Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Afaceri de vanzare. La cheie

Sătui să mai lupte cu micile lor afaceri în jungla ”economiei” românești, tot mai mulți mici patroni își scot afacerile la vânzare. Hotărâți, în principal, să plece din țară.

În curtea Facultăţii de Psihologie de pe Calea Dumbrăvii, vreme de un an, studentii au găsit aici un fast-food colorat. Scos, de acum, la vânzare. „Vând afacere la cheie, de tip fast-food, complet utilată, pretabilă şi pentru covrigărie-gogoşerie”, este anunțul redactat de Bogdan în urmă cu o săptămână. Tânărul spune că și-a investit tot timpul liber în această afacere, una de familie. Părinţii au fost cei care au avut ideea deschiderii unui fast-food, urmând ca el să dea din când în când, o mână de ajutor. A fost de acord, căci mai mult nu putea face. Are un serviciu spre care se îndreaptă în fiecare zi zâmbind şi la care nu vrea să renunţe. ”Lucrurile se mişcau încet. Angajaţii mai veneau o zi, după care absentau nemotivat două”. După un an, problemele de sănătate i-au obligat pe părinţi să admită că nu se mai pot descurca. „A mers bine, nu am câştigat foarte mult, dar ne-am descurcat. Acum aştept să vând. Poate dacă ai mei erau bine, ne mai chinuiam o vreme. Poate dacă eu aveam un serviciu care să nu-mi  ocupe toată ziua... Dar nu e aşa, nu am de ales, trebuie să vând”, povestește Bogdan.

Afacere de import

Undeva pe strada Luptei, ascunsă discret de o clădire proaspăt zugrăvită, s-a deschis acum două luni o cafenea - Pinz Caffe. Culori deschise, decor alb-negru, amenajat plăcut şi simplu, fără nici o notă de kitsch. „Vând afacere la cheie (bar), firmă nou înfiinţată”, scrie și în dreptul acesteia. Cel care vinde este Ionuţ Toma, plecat din ţară acum câţiva ani cu un scop precis: să strângă suficienţi bani pentru a deschide o cafenea în România. A muncit fără acte, pe bani puţini, uitând şirul zilelor şi al lunilor.
La începutul primăverii s-a întors cu o mână de bani şi a început să caute un spaţiu. L-a găsit greu. Pentru un an de criză, o locaţie ajunge undeva la 13.000 de euro, amenajări. Pereţii i-a îmbrăcat în flori, cu umbre de siluete negre care cântă la saxofon sau la chitară; barul de lemn lăcuit s-a acoperit cu pahare filiforme, iar mirosul călduţ de cafea a început să se furişeze pe uşa larg deschisă.
„Am vrut să aduc ceva nou şi să îmi atrag clienţi în acelaşi timp. De aceea serveam diferite aperitive, gratuit, la orice comandă. Însă clienţii nu prea consumau, crezând că trebuie să plătească pentru ele. Mi-am dat seama că ideea asta a mea, care credeam că va fi primită cu entuziasm, de fapt îi făcea pe mulţi să nu se mai întoarcă”, spune Ionuţ şi zâmbeşte uşor trist în timp ce stinge ţigara pe jumătate fumată.
O lună după inaugurare cafeneaua se închide. Puţini observă. Ionuţ negociază la telefon, cu voce calmă, un preţ la care să vândă. A găsit un cumpărător după vreo 20 de zile. „Sunt în negocieri cu cineva şi cred că o să accept oferta. Se pare că nu merge mai bine în ţara noastră ca acum cinci ani... Am decis să plec din nou, renunţ deocamdată şi poate mai încerc iar peste vreo doi ani” adaugă Ionuţ, înainte să încuie uşa cafenelei.
Numai în primele patru luni ale acestui an, peste 2.000 de sibieni au rămas fără un loc de muncă după ce 500 de mici afaceri au fost închise.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 331

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus