care n-are nici o sansa ca sa satisfaca orgoliu celui deleanu-coada-de-cal, ca si al altor cititori de mentalitatea ta. gasesti in biblioteca ulbs cursul meu despre genurile publicistice.te astept orcand la colocviu...
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 13 ani

@ sonia: imi puteti lasa o adresa, un nr. de telefon, o modalitate de contact? Adresa mea de mail este [email protected], iar numarul de telefon e postat si pe site, 0740 039 148. Va multumesc.
Raspunde

sonia

Acum 13 ani

lui td: mersi de oferta; am sa reflectez...
Raspunde

Liviu

Acum 13 ani

Lui Deleanu-dupa ce i-ai supt pixul cu pasiune, i-ai mai tras si o limba parinteasca in cur.Se vede ca esti o jigodie de animal prost. Nu ai facut nimic cu capul tau si fata de omida decat coada de cal basinos si matreata, pt sibieni. Hai sictir jigodie puturoasa.
Raspunde

ad

Acum 12 ani

pt liviu: la colovile soniei ai invatat exprimarile astea?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus