Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-0°C

UPDATE: Armaghedon Romgaz. "Ministerul Finantelor nu a gasit nimic ilegal!"

În urma articolului "Armaghedon Romgaz", conducerea companiei a trimis un drept la replică în care spune că toate licitaţiile la care se referă articolul au respectat normele legale, şi mai mult, au existat controale de la Ministerul FInanţelor care nu au găsit nimic ilegal.  "Toate licitaţiile la care se face referire în articol au fost făcute cu respectarea tuturor prevederile legale incidente în materie. Legalitatea modului în care au fost desfăşurate a fost controlată şi de către Direcţia de Control Intern al Romgaz şi Corpul de Control al Ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.  Rezultatul acestor controale confirmă că atribuirea contractelor a fost făcutăcu respectarea prevederilor legale. În urma controlului efectuat de Comisia Tehnică din cadrul Romgaz referitor la funcţionarea motocompresoarelor şi respectarea cerinţelor tehnice şi calitative, prevăzute în documentaţia de atribuire,  nu a fost găsite nereguli", se scrie în comunicatul Romgaz.

Armaghedon Romgaz

Industrial Trading, Romoil, Prorom, Proconstruct Corporation, Three Pharm Mureş sunt doar câteva din societăţile comerciale despre care se spune într-un document trimis redacţiei Turnul Sfatului că ar face parte din marea încrengătură a afacerilor marca Romgaz. Pe scurt, se vorbeşe de faptul că la licitaţiile organizate de Romgaz câştigă exact cine trebuie, la preţuri exorbitante. Acţionarii din majoritatea firmelor sunt rude ale directorilor Romgaz, se arată în “Armaghedonul Romgaz”. Şi se iau pe rând o serie de afaceri, bine ticluite, pe acte.
Industrial Trading şi Romoil sunt două societăţi patronate Ionuţ Şandru din Târgu Mureş, şi au câştigat licitaţii de achiziţii pentru Romgaz Mediaş de peste 100 milioane euro până acum. Şandru este ginerele lui Avram Pantelimon (director Producţie la sucursala Romgaz Tg. Mures, fost director general la Romgaz Mureş). Şandru mai este asociat în societatea Lido Star SA alături de soţiile unor ”grei” ai gazului metan din Mediaş, respectiv cu Coconea Doina (soţia lui Coconea Gabriel - fost director general la Romgaz între 1998-2001 şi fost director general la Transgaz între 2001-2005), Călburean Livia (soţia lui Călburean Gheorghe – ”patronul” grupului Dafora din Mediaş şi al Condmag Braşov) şi Barbu Renathe Edit (soţia lui Barbu Viorel din Transgaz Mediaş). Sub protecţia anonimatului, persoane din Romgaz sau de la firmele care au avut ”onoarea” de a fi eliminate la licitaţiile interne, organizate pentru a fi câştigate de Şandru Ionuţ, au început să vorbească, întocmind un document: Armaghedonul Romgaz.
Afacerea moto-compresoare. La staţia de comprimare gaze naturale Filitelnic (jud. Mureş), în 2008 au fost cumpărate şi instalate 4 moto-compresoare produse de firma Cameron SUA, achiziţionate de Romgaz cu peste 25 milioane euro, lucrările fiind atribuite firmelor Condmag Braşov şi Industrial Trading SRL (ultima, a lui Ionuţ Şandru). Partea şi mai urâtă a acestei afaceri evident păguboase este că preţul e exorbitant, şi mai mult, moto-compresoare s-au defectat. Pe rând, le-a crăpat chiulasa motorului, s-a defectat turbosuflanta, s-au distrus segmenţii pistonului de compresor, s-au defectat senzorii de temperatură, presiune şi ulei, totul, după numai 600 ore de funcţionare. Firma lui Şandru Ionuţ a livrat două compresoare la preţul de 64.605.545 lei (contract nr. 39 din 06.12.2007), iar licitaţia pentru lucrările de la Balda, Gebeniş şi Sânmărtin a fost câştigată, tot de cele două la valoarea de 124.604.106 lei (contract nr. 14/16.04.2009).
Daca ”se sapă” mai bine ... pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) se poate observa şi că în 26.01.2009 şi 26.06.2009, Romgaz SA a încheiat 2 acte adiţionale la contractul de bază cu firma Condmag Braşov (nr. 1/2009 în valoare de 2.026.369 lei şi nr. 2/2009 – 402.244,54 lei), negocierile dintre părţi fiind realizate fără publicarea, în prealabil, a unui anunţ de participare pe SEAP.
După defecţiunile repetate apărute la staţii, Romgaz-ul a organizat o licitaţie de achiziţie pentru piese de schimb consumabile la compresoare de gaz, câştigată, culmea nesimţirii, tot de firma lui ginerică - Industrial Trading SRL (singurul ofertant!), la o valoare de 1.966.084,96 lei (contract nr. 47/27.07.2009).
Afacerea ţeava. Licitaţia pentru achiziţia de tubing/ţevi de extracţie gaze, publicată în SEAP cu anunţul de participare nr. 86022/10.09.2009, a avut ca termen de depunere a ofertelor 22.10.2009 (mutată ulterior în luna noiembrie 2009).
Contractul de furnizare a avut valoarea de 35.100.000 lei, fiind recalculată ulterior la valoarea de 30.500.000 lei, pentru că nici una din firmele lui Şandru Ionuţ nu erau eligibile din punct de vedere al cifrei medii de afaceri anuale pe ultimii trei ani (potrivit caietului de sarcini al licitaţiei - cifra medie de afaceri pe anii 2006, 2007, 2008 trebuia să fie minim 35.000.000 lei), astfel că ginerică s-a asociat cu Aprov SA din Mediaş (altă firmă de casă a directorilor Romgaz). Aceasta este administrată, printre alţii, de Rotar Dumitru Gheorghe (director al departamentului Exploatare – Producţie din Romgaz Mediaş) şi se află în cercul directorilor Romgaz, beneficiind, numai in 2009, de 3 contracte în valoare totală de peste 18 milioane lei pentru furnizarea de piese pentru utilaje, sonde de extracţii, servicii de manipulare şi depozitare materiale.
În ziua licitaţiei au depus oferte (în diverse asocieri) firmele: Aprov/Romoil SA – ofertă de 29 milioane lei, Com Gaz SA/Diesel Impex SRL Ploieşti - 28 milioane lei, Intercom Group Bulgaria/Interpipe Ucraina – 5 milioane lei, Metal Inox Import Export SRL Bucureşti – 29,8 milioane lei şi Sintax SRL Huşi – 17 milioane lei.
La început nu a fost respinsă nici o ofertă a acestor firme, urmând ca mostrele de ţevi ale participanţilor (probele cerute în Caietul de Sarcini) să fie verificate la baza din Daneş, judeţul Mureş a SC Tubex SRL Bucureşti (firmă controlată, culmea, de alte eminenţe cenuşii care au derulat în trecut ”afaceri” importante cu Romgaz, în persoana lui Roşu Horia - fost consilier al ministrului Dan Ioan Popescu şi Coconea Gabriel – fostul director general al Romgaz şi Transgaz – ambii, prieteni la cataramă cu Avram Pantelimon...) Cu toate că Intercom Group Bulgaria a depus în termen legal toată documentaţia de atribuire aferentă contractului de achiziţie publică solicitată de Romgaz, firma bulgară a fost anunţată că este descalificată, oferta fiind respinsă pe motiv că nu au prezentat suficiente probe din categoria de tubbing.
Similar, asociaţia formată din Com Gaz SA/Diesel Impex SRL Ploieşti a fost exclusă de la licitatie. În final, la licitaţia electronică (etapa II a concursului, derulată cu o zi inaintea Anului Nou 2010), „Moş Crăciun” din Romgaz a declarat câştigătoare asocierea lui Şandru Ionuţ la preţul de 19.980.000 lei.
Nu este nici prima şi probabil nici ultima dată când sunt prezentate în presă detaliile licitaţiilor marca Romgaz. Da această dată, directorul societăţii, Marcel Piteiu, nu a răspuns la telefon pentru a-şi exprima punctual de vedere al companiei. În alte dăţi explicaţia conducerii Romgaz este următoarea: se respectă toate  prevederile legale privitoare la organizarea de licitaţii. Punct.


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

liu

Acum 13 ani

cum sa-si gaseasca ilegalitati lor, ca doar aceeasi sug bani si controleaza
Raspunde

Sibiu Auto Moto Show

Acum 13 ani

Sibiu Auto Moto Show 28-29 August la Sala Transilvania. Prima expozitie Auto-Moto din SIBIU! Veti avea ocazia sa admirati masini tuning, super cars, old cars, rally cars, motoare (Enduro, Choppers, Race etc.), atv-uri modificate, automobile offroad, concurs de miss, prezentare de moda, demonstratii cu motoare, burn-out masini, tombole pentru vizitatori si premii pentru participanti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus