Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cseke Attila: In august va fi rectificare bugetara, datoriile spitalelor vor fi platite

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, astăzi, că în luna august va fi, cel mai probabil, o rectificare bugetară, ocazie cu care Guvernul va prevedea suma de 170 de milioane de euro pentru plata datoriilor spitalelor, transmite coresponentul Mediafax.

Ministrul Sănătăţii le-a dat asigurări consilierilor judeţeni, chemaţi să aprobe preluarea spitalelor din judeţ, că Guvernul şi Ministerul Sănătăţii vor achita, în termenul legal de 90 de zile, datoriile spitalelor din ţară. "Eu pot să vă spun că mai mult ca sigur rectificarea bugetară va avea loc în august şi la acea rectificare sumele pe care noi le-am trecut acolo, 170 de milioane de euro, la nivel naţional, este un efort al statului. Spre mirarea mea este vorba inclusiv de datorii din 2005. În nicio ieşire publică nu am vorbit despre moştenire. Am preluat o activitate şi când o predau vreau să o predau mai bine. Nu vorbesc despre ce au făcut alţii, nu vorbesc despre cei care au tot povestit despre descentralizare şi nu prea au făcut nimic. Noi avem asumată obligaţia ca prin lege aceste datorii să fie plătite în 90 de zile şi ne vom asuma această obligaţie. La prima rectificare bugetară, suma va fi transmisă prin Ministerul Sănătăţii către Casele de Asiguri de Sănătate pentru că ele plătesc sumele respective", le-a spus Cseke Attila consilierilor judeţeni din Sibiu. Acesta le-a explicat că finanţarea sistemului sanitar, practic, nu se schimbă, iar autorităţile locale nu vor fi nevoite să dea bani. "Finanţarea unui spital, cum este ea construită, nu se schimbă în niciun fel. În niciun text din pachetul de descentralizare nu se prevede obligaţia autorităţii locale în finanţarea unui spital. Eu sper că se va întâmpla şi eu voi saluta acest lucru, dar responsabilitate financiară nu există. Din acest punct de vedere descentralizarea este puţin atipică. Nu prevede transferul tuturor sumelor cu care se finanţează un spital la autoritatea locală şi acel contract care este în vigoare între spital şi CJAS este în vigoare şi va funcţiona şi anul viitor", a afirmat Cseke.

În pofida asigurărilor ministrului Sănătăţii că datoriile se vor achita, consilierii judeţeni din Sibiu au respins, preluarea spitalelor până la stabilirea exactă a cuantumului datoriilor. Spitalul Clinic Judeţean Sibiu are datorii de 19 milioane de lei, aproape 4 milioane de lei fiind restanţieri începând cu 2005, sume care nu sunt clar prevăzute pentru achitare de către Ministerul Sănătăţii în acest an.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus