Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Noi explicatii la datoriile Spitalului Judetean: ceata totala

Inițial, din datoria contabilă de aproape 20 de milioane de lei, Spitalul Clinic Județean avea niște probleme relativ incerte în rezolvare în legătură cu aproximativ 3,7 milioane de lei, datorii acumulate pe perioada 2007 – 2009. Asta se spunea în actele emise de Spitalul Județean înaintea ședinței Consiliului Județean de săptămâna trecută, în cadrul căreia aleșii județeni au refuzat preluarea respectivului spital și al altor două.
Imediat după ședința cu respingerea, din joia trecută, managerul Spitalului Județean, Gabriel Budescu, a convocat o conferință de presă în care a explicat, cu propriile cuvinte, că, după ce va rectifica Ministerul Finanțelor bugetul de stat, Ministerul Sănătății va aloca atâția bani Sibiului, încât Spitalul județean va avea un excedent în buget de mai bine de două milioane de lei.
Pentru ședința de azi, însă, managerul Spitalului Județean a venit cu alte calcule, potrivit cărora, după ce Ministerul Sănătății va ”arunca” cu bani înspre datoriile instituțiilor medicale din județul Sibiu, Spitalul clinic județean va rămâne, totuși, cu o datorie de puțin peste patru milioane de lei. .4.040.622 de lei, mai precis, susține Gabriel Budescu.
”Chiar și așa, spitalele vor fi preluate. Nu mai avem ce face, e ordonanță de guvern”, a declarat pentru Turnul Sfatului, unul din consilierii județeni al cărui partid politic a răsturnat, acum o săptămână, previzibilul vot majoritar pentru preluarea celor trei spitale propuse pentru ”descentralizare” înspre Consiliul Județean Sibiu: Spitalul Clinic Județean, cel de Pneumoftiziologie și cel de Psihiatrie.


Cifre și date

Față de ședința de săptămâna trecută, reprezentanții Spitalului Județean au venit cu ceva date suplimentare, mai ales în ceea ce privește facturile a căror scadență a fost depășită, facturi a căror valoare cumulată nu este deloc de neglijat. ”La data de 30.06.2010, datoriile totale ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu înregistrată (sic!) în contabilitate sunt de 19,971 milioane de lei, care se compun din: 14,752 de milioane datorii către furnizorii de bunuri și servicii (...). Această sumă se compune din facturi a căror scadență a fost depășită, la data de 30.06.2010, în valoare de 8,885 milioane de lei, și facturi nescadente, la 30.06.2010 în valoare de 5,866 milioane de lei”, se arată în noua ”notă explicativă” pe care actuala conducere a Spitalului Clinic județean o transmite consilierilor județeni.
Aceștia din urmă vor avea de votat în cadrul ședinței extraordinare ce va avea loc în această dimineață proiectul de predare-preluare a trei instituții medicale din județ, printre care și Spitalul Județean, cu ale sale datorii.

Citiți aici un interviu cu Minerva Boitan, fostul director al Spitalului Județean, despre calculele simple în urma cărora rezultă că furnizorii de medicamente nu au mai fost plătiți de aproximativ 14 luni.



 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus