Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Ce ne mai trebuie noua sa stim de securisti?

Atât de bine a fost moşmondită treaba cu CNSAS-ul, tot mai puţini sunt interesaţi cine pe cine a turnat, dacă a turnat şi ce a făcut. Întocmai după cu presa din România a fost lăsată să se demonetizeze, la fel şi CNSAS-ul a devenit o instituţie la a cărui activitate să mai arunci un ochi cel mult o dată pe an. Căci, în rest, te ia lehamitea.
Ca tânăr nu mai ai nicio şansă să desluşeşti uşor ceea ce a fost în acele vremuri. Ca tânăr al acestei ţări, în afară de amintirile cu Europa Liberă ascultată pe ascuns, nimic nu mai aduce un iz măcar din teroarea acelor vremuri. Dacă a fost teroare. Habar n-am.
Mă crucesc când văd cât de interpretabil poate fi trecutul, chiar şi atât de recent. Cât de inutilizate mai sunt dovezile vii ale fostului regim, cât de mult nu ne mai interesează de cine suntem conduşi. Noi, singuri, am acceptat tacit amnistia la care unii cereau legiferare. Nu a fost nevoie. Poporul, mai ales noi, tinerii, am renunţat rapid la a ne mai bate capul.
Securitatea? Probabil a fost ceva rău. Colaboratorii, turnătorii? Ce mai contează! Că ne conduc tot foștii securiști sau progeniturile lor? Așa, și?
E demonetizat subiectul. Vina o poartă CNSAS-ul, prin toți oamenii care i-au condus, în vreun moment dat, destinele. O instituție ca să fie, ce scoate dosarele mari (vezi Mona Muscă) doar atunci când zeusul zilei o mai cere. În rest, pleavă și scandal. Decizii interpretabile și lipsă de transparență.
Se laudă ditamai instituția cu zeci de kilometri de dosare, de arhive complete și, pentru unii, compromițătoare. Cine naiba să le vadă dacă sunt ascunse, iar din rândul lor, ca la Loto, se extrag tot câte șase din 49. Ori chiar mai puține.
CNSAS-ul chiar nu își mai are rostul în actuala formulă. Ori totul, ori nimic. Ori scanate toate dosarele și puse la vedere, pe internet, ori pus lăcatul și lăsat să treacă 50 de ani. Până când, Doamne, dă!, își vor reveni și oamenii acestei țări, astfel încât să promoveze din rândul lor lideri autentici.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 347

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Alex

Acum 13 ani

Cum arata in viziunea ta un lider autentic?
Raspunde

Doru M

Acum 13 ani

asta mai lipseste, scanate toate dosarele, fara posibilitatea de a scoate binele din rau si fara a da sansa oamenilor de acolo (majoritatea nevinovati) sa-si apere reputatia, si puse pe internet ca sa aiba romanul subiect de barfa si discutii vre-o cateva zile. Voi chiar nu pricepeti ca la CNSAS sunt doar dosarele celor urmariti sau celor care au colaborat cu securitatea? Adevaratii securisti sunt bine merci, chiar daca sistemul comunist a fost condus de altii mult mai periculosi decat acestia: activistii, fata de care si securistii tremurau de frica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus