X

Varujan Vosganian si-a lansat cartea la Dumbraveni

Liderul Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, şi-a lansat, joi, la deschiderea Colecţiei Muzeale a Armenilor Transilvăneni – ARCA (Acţiuni de Regenerare a Comunităţii Armene) din Dumbrăveni, judeţul Sibiu, lucrarea "Cartea şoaptelor".

Lucrarea senatorului liberal Varujan Vosganian, considerată cartea anului 2009, a fost scoasă la lumină de acesta dintr-un sipet ferecat, pe care l-a deschis cu o sabie.

"Cartea şoaptelor a fost scrisă la mai bine de 1.000 de ani după o altă carte, care s-a numit "Cartea plângerii" şi care a fost sărbătorită de UNESCO acum câţiva ani ca un mare eveniment al culturii mondiale.
Cartea şoaptelor este o carte despre secolul XX.


Nu-i o carte numai despre armeni, ci şi despre români, evrei şi germani, despre toţi care au suferit istoria mai degrabă decât să o trăiască.
E vorba despre maladia secolului XX, despre războaiele mondiale, despre lagărele de concentrare, despre genocid, despre apatrizi, despre ideologiile transformate în autoritate a statului, despre căutările zadarnice de sine, despre oamenii care au trecut prin această istorie adesea fără să o înţeleagă", a arătat Vosganian.

Acesta a afirmat că mulţi dintre oamenii din carte sunt încă în viaţă, că toate personajele sunt reale "în măsura în care putem stabili ce anume din noi este rezultatul realităţii palpabile şi ce anume din noi este rezultatul speranţelor noastre, fanteziilor şi melancoliilor noastre".

Autorul a susţinut că este o carte pe care ar putea să o scrie fiecare – "fiecare loc, fiecare timp, fiecare neam poate să aibă o “carte a şoaptelor” a sa" şi că fiecare dintre cei prezenţi ar putea să continue această lucrare.

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Sibiu
  • Contact