Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Turcan, Tatarcan, Victor Construct, ANL

Raluca Turcan este de origine din Botoșani. Acolo, tatăl ei, Dumitru Tatarcan, a fost acuzat de presa locală că a favorizat acordarea unor lucrări de construcții unei companii locale, în detrimentul alteia. Acum, firma favorizată câștigă pe bandă rulantă lucrări de la ANL: inclusiv cele două ansambluri de la Sibiu.

În octombrie 2009, Victor Construct SRL din Botoșani este firma desemnată să termine cele 95 de locuințe pentru medicii rezidenți, plătite de Agenția Națională pentru Locuințe pentru a fi ridicate în Sibiu, pe strada Independenței. În martie 2010, aceeași firmă Victor Construct mai câștigă o lucrare atribuită de ANL – patru blocuri cu câte 11 apartamente, în cartierul Reșița II, locuințe sociale.

Pentru blocul medicilor, termenul de finalizare potrivit autorizației de construcție emisă de Primăria Sibiu este de 12 luni. Potrivit plăcuței de pe șantier, însă, lucrările începute în noiembrie 2009 au termen de finalizare luna mai 2011. În ceea ce privește cele patru blocuri ANL din cartierul Reșița II, termenul de finalizare a acestora impus prin caietul de sarcini este de 11 luni de la data semnării contractului, adică undeva în februarie 2011. ”Nu vor fi gata”, a apreciat primarul Klaus Johannis legat de ambele proiecte.

Istoria din Botoșani

De la începutul lui 2008 și până acum, Victor Construct SRL a câștigat în urma licitațiilor organizate de Agenția Națională pentru Locuințe 19 contracte a căror valoare totală, înaintea aplicării oricăror creșteri prin eventuale acte adiționale, este de peste 95 de milioane de lei, fără TVA. Din cele 19 contracte încheiate cu ANL din 2008, 13 sunt semnate în primele șase luni ale acestui an.

Înainte ca firma omului de afaceri din Botoșani, Victor Mihalachi, să ajungă la astfel de cifre de afaceri, presa din județa relatat un episod care l-a implicat și pe Dumitru Tatarcan, tatăl deputatului și vicepreședintelui PDL, Raluca Turcan. Pe scurt, în calitate de director al Colegiului ”A.T. Laurean” din Botoșani, Dumitru Tatarcan ar fi acordat un contract de lucrări de extindere a clădirilor colegiului pe care îl conducea firmei Victor Construct, deși lucrarea de peste cinci milioane de lei a fost câștigată, prin licitație, de o cu totul altă firmă, Ascon SA. Și, în 2006, deși SC Ascon obținea în instanță o decizie a Curții de Apel de la Suceava care atesta că firma care trebuie să execute lucrarea nu este nicidecum Victor Construct, lucrarea a fost continuată tot de firma aleasă de Dumitru Tatarcan, cel puțin până la cheltuirea a peste cinci milioane de lei, sumă care tot nu a fost suficientă pentru terminarea lucrărilor. ”Dumitru Tatarcan, în calitatea sa de director al Colegiului Naţional „A.T. Laurian” Botoşani (...) se află într-o gravă culpă. A plătit către societatea Victor Construct facturile emise de către aceasta, fără ca lucrările să fie executate integral nici până în momentul de faţă”, se arată într-un articol publicat de Jurnalul de Botoșani, în vara lui 2007. Același ziar susținea că fondurile pentru extinderea Colegiului au venit în urma lobby-ului făcut de Raluca Turcan.

Prețuri joase. Extrem de joase

Lucrările de finalizare a celor 95 de locuințe pentru medici, pe strada Independenței din Sibiu au fost aproximate la mai bine de 12,75 milioane de lei, fără TVA. Victor Construct a câștigat licitația cu un prețofertat de 7,49 de milioane de lei. Pentru cele patru blocuri din cartierul Reșița, valoarea lucrărilor a fost aproximată la aproape 12 milioane de lei, tot fără TVA. Suma cu care a licitat și câștigat Victor Construct este 7,8 milioane de lei.

Prețurile mici sunt, de altfel, practicate de Victor Construct la mai toate licitațiile la care a participat în acest an. La Tecuci, lucrările de nouă milioane, au fost câștigate cu 4,6 milioane de lei. În Alba Iulia, blocurile aproximate la 10,3 milioane de lei investiție, au fost atribuite aceleiași firme din Botoșani cu 6,8 milioane de lei. 3,4 milioane de lei, fără TVA, a fost suma aproximată de ANL pentru un bloc din Rădăuți (Suceava), 1,9 milioane de lei este suma ofertată și prin care a adjudecat licitația Victor Construct.

Fără comentarii

Raluca Turcan nu a putut fi contactată, deși a fost rugată și prin SMS să ofere o poziție. De altfel, în ultima vreme, reprezentanții PDL au anunțat că refuză să mai facă declarații pentru Turnul Sfatului. Dumitru Tatarcan, care și-a anunțat intenția de a ieși la pensie din această toamnă, este în concediu de convelescență. În ceea ce îl privește pe Victor Mihalachi, coleg de partid cu Raluca Turcan pe vremea PNL, acesta a cerut o amânare a discuțiilor. ”Nu pot vorbi acum, sunt la oficierea unei căsătorii, sunați-mă peste trei ore”, a spus Mihalachi atunci când a aflat subiectul discuției. După, nu a mai răspuns la telefon.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

ULOS

Acum 13 ani

Moldoveanca de Turcan sa mearga sa faca afaceri la ea in Moldova. Dar de vina sunt sibienii idioti care au votat-o.
Raspunde

oli

Acum 13 ani

peste tot se fura dar articulul asta e o fumigena, povesti intre babe fara nici o dovada. Mai sapati
Raspunde

Lu

Acum 13 ani

chiar ma intrebam, care e logica prin care se atribuie un contract in Sibiu tocmai unei firme din Botosani. Si iata ca se facu lumina :) Insista Traiane, sunt convins ca o sa mai gasesti magarii de genul!
Raspunde

alexa

Acum 13 ani

proasta asta este din botosani? acum totul are logica....
Raspunde

Coco

Acum 2 luni

si tu de unde esti de te crezi asa destept?
Raspunde

nu mai pot

Acum 13 ani

trebuie sa-i dam peste bot la blonda asta ...
Raspunde

@1,3,4,5

Acum 13 ani

din pacate aveti dreptate..
Raspunde

j

Acum 13 ani

La naiba cu ea si cu toti de unde sunt, ce conteaza este sa termine cat mai repede lucrarile si sa dea ap. in folosinta sa stea in ele medicii si cei care au cerere de ANL.
Raspunde

l

Acum 13 ani

toti fac nu e singura...asa ca nu vad de ce atat tam tam...de fapt stiu...e deputat pdl, daca era psd era cea mai buna...
Raspunde

www

Acum 13 ani

La asa acuzatii, ancheta acesta trebuia sa vina cu probe serioase, nici macar nu citati sursa. ce legatura are colegiul din Botosani cu ANL-urile din Sibiu. Iar cel care detine firma este din PNL.
Raspunde

satul

Acum 13 ani

ne-au bagat de la bucuresti pe gat toate nulitatile, acum aflam ca ne mai si fura. Auzi, "deputat de Sibiu",... Suntem prea pasivi, sa-i spunem in fata de cate ori o vedem pe strada sa NE LASE DRACULUI IN PACE, sa se duca la moldovenii lor, ca ne-am SATURAT de ea si ai ei!!! Daca nu o atacam zilnic (nu fizic, avem o civilizatie) va ramane cu ideea ca e o diva iubita si doar niste bieti ziaristi o mai deranjeaza din cand in cand. Mama voastra de ciocoi imbogatiti pe spatele nostru...
Raspunde

alexandra

Acum 13 ani

Se se vede clar ca acest articol reprezinta o comanda politica. Continutul articolului este lipsit de logica. Nu aveti ce sa mai scrieti?
Raspunde

dodecaedru

Acum 13 ani

daca firma tatalui deputatei isi gestioneaza bine resursele si construieste mai economic decat altii, nu e nici o problema. Din pacate nu spuneti cum s-au finalizat celelalte proiecte ale firmei, in suma licitata sau peste.
Raspunde

alexa

Acum 13 ani

I (mesaj 8) nu-i adevarat, putea sa fie si fdgr ca tot o criticam daca e cazul ! in absolut toate partidele din tara si din afara sunt si buni si rai, stiti voi vorba aceea veche 'nu exista padure fara uscaturi', problema este sa-i selectam pe cei buni sa ne reprezinte. madam turcan acum ceva timp mi-a facut o impresie buna cum tot insista ea pe educatie etc dar in ultimul timp a dat-o in bara urat de tot (p.s. nici atunci nu-mi placea moaca ei de cal) oricum...cum draq a ajuns cineva din botosani sa reprezinte sibiul??? atunci sa ne reprezinte si presedintele chinei de exemplu, nu? ca tara asta sa mearga bine trebuie pusi in administratie oameni locali care sa-si iubeasca mai mult locurile natale decat buzunarul !! BANI SUNT!! VOINTA TREBUIE !
Raspunde

wwww

Acum 13 ani

Firma despre care s-a scris este a unuia din PNL. Raluca Turcan a dat un drept la replica in care dezminte toate aceste acuzatii care i se aduc. Articolul asta nu e deloc bine inchegat, se vede ca cel care l-a scris nu a facut o ancheta serioasa, cred ca nici el nu crede ca a scris. Oare de ce? nu are probe, deci sa intelegem ca a fost o comanda politica. Si uite asa ne mai manipuleaza un pic presa noastra draga, in functie de propriile-i interese si se dau luptatori si biruitori intr-un adevar si dreptate.
Raspunde

isu

Acum 13 ani

sibieni care ati adus cucuveaua asta blonda la sibiu faceti ceva si scapati-ne de ea.
Raspunde

don

Acum 13 ani

da mah, faza e ca nu sunteti in stare pe orasul vostru
Raspunde

sandan

Acum 13 ani

La asa preturi licitate,ma indoiesc de calitatea lucrarilor.
Raspunde

GetBeGet

Acum 7 ani

Turcan si Tatarcan sunt nume gagauze de familie si provin de la denumirile de Turc Han si Tatar Han. Gagauzii sunt foarte devotati Moscovei, sunt intotdeauna rusofili. Provin din familii mixte turco bulgare sau tataro bulgare, sunt crestini ortodoxi bulgari si in familie vorbesc limba turca. Turcii osmanlai i-a prigonit (le taiau limba !), Rusia Tzarista i-a salvat de turci si le-a dat loc de asezare in Basarabia, raionul Gagauzia, acum republica autonoma in rep Moldova. Sunt anti romani declarati. In Romania gagauzii sunt prezenti in zona de sud a Dobrogei, la Negru Voda, Com. Gen. Scarisoreanu, Com. Cerchezu si la Basarabi, mai sunt in zona jud Iasi, Botosani, Vaslui .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus